Țara extremelor

Am fost de multe ori în Statele Unite și știam cât de strictă este politica anti-fumat. Nu pot să înțeleg cum reușesc cei de aici să treacă dintr-o extremă în alta, cu atâta ușurință. Țara care în urmă cu câteva zeci de ani încuraja din toate puterile industria tutunului, care avea chiar camere de fumat în școli, a ajuns acum să-i hăituiască pe fumători până și-n aer liber. Cu două zile în urmă, beam o cafea pe o terasă din Bend, Oregon. M-am asigurat că sunt destul de departe de intrare ( distanța legală e de 8 metri) și mi-am aprins o țigară. Aproape instantaneu, o domnișoară a venit la mine și mi-a zis:

– Vă rog să nu fumați. Mănânc și mă deranjează fumul.

Duduia, cam pe la vreo 120 de kg și 20 de ani, stătea la cel puțin 5 metri de mine și se pregătea să înfulece un imens burger cu cartofi prăjiți și să dea pe gât o halbă de cola. Da, America, țara cu peste 50 la sută obezi, își salvează cetățenii de gudron, dar îi lasă pradă meselor frugale de mii de calorii…

-America, thanks for no smoking! Enjoy your junk food!

16 thoughts on “Țara extremelor

 1. Morar Liana

  :)))) Ce m-am distrat!
  Adevaru-i ca nici una nici alta nu sunt bune, dar probabil peste inca cateva zeci de ani o sa lupte si impotriva junk food-ului, dupa ce v-a fi atras pe toata lumea “in capcana gustului”.

  Reply
 2. curly

  in zilele astea o prietena a mea e in Chicago – the same shit, e nevoita sa fumeze pe banci din parc, iar acolo a vazut o tanti care si-a ferit copilul din calea posibila a eventualului fum scos pe nari. se uita la ea ca la ciumati, dar la fel: plodul umpluse hainele, era client premium KFC/McDo/Wendy’s/TacoBell/BurgerKing (le-am zis pe toate?)la 10 ani arata de 70 de kile

  Reply
 3. Alexandra Crisu

  :)) trebuia sa vada partea plina a paharului (de Cola) – daca face vreodata cancer, tumora va muri in chinuri groaznice, sufocata intr-o mare de grasime…

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Alexandra, nu ar trebui să glumim cu treburile acestea.
   Blogfather, am stins țigara și i-am urat: Enjoy your junk meal!
   Curly, e alegerea lor! Nu că fumatul ar fi sănătos. Mi se pare însă de cacat ca statul să-mi ia taxe uriașe pe țigări și după aia să mă trateze ca pe un gunoi. Fă dreq locuri pentru fumat ca să nu-i oropsești pe nefumători, dar ca să-i tratezi normal și pe vicioși.

   Reply
 4. Ovidiu

  In alta ordine de idei, nu ti se pare ca e fain sa poti sa atragi atentia cand te deranjeaza ceva fara sa iei bataie?

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Ovidiu, ba da. Așa e civilizat. Dar cam cum o deranja o tigară fumată-n aer liber, la mai mult de cinci metri?
   doctorultau, eu cred că am sesizat ironia situației. O grasă hipersensibilă și un vicios ceva mai înțelegător cu ceilalți. Eu nu m-am apucat să-i smulg burgerul din mână pe motiv că pute și e grețos.:)

   Reply
 5. VirtualKid

  poate ca ar fi timpul sa te gandesti la abandonarea tigarii.
  si eu fumam doua pachete si ceva pe zi, la un moment dat.
  cel mai bun motiv pentru a face asta il ai in casa!
  cel mai mare cadou pe care poti sa i-l faci este propria ta speranta de viata!

  Reply
 6. pepe

  Si daca continuai sa fumezi explicandu-i ca ea este la o distanta suficienta de tine astfel incat sa nu o deranjeze fumul, ce s-ar fi intamplat?
  Intreb din curiozitate.

  Reply
 7. alexp

  Acum discutia despre afectarea celor din jur se poate dezvolta un pic.
  Fumatorii platesc taxe foarte mari (in pretul pachetului).
  Fumatorii platesc asigurari de sanatate mai mari in anumite state (europene).
  Mancatorii de ”din-ala” nu platesc nimic si …..cercetarile arata ca obezitatea e principala cauza a mortalitatii in SUA….si pe langa mortalitate mai sunt si tratamentele.
  Unde or fi sansele egale….numai ei stiu.
  Tot legat de vicii : turcii si egiptenii nu beau alcool si nu prea fumeaza.Atunci de ce sunt mai imputiti si mai slinosi decat noi?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.