Înțelegerea Ghiță-Vîntu, o poveste neclară

Nu mă pricep la afaceri. Asta se vede cu ochiul liber. La 35 de ani sunt angajat și probabil ăsta va fi statutul meu multă vreme. Chiar și așa, contractul Ghiță-RTV mi se pare…cel puțin ciudat. Cine bagă 75 de milioane de euro într-o afacere în care are doar un loc în Consiliul de administrație? Ghiță va avea grijă de afacerea RTV timp de cinci ani. Cât va trebui să scoată televiziunea profit ca tânărul om de afaceri să-și recupereze banii băgați și să mai scoată și ceva pe deasupra? Sub conducerea lui Oancea, într-o perioadă de creștere economică, Antena 3 scotea un profit de câteva milioane de euro pe an. Realitatea este departe de sănătatea economică a postului din Băneasa: a rămas cu o mână de angajați, aparatura este uzată fizic și moral, iar de gât îi atârnă datorii de câteva zeci de milioane de euro. În aceste condiții, dacă nici măcar nu are acțiuni, cam ce Dumnezeu va lua Ghiță la sfârșitul celor cinci ani? În opinia mea contractul Asesoft-Realitatea arată cam așa: Ghiță ia casa cuiva, o renovează,o mobilează, îi face piscină și o predă proprietarului. El nu are voie să stea în casa respectivă nici măcar în week-end. Eventual, proprietarul îl va lăsa doar să… plătească și utilitățile. E aberant!

Nu mă înțelegeți greșit. Vreau ca Realitatea să supraviețuiască. Pentru oamenii care muncesc acolo, dar și pentru sănătatea breslei, în general.  Cu toate acestea, cred că în spatele contractului cu Ghiță se ascunde ceva… Nu știu ce, dar înțelegerea pare în neregulă. Sau poate că nu prea mă pricep eu la afaceri. Poate…

P.S.

O sursă de încredere mi-a dezvăluit cum a căzut înțelegerea cu Burci. Vântu i-a cerut să bage 1,5 milioane de euro în Realitatea, fără să îi dea drept garanție acțiuni. I-a cerut să vireze această sumă ca negocierile lor să poată continua. Pentru 1,5 milioane de euro nu îi oferea nimic. Sau cum zice englezul, îi oferea NIMIC.

19 thoughts on “Înțelegerea Ghiță-Vîntu, o poveste neclară

 1. Alexandra

  Daca asa stau datele problemei, in mod sigur mai este ceva in spate. Altfel Ghita si-a dat banii pe ochi frumosi. Iar Vantu nu are totusi ochi atat de frumosi. In orice caz, dupa aparitia stenogramelor pe toate canalele media posibile si imposibile, RTV avea nevoie de o schimbare rapida, macar de fatada, a conducerii, pentru a nu se confrunta cu o criza de imagine.

  Reply
 2. curly

  suma e praf in ochi.
  ce e de aflat e daca Realitatea (re)devine portocalie. eu pariez ca da. si mai pun pariu ca ajung in derizoriu si lalaiala tipic justitiei romane procesele lui SOV (drept contraprestatie)

  care tine pariul?

  Reply
 3. curly

  poate nu sunt eu pe faza, dar n-am inteles mai nimic din reply-ul la comentariul meu
  am intrat pe link, n-am vazut decat o intrebare, la care eu aveam deja raspuns, amicul de mai sus (care e ironic sau ceva)are exact raspunsul invers

  unica sansa de dialog, prin urmare: Amice, nu dorm linistit din facere;cauza e ca sufar de insomnii cronice, deci nu ma perpelesc la gandul ca a ancorat PDL Realitatea

  Reply
 4. ghrt

  Pai are o logica de afaceri. RTV are acum vreo 20-25 mil euro datorii, si pierderi an de an. Pe de alta parte, are (inca) public, deci oameni interesati sa ajunga la el. Si pentru asta sunt dispusi sa dea minimul necesar. Din cele 75 de milioane, 25 se vor duce instant pe datorii, si raman 50 de milioane sa acopere pierderile pe viitorii 5 ani, cat este contractul, si care acopera perioada pana dupa alegeri. Daca are sau nu rost sa platesti 75 mil pt o vuzuzea ne poate spune doar cine da banii.

