Radu Tudor, redactor-șef al Antenei 3

După ce Mihai Gâdea a anunțat-o pe Aura Țițirigă că i s-a încheiat mandatul, șefii Antenelor au început să caute un înlocuitor. Șansele cele mai mari le are actualul consilier al lui Gâdea, Radu Tudor. Radu are inclusiv susținerea familiei Voiculescu. El nu a fost încă numit pentru că a cerut timp de gândire. Se pare că analistul nu-și dorește o funcție administrativă care ar fi extrem de cronofagă. Pariu că până la urmă o să accepte?  🙂

41 thoughts on “Radu Tudor, redactor-șef al Antenei 3

 1. VirtualKid

  incerci sa pariezi pe ceva aproape sigur!
  la cat ma pricep eu, este suficient de trufas ca sa nu refuze o astfel de oportunitate.
  repet, la cat ma pricep eu sa citesc prin sticla televizorului!
  este bun, insa nu este impartial in asa masura cat si-ar dori “sa se vada”.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Americanu, Gâdea e șeful cel mare, director executiv. 🙂
   Virtaulkid, câți sunt imparțiali?

   Reply
 2. VirtualKid

  Eu sant impartial, tocmai pentru ca nu ma asculta si nu ma vede nimeni!
  Parca este mai pe sufletul meu felul in care isi poarta crucea Mister Ciutacu!

  Reply
 3. tatiana

  Cred ca R.T. e in limba dupa aceasta functie. Duminica 01.08.2010 si-a invitat nasul ( Sorin Stoicescu ) la Punctul la de intilnire ca sa copieze ceea ce un pilot de MIG-21 explicase deja la DDD/OTV joi 29.07.2010. Si SRS-ul preluase in aceasi zi un rezumat sub semnatura acestuia :
  http://www.sroscas.ro/site/2010/07/29/ch-53-un-elicopter-formidabil-care-nu-aveam-cum-sa-se-defecteze/
  Comparati cu :
  http://inregistrari.antena3.ro/view-Punctul_de_intilnire_cu_Radu_Tudor-23.html

