Incidentul din strâmtoarea Kerci dintre navele rusești și cele ucrainene ar trebui să-i trezească pe politicienii de la București și să-i facă să se uite cu mai mare atenție la armată. Cu câteva luni în urmă, Mihai Fifor vorbea despre cum Marina va avea 3 submarine, cum Forțele Terestre vor cumpăra elicoptere de atac, cum Forțele Aeriene vor avea 48 de aparate F-16. Ministrul Apărării de atunci nu făcea decât să înșire niște povești. Cum stăm de fapt? Păi e simplu…RoAF vor avea în următorii ani încă 5 avioane F-16. Asta înseamnă că, în sfârșit, putem vorbi de escadrila 53 Warhawks. Ce să vezi? România are nevoie de minimum 2 escadrile (ideal ar fi 3) pentru poliție aeriană. Asta înseamnă că aviatorii vor fi nevoiți să tragă și mai mult de resursa Mig-urilor 21 Lancer, resursă pe care au „întins-o” oricum ca pe un elastic. Despre elicoptere de atac nici nu poate fi vorba. Armata nu are cum să schimbe măcar bătrânele elicoptere de transport IAR 330 Puma. Socat-urile (Pume transformate în elicoptere de atac) au fost de la început un mare compromis: niște aparate folosite pentru transport au fost îngreunate și mai mult cu echipamente și, cu același motoare depășite, ar fi trebuit să devină niște mașinării agile de atac. Imaginați-vă că încercați să transformați un autobuz într-o mașină de curse. În fine, pentru că tot vorbem de agitația din Marea Neagră, să ne uităm la Marină. Forțele Navale sunt de departe cele mai vitregite. Au două fregate luate la mâna doua de la britanici și revitalizate. Și Regele Ferdinand și Regina Maria sunt însă două hoteluri plutitoare. În afară de un tun super-rapid 76 mm Oto Melara și niște lansatoare de torpile nu au nimic. Modernizarea era planificată să aibă loc acum un deceniu și…nu s-a întâmplat nici până azi. Fregatele au nevoie „doar” de sistem de conducerea focului, radare, rachete de toate tipurile, adică toate echipamentele vitale pentru o navă de luptă din această clasă. Despre cele 4 corvete ce să mai spunem…MApN nici măcar nu a anunțat cine le va face. Din punct de vedere militar, mai ales raportându-ne la ceea ce se întâmplă în Marea Neagră, putem spune fără greșim că suntem cu chiloții-n vine. Bine, dacă îi veți întreba pe politicieni, vă vor spune că suntem puternici, dârji, ne tragem din daci și din romani și plecăm la luptă cu pieptul gol. Trebuie să nu ne uităm însă istoria. Până acum pare că nu am învățat nimic din ea: în toate războaiele am luptat cu armament puțin și uzat moral. Spre deosebire de trecut, acum avem un mare atu: facem parte din cea mai puternică alianță militară din lume. Oricum, ar cam trebui să ne ridicăm și noi la standardele partenerilor…

P.S. Ca să nu spună lumea că uit pașii timizi făcuți înainte, amintesc și că armata va avea transportoare blindate noi (în prezent doar pentru a merge la Paradă), rachete Patriot (primul sistem din 7 anul viitor) și sisteme HIMARS. Mai e mult până departe.

2 thoughts on “Cu chiloții-n vine”
  1. Pînă acum am tras de fierătaniile, de pe timpul lui Ceaușescu. Nu poți cumpăra peste noapte,avioane,elicoptere,taburi,tancuri,patriot,himars,corvete și baterii de coastă. După anexarea Crimeii și războiul hibrid din Ucraina s-au trezit și ai noștrii din somn. Să ziceți bodaproste pt cele 12 rapandule de la amarg.

  2. Si Romania e una dintre putinele tari care aloca 2 la suta din PIB apararii… probabil pentru solda, ratia de hrana si cea de haine… desi ei zic ca o treime din suma e pentru inzestrare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.