Aviația militară comemorează trei decenii de la moartea celui mai cunoscut pilot de vânătoare român de după cel de-al doilea Război mondial: Doru Davidovici. El a fost un foarte bun instructor de MIG 21, însă și un cunoscut scriitor și scenarist. Prin cărțile sale, Doru Davidovici a făcut cunoascută lumea piloților militari, foarte puțin accesibilă în perioada comunistă. Doru Davidovici s-a prăbușit cu un avion MIG 21, la întoarcerea dintr-un zbor de antrenament, pe 20 aprilie 1989. În reportaj apar doi foști piloți de MIG 21, elevi ai lui Davidovici: gl.(r.) Victor Strîmbeanu și cmdr.(r.) Traian Rînduroi.
Am fost plansetist la U.M. 01959 Radiolocatie, Baraganu, Fetesti (Artilerie, Aviatie si Radiolocatie). L-am urmarit pe planseta, era un zbor de antrenament, apoi pe la orele 15:45 a disparut de pe radare. Dupa jumatate de ora a fost gasit MIG-ul infipt in pamant, pe camp, la cateva sute de metri langa satul Jegalia.
Facea turul de pista, pregatindu-se pt. aterizare. In avion mai era un locotenent de 26 de ani, casatorit, tatal unei fetite de doi ani.
Dumnezeu sa-l odihnească! Am fost in unitatea de radiolocatie de la Fetesti -Baraganu, plansetist. Am schimbat tura in punctul de radiolocatie putin dupa ce avionul dansului a disparut de pe radar. Oficialii erau disperati si nu pentru sanatatea lui. Le era frica ca a dezertat cu avion cu tot. In disperarea lui au pus in functiune statia Lena cu bataie de 800 km si il cautau pe la Greci. Abia dupa cateva ore au gasit epava avionului la cativa km de unitate, in lanul de porumb. Compania noastra avea dormitoarele in unitatea ( regimentul de aviatie), iar serviciul il faceam in punctul de rafiolocatie,aflat la cam 1 km depărtare. In fiecare zi, un sir de 10-15 soldati strabateam acest drum iar cand Capitanul , era la antrenament cu avionul, trecea pe deasupra noastra si ne saluta cu aripile avionului, iar noi il ovationam.