  Reply
 4. Pingback: Nou redactor-șef la Antena 3 | Blog by AP

 5. Bosneaga Costica

  Scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu
  Domnule Băsescu , te-am privit şi voi continua să te privesc cu statornică scârbă. Însă, dincolo de scârba mea, un concurs de împrejurări care conţine prostia unora, ticăloşia altora şi indiferenţa celor mai mulţi a făcut să devii preşedinte al ţării mele. Nu m-am aşteptat nicio clipă ca, ajuns în această demnitate, să poţi deveni altceva decât eşti, dar am vrut să sper că măcar vei încerca să pari. Mă felicit că nu am investit prea mult în această speranţă. Ex nihilo nihil. Dispreţul pe care ţi-l port e lesne de argumentat: reprezinţi suma a tot ce are mai detestabil poporul român. Fără a avea măcar una din însuşirile admirabile ale acestui popor.
  Vreme de şase ani am trăit o neîncetată stupoare, colorată când şi când cu indignări sterile ori revărsări gastrice provocate de conduita ta.
  Vreme de şase ani, mulţi dintre noi am încetat să fim doar cetăţeni ai acestei ţări şi am devenit victime ale tulburărilor tale de personalitate, ale crizelor tale de nervi, ale sevrajelor tale, ale revărsărilor tale de ură, ale ticăloşiei tale, ale incompetenţei tale.
  Nu ştiu dacă în istoria modernă există şef de stat care să fi insultat atât de mulţi dintre propriii cetăţeni, cu atâta nesimţită uşurinţă. Observi că nu folosesc pluralul politeţii. Pentru că tu însuţi, în dialogul cu ceilalţi, ai răul obicei de a nu-l folosi. Şi voi refuza să îl folosesc doar formal, demonstrativ, numai pentru a vădi că sunt mai bine crescut decât tine.
  Vremea convenţiilor şi demonstraţiilor de tipul acesta a trecut. Am privit cu îngrijoarare, în aceşti şase ani, obsesia ta maladivă pentru puterea absolută. Au fost concetăţeni de ai mei care au crezut că poate ţi se cuvine, că poate, atunci când o vei avea, vei face din ea instrumentul schimbării în bine al ţării.
  Se înşelau. Ai folosit puterea doar pentru a revărsa urâţenia dinlăuntru-ţi asupra noastră, a tuturor. Iar ţara e astăzi mai schimonosită ca niciodată. Sărăcită, desfigurată, doar un contur înlăuntrul căruia cei mai mulţi sunt prinşi ca într-o capcană, prizonieri ai unui rău destin. Precum în cel mai întunecat fanariotism, ai folosit demnităţile publice ori resursele statului pentru a-ţi căftăni apropiaţii, pe cei care ţi se închinau cu ipocrită smerenie, într-un detestabil qui pro quo. Astfel au ajuns cele mai multe demnităţi ale statului să fie ocupate de incompetenţi, imbecili şi neamuri proaste, personaje lipsite de orice merit, dar cu prea-plin de obedienţă faţă de tine, despotul. Şi când ţara e rânduită după legea aceasta, nu e de mirare că astăzi am ajuns la această mizerie, promiscuitate şi decădere a instituţiilor.
  Ţi-ai făcut din minciună un crez politic. Şi unii găsesc asta scuzabil. Peste cei care au îndrăznit să spună altfel decât crezi tu că se cuvine spus ai revărsat diluvii de ură. Ai inventat categorii generice peste care să îţi reverşi ura şi insultele primitive. 322, moguli, tonomate, reprezentau categorii încăpătoare în care mizeria ta să poată fi eficient distribuită. Toţi cei care nu acceptau fanariotul qui pro quo erau detestabili, maculabili, expulzabili. Rar mi-a fost dat să văd atât risipă de resurse ( ale statului, ale instituţiilor publice ori ale unor dubioase instituţii private) menită unui singur scop: împroşcatul cu mizerie.
  Au fost şase ani urâţi. Iar rezultatul lor e reaua stare de azi a ţării. Prea mult şi prea des am vorbit despre toate cele care au fost pentru a le mai repeta acum. Altul e motivul pentru care scriu astăzi.
  Afirmi, domnule Băsescu, fără să roşeşti, cu o nesimţire prietenă cu iresponsabilitatea că ţara mea e o ţară de mâna a doua. Iar când îndrăzneşti să spui aşa ceva vremea pamfletelor şi a indignărilor din laringe a trecut. O ţară care cere bani cu împrumut, o ţară care nu poate plăti pensiile este o ţară de mâna a doua – spui tu cu o nesimţire care sfidează orice stupoare. Nu ţara a cerut bani cu împrumut, domnule Băsescu, ci tu. Împotriva tuturor acelor voci care se opuneau acestui demers. Nu suntem toţi amnezici şi încă ne amintim cum predicai nevoia acelui credit de la FMI , deşi nu puţini erau cei care strigau că e o cale greşită. Şi i-ai potopit cu insulte. Aşa cum ştii să faci. Ai susţinut acel credit nu pentru că ţara avea nevoie de el, ci pentru că tu, deprins cu logica licuricească, ai încercat să cumperi bunăvoinţa unor stăpâni pe care noi nu-i vedem. Şi ai fost gata să plăteşti acea bunăvoinţă cu sărăcirea, umilirea şi nenorocirea noastră a tuturor. Iar dacă ţara nu poate plăti pensiile este pentru că tu ai adus-o aici. Nu mogulii, nu tonomatele, nu noi. Noi doar trudim, îndurăm şi plătim biruri.
  Nici nu ar trebui să mai spun lucrurile acestea. Sunt deja ştiute. Şi nu ar trebui să accept logica rudimentară după care funcţionezi, aceea care măsoară demnitatea, înălţimea ori măreţia după grosimea pungii. Doar judecând cu maţul poţi ajunge să spui despre ţara mea că este o ţară de mâna a doua. Iar dacă punga ţării nu e azi îndeajuns de plină pentru gustul tău, asta nu se întâmplă pentru că eu şi cei asemeni mie nu trudim îndeajuns pentru a o umple, ci pentru că tu şi cei din jurul tău sunteţi prea hămesiţi, prea nesimţiţi şi prea necinstiţi pentru a şti să o chivernisiţi.
  Dar ţara asta încă are bani să îşi plătească preşedintele şi imbecilii deveniţi miniştri, are bani să îşi plătească nulităţile devenite europarlamentari, are bani să te trimită la reuniuni internaţionale unde să ne umileşti pe toţi respirând dispreţul cu care eşti tratat de ceilalţi, are bani pentru a plăti pentru capriciile neroade ale favoritei tale, are bani pentru a îngrăşa guşile lăudătorilor şi numeroşilor tăi servitori. Are încă bani din care să plătească sinecuri pentru cei care ştiu să îşi manifeste îneajuns de zgomotos şi fără ruşine obedienţa faţă de tine.Are bani să îmbogăţească afacerişti suspecţi, dar cunoscători ai conturilor de partid. Să ierţi, atunci, biata ţara dacă nu mai are îndeajuns pentru a plăti şi pensiile acelea.
  În aceeaşi zi când eu scriam: Pentru că eu nu accept că România e o ţară de mâna a doua în UE. Nici că eu aş fi un cetăţean de măna a doua. Dar admit că avem politicieni de mâna a şaişpea. Mai pe seară, preşedintele României spunea că ţara mea este o ţară de mâna a doua. Iar asta nu mai poate fi îngăduit. Pentru aşa ceva nu mai este de ajuns să ne revoltăm pamfletar, să respirăm vocalele indignării la televizor ori să risipim cerneala stupefacţiei în gazete.
  Atunci când mizeria ta nu mai încape în hârdăul categoriilor generice şi nu se mai revarsă doar asupra tonomatelor, parlamentarilor, mogulilor, ci asupra ţării înseşi, atunci e vremea să fii trimis definitiv acolo unde îţi e locul. Atunci când, nu are rost să ne mai ascundem după cuvinte, îţi îndemni cetăţenii să îşi părăsească ţara, tu trebuie să pleci, nu ei. E timpul!
  Asta e tot ce am avut să îţi spun, domnule Băsescu. Aşa cum ţi-am promis, îţi sunt pe mai departe dator cu întreg dispreţul. Şi îţi promit că mă voi achita de această obligaţie. Dar vreau că de acum să te dispreţuiesc ca pe un ticălos oarecare şi nu ca pe preşedintele ţării mele. Du-te!
  Rândurile care urmează nu îţi mai sunt adresate, deşi te privesc. Vreau să sper că prieteni şi neprieteni din blogosferă mi se vor alătura. Pentru că este o limită care nu trebuie trecută. Şi aşa, prea multă vreme, prea multe am îngăduit. Şi mai vreau să sper că, mai ales, politicieni, cu şi fără blog, vor prelua revolta mea şi îi vor da cuvenită îndreptare. Acelor politicieni le cer, neîntârziat, iniţierea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu. Dincolo de meschinăria calculului politic de conjunctură, dincolo de laşitatea cu care ne-au obişnuit, dincolo de indolenţa pe care le-am tolerat-o. Sau puteţi cu toţii tăcea, prudent, vascularizaţi de precauţia pe care o putem numi şi laşitate. Şi atunci am să-i cer scuze lui Traian Băsescu. Şi am să admit că trăiesc într-o ţară de mâna a doua

  Reply
 6. micutzul

  In aceste momente glorioase, pline de avant portocaliu, aduc un omagiu fierbinte clarvazatorului din fruntea tarii si partidului. Dupa lupte inversunate cu mogulii si hidra comunisto securista iubitii nostri carmuitori au reusit sa promulge legea care duce scumpa noastra tara in randul statelor sclavilizate. Potrivit iluminatelor prevederi ale legii omul de tip nou din tara noastra cu dragoste in suflet pentru partid si stimatii conducatori v/a muncii doar pana la frageda varsta de 65 de ani. Dupa implinirea acestor ani, tot restul vietii pensionarii se vor juca cu targi si carucioare si vor face de doua ori pe zi drumetii la cimitirele tarii pentru a se distra cu cei care au refuzat sa atinga aceasta varsta, fiindca nu au folosit bateriile…
  Pensia indestulatoare a 30 de pensionari v/a fi mai mult decat suficienta pentru ca pe rand , lunar, cate unul sa/si cumpere medicamente.Toti vor beneficia de asistenta medicala gratuita din partea medicilor romani de peste hotare, daca vor merge in Anglia, Suedia, Olanda, Germania….
  Apreciatul nostru conducator…..

  Reply
 7. K

  E atat de stupid acest Radu Tudor alaturi de Dana Grecu de nici nu iti mai vine sa aprinzi tv.Cand in sfarsit credeam ca am gasit un post de televiziune transparent,ma fac acesti doi oameni sa ma intreb cum de au spatiu sa faca o emisiune.Respect trustul Antena 3,fara a include si aceste doua caricaturi.Dana Grecu iti zgarie auzul la fiecare emisiune iar Radu Tudor crede ca le stie pe toate,si hai sa fim seriosi ca toti stim cum se face Jurnalistica in tara asta.
  TOATE CELE BUNE TIE

  Reply
 8. ducu

  Baiete urat fel de a-ti castiga painea !!!!!!!!!!!!!!! Ma gandesc cat manjiti sticla latrand la comanda.Si ce dureri groaznice i-ti provoaca faptul de a comenta toate subiectele IMPARTIAL !!! Ai coloana vertebrala franta .Pentru un pol l-ai lasat pe MOTANUL FELIX sa ti-o rupa!!!GREU E SA FII MESERIAS CU DEMNITATE !QQQ

  Reply
 9. Marina

  D-le.Radu Tudor, va scriu ca sa va intreb de ce i-ati uitat pe rezervistii aceste tari care in acest moment sunt cu totii umiliti de puterea portocalie?>Dvs. ca absolvent al Colegiului National de Aparare, va este indiferent ca mi;itarilor acestei tari li s-a sters trecutul, li s-au sters amintirile despre multele si desele pregrinari dintr-o garnizoana in alta cu copii si neveste dupa ei, despre multele zile si nopti petrecute pe campurile de aplicatii,la munci agricole,inundatii,cutremure, constructii, in teatrele de razboi, in lupta directa cu infractorii, Nu va pasa d-le.Radu Tudor de minic din toate astea? ce-i cu tacerea asta suspecta?sau va simtiti cumva vinovati voi cei din mass-media ca ati preluat de la boc sintagma de “pensii nesimtite’fara sa ganditi prea mult?Cand voi cei din presa o sa atingeti si acest subiect, cand va deveni istorie?

  Reply
 10. Ladislau

  vedeti ca Basescu cu noua lege a pensiilor vrea sa-si refaca imaginea pdl-lui, prin aplicarea hg.735/2010. si anume cum:toata lumea tipa ca se scad pensiile militare, dar nu s-a spus modalitatae cum. iata cumprocedeaza basescu si a lui gasca:pensionarilor carora s-a recalculat pensiile primesc cuponul de pensie cu suma noua si totodata decizia de pensie noua. cei care primesc nunai cuponul de pensie cu o anumita suma , dar mai mica decat luna trecuta nu au intrat in faza de recalculare, si s-a stabilt o suma oarecare,urmand calea de recalculare in urmatoarea etapa. diferenta de bani se vor achita in luna in care se defineste cuantumul pensiei si cind se v-a trimite si decizia de pensie. asta se face ca pensionarul militar sa nu umble ca sa restituie sumele care ar fi in plus in urma definitivarii deciziei. vedeti ca este o teapa la adresa tv-lor cun este realitatea tv, antena si trusturile de presa. la terminarea recalcularii oprea si oamenii de la pdl vor iesi si vor spune ce trusturile de presa ale mogulilor iar au facut manipulare ca de obicei. din calculul meu marea majoritate care au pensii sub 3000 lei nu vor fi afectati in urma noilor decizii de pensionare. inca odata vedeti ca este o diversiune a la basesca! va multumesc!