  Reply
 5. S0B0

  adelin, de ce te miri ? dintotdeauna, explicatiile oficiale ale unor shmenuri au fost penibile. ce-i atat de neclar ? ghita a facut avere pe vremea psd, acum, psd i-a dat ordin sa-i intoarca serviciile si sa-i inchirieze o televiziune.
  interesant va fi daca pc va fuziona cu pnl, cand vor avea si bietii liberali o televiziune :))

  Reply
 6. Alexandra

  “Sebastian Ghita a fost unul dintre principalii organizatori ai Congresului PSD din februarie, unde Victor Ponta a fost ales presedintele social-democratilor” – http://economie.hotnews.ro/stiri-esential-7964608-cine-este-sebastian-ghita-cel-care-preluat-managementul-realitatea-afaceri-finantator-transpartinic.htm
  Poate ca totusi varianta unui RTV si mai rosu nu este atat de departe de adevar. Dar, pana nu avem ceva concret, nu stiu daca este indicat sa tragem concluzii.

  Reply
 7. jiji

  eu cred, mai degraba, ca junele si controversatul sebi ghita era avut la mina cu ceva de catre vintu. nu stiu cu ce anume, probabil ceva murdar. putred. ca doar nu te apuci sa arunci cu duiumul bani pe fereastra intr-o costisitoare televiziune numai de amorul artei…

  Reply
 8. Neplatitul

  Fac parte dintre cei care au plecat din Realitatea FM pentru ca nu au fost platiti la timp .Desi par egoist, pe mine ma incinta aceasta tranzactie “dubioasa” atita vreme cit am o sansa in plus ca sa imi primesc restantele pe iunie , iulie si august.Cit despre fostii mei “colegi” de trust…nu prea ma intereseaza,asa cum nici ei n-au ridicat un deget in apararea noastra.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Neplatitul, ar trebui să te intereseze, în general, ce se întâmplă cu foștii tăi colegi de trust. Privind lucrurile în mare, la un moment dat, vei vedea ca necazurile de acolo se pot propaga rapid… Dacă RTV ar pica, ar însemna mult mai puține locuri de munca pentru jurnaliști. Antena 3 ar rămâne singură pe nișă-un lucru nu tocmai sănătos pentru breaslă.

   Reply
 9. curly

  ar fi prea evidenta miscarea ca sa fie RTV in ograda PSD via Asesoft (@Alexandra: sa stii ca nu te invidiez fiindca sursa ta de informare e hotnews)
  eu cred ca Ghita urmeaza traseul lui Gabiţă Oprea: spalat, reevaluat, promovat

  Reply
 10. Florin

  Asesoft=IT&C .
  E-Romania(www.romania.gov.ro) = 500 milioane euro(aproximativ).
  Asesoft=Realitatea TV
  Punem pariu ca E-romania va continua sub orice guvernanti ?
  Nu-l mai cainati pe Ghita ca e “rosu” sau “portocaliu”. Omul vrea doar bani si are calitatea de a fi vazut ca neutru de ambele tabere.
  Cine vinde calculatoare si softuri STS-ului sa ridice manuta :d

  Reply
 11. George

  Adelin, cum si Moise era nelamurit si neincrezator in aceasta afacere, zic sa asteptam urmatorul set de stenograme sa ne dumirim:))))

  Reply
 12. sorin

  Eu cred ca Vantu a luat bani cum a facut si cu FNI.
  Poate Realitatea Tv are datorii la el ca la noi se practica sa vinzi o propietate care are datorii la propietar. Sau poate a vandut-o ca sa scape de ce-i care il urmaresc si sa iasa din jocurile politice.

  Reply
 13. andpostit

  on topic:(ptr ca am doar o sursa nu pot sa fac o afirmatie, pot “decat” sa sugerez)
  s-a mai vandut ceva ce nu a aparut in presa deocamdata(sau, ma rog, a aparut gresit). la urma urmei, in afara statutului de “jucarie” e si un business.
  problema e ca daca se spune clar, cineva pierde niste credibilitate si in momentele astea are mare nevoie de ea.(barfa cu parfum de adevar -AC TM)

  off topic:
  referitor la autorul blogului trebuie sa-mi cer scuze ptr atitudinea retarda avuta cand ne-am intalnit pe holurile televiziunilor si care, probabil, ma facea sa par superior sau pur si simplu prost. adevarul este ca sunt invidios pe onestitatea aratata in raport cu profesia, prezenta de spirit si o permanenta stare de buna dispozitie.

  “NONSENSICAL STATEMENT INVOLVING PLANKTON RENDERS YOUR ARGUMENT AS INVALID (anonymity on the internet – i haz it)”

  Reply
 14. Alexandra

  @curly, nu am dat link-ul pentru a fi invidiata, ci pentru ca e normal cand dai o informatie sa precizezi si sursa. Personal, raman la parerea ca este bine sa ne pastram vigilenta in asemenea cazuri, dar sa nu ne hazardam tragand concluzii prea devreme.

  Reply
 15. curly

  @Alexandra: era o ironie. renunt la complicatii, probabil e vina mea ca n-ai inteles –
  the message was: “Hotnews sucks!”

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.