Made in France

Nu am fost un mare fan al armatei franceze. În Primul Război Mondial, lipsa ajutorului promis de Franța ne-a făcut să ne mutăm capitala la Iași. Al Doilea Război Mondial a fost și mai tare: linia Maginot. Dacă nu ar fi fost americanii, naziștii ar mai fi defilat ceva vreme pe sub Arcul de Triumf din Paris. În fine, ultima capodoperă militară este campania din Libia. Peste câteva zile, se vor împlini 3 luni de la începerea bombardamentelor aliate. Operațiunile de miliarde de dolari nu au reușit încă să-l alunge pe Muammar Gaddafi. Pentru mulți analiști militari a fost clar că DOAR loviturile aeriene nu vor face mare brânză. Cu toate acestea, fără prea multe planuri și calcule, francezii au fost disperați să înceapă. Se zice că la primele bombardamente au uitat să-i informeze până și pe britanici, primii care le-au fost alături în aventura libiană. Gaddafi trebuie pedepsit și, la un moment dat, el va fi dat jos. Dar oare francezii nu au contribuit și ei la creșterea numărului victimelor?

7 thoughts on “Made in France

 1. Radu

  Multa lume pune sub semnul indoielii legalitatea implicarii statelor Occidentale in Libia. Care e parerea ta, este legala/morala implicarea Vestului ( si a Romaniei) in Libia?

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Radu, Occidentul trebuia sa se implice, insa trebuia sa o faca mai calculat. Francezii s-au aruncat cu capul inainte. Americanii nu au vrut tocmai pentru ca si-au dat seama ca, fara o interventie terestra, campania ar fi lunga si fara prea mari rezultate.

   Reply
 2. americanu

  Hmm poi hai sa ne gandim la Ludovic al XIV-lea a fost la un pas sa cucereasca Europa,iar Napoleon …..Austerlitz,Jena,Wagram,Friedland,…i-a batut pe austrieci si rusi de i-a zvantat…..ma simt oarecum razbunat cand ma gandesc ce ne-au facut noua…iar in primul razboi mondial….a fost macel,Marna ,Verdun….au avut pierderi ingrozitoare…al 2-lea razboi mondial au fost luati total prin surprindere de unchiul Adolf….si nici armata lor nu mai era ce era candva…
  Cat despre Gadaffi sa fim seriosi e campanie electorala…pacat de victime…..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.