  Reply
 11. costel din abrub

  pretul la carburanti – e mai simplu decat credeti trebuie boicotate statiile de carburanti ale unei singure societati sa zicem petrom, o luna, o jumate de an si …..faliment daca nu micsoreaza pretul si asa cu urmatoarea societate …..dupa care vom privi cartelul preturilor…ha,ha,ha….va respect

  Reply
 12. mindcontrol

  Domnule Radu Tudor va urmaresc de ceva timp emisiunea online seara in reluare (tin sa mentionez ca traiesc in Germania si sunt plecat din tara de mai bine de 20 de ani) si va apreciez f. mult comentariile succinte si f. clare sper pt. toata lumea. Ce ma nedumereste pe mine este faptul ca nu se ajunge niciodata la discutarea intrebarii, poate cea mai importante, si anume de ce au nevoie guvernantii urgent de toti banii astia. Este evident ca procedeul este cam acelasi iau acum bani de la toata lumea fara nci un scrupul si amana coerctarea greselilior sine die Intrebarea este DE CE? M-as bucura mult sa vad ca se pune si se discuta si intrebarea cum de nu reuseste opozitia sa initieze o noua actiune de pur si simplu suspendare a lui basescu si de actionare in instanta a guvernului in intregul sau pt tolerarea invaziunii fiscale si pt furt calificat pe baza aplicarii legii pensiilor. Exista intre timp atatea dovezi evidente si ma mira f. mult cum de nu se gaseste nimeni in Romania care sa repuna constitutia in drepturile ei firesti. Cu stima un atent observator a emisiunii Dvs. si a scenei politice romanesti.

  Reply
 13. silviu

  DN RADU , AM O RUGAMINTE FOLOSITI CUVANTUL CONDUCATORII HOTII AI STATULUI ,NU STATUL CACI STATUL IL REPREZENTAM NOI POPULATIA NU EI >JAVRELE< ..MULTUMESC..

  Reply
 14. silviu

  SE ZICE DIN POPOR CA UNII INGRASA PORCII INAINTE DE CRACIUN , E O TEORIE ; IN SCHIMB E VALABIL PARTIDULUI <<>> ASTIA NICI LA SAPUN SAI BAGI NUS BUNI, CA FACEM MATREATA IN SCHIMB AR MERGE LA ASFALT ;; CA SA PUTEM CALCA PE EI…ASTA CA SA NU ZIC ALTCEVA….MULTUMESC..

  Reply
 15. silviu,,dexter

  dn radu ,am o poezie pentru acesti hotii,, poate va faceti timp si o cititi;;numai daca considerati ca merita…. scuzati gramatica..”” >>> VOI MANCATORI, DE SUFLETE IN JALE….. MURITI IN SANGE ,DE NOROI PATATI… NE RUPETI SUFLETUL DE TRUP IN JALE…. MURITI IN SANGE,DE NOROI PATATI…HIENELE DIN VOI SAU ARATAT….NU VA MAI SATURATI DE OASE PLINE …DEAVERI SI BOGATII SUBLIME VOI MANCATORI DE SUFLETE IN JALE…. AVEARATI PARTE DE TAMAIE,,LUMINA DE LA LUMANARE,,SI SUNETE DE CLOPOT SEC SI GOL… /// MULTUMESC…

  Reply
 16. vasile

  dn, radu , pe linga emisiuni politice care sint in proportie de 101% , incearca sa faci si 1-2 emisiuni despre repartizarea cheltuielilor in blocurile de locuinte unde locatari sint bransