Am trecut foarte frumos în 2019: am fost cu Smaranda într-o excursie în Africa de Sud. Timp de aproape două săptămâni, am vizitat Cape Town, am fost la Capul Bunei Speranțe, Johannesburg și am văzut animale în Parcul Național Kruger. A fost o experiență senzațională: am vizitat colonii de foci și pinguini, am urmărit de foarte aproape animale pe care le văzuserăm doar la televizor sau la grădina zoologică și am hrănit, mângâiat și călărit elefanți africani uriași.

Peisajele au fost desprinse din povești. Am urcat pe Table Mountain, la aproape 1100 de metri și am văzut de sus orașul Cape Town, dar am fost uimiți și de Canionul râului Blyde, lung de vreo 25 de km și cu o adâncime maximă de 750 de metri. Am vizitat Pretoria și am fost și în mina în care s-a descoperit cel mai mare diamant din lume, Cullinan.

Smaranda a fost fermecată de întâlnirea cu animalele din Parcul Kruger. Când a văzut prima dată, la doar câțiva metri, urișele girafe a țipat pur și simplu. Am fost norocoși și am bifat Big Five: leu, bivol, elefant, rinocer și leopard. Kruger este o rezervație uriașă. Are cam 20000 de km2 și este comparabilă cu suprafața Israelului. Este destul de greu însă să vezi rinoceri și leoparzi pentru că sunt de ordinul sutelor și nu de ordinul miilor sau zecilor de mii cum sunt alte animale. De exemplu, în Kurger sunt aproape 14000 de elefanți, dar doar 1000 de leoparzi și puțin peste 100 de gheparzi. Pe lângă Big Five, noi am reușit să întâlnim hiene, girafe, hipopotami, babuini, zebre, antilope de toate felurile și suricate. Lângă Kruger am stat într-un hotel prin curtea căruia curgea un râu în care erau hipopotami și crocodili.

Centrul Johannesburg (CBD), o zonă periculoasă, evitată inclusiv de localnici

Africa de Sud este o țară cu peisaje care-ți taie respirația, dar și cu mari probleme de securitate. Centrul orașului Johannesburg este o zonă cu clădiri părăsite, cu tone de gunoaie și criminalitate, o zonă pe care și localnicii o evită inclusiv ziua. Africa de Sud are 3 localități în Top 50 cele mai periculoase orașe din lume. Anul trecut, potrivit autorităților, au fost înregistrate 57 de omoruri pe zi. Toate casele au garduri electrice și anunțuri că cei care încalcă proprietatea vor fi împușcați. Tocmai din cauza criminalității mari, Africa de Sud nu cred că trebuie vizitată pe cont propriu. Agențiile lucrează cu ghizi locali, știu care sunt zonele sigure, știu ce trebuie evitat si astfel turistii sunt permanent in siguranta. Noi am ales să mergem cu Agetur și nu am regretat. Am avut parte de un grup de vreo 20 de oameni, toți simpatici și de o ghidă, Oana, foarte implicată. Ghizii locali au fost și ei foarte buni. Fiind cea mai mică, dar și pentru că e extrem de locvace, Smaranda a fost un adevărat rock star, a fost răsfățată de toată lumea. Pentru că ne-a plăcut, ne gândim serios la o excursie în Australia. În viitorul apropiat, sperăm noi și tot cu prietenii de la Agetur, normal. 🙂

2 thoughts on “Africa de Sud, o experiență minunată”
  1. Multumesc pentru impresiile tale! Ne-am inscris in aceeasi excursie pentru sept 2019 si chiar nu stiam mare lucru despre aceasta agentie de turism insa acum m-am convins ca am facut alegerea potrivita!
    La Agetur exista si o alta excursie deosebit de atragatoare: China si Tibet. Daca totul e ok, anul viitor o vom “ ataca” si pe aceasta.
    Toate cele bune in acest an iti doresc.
    Alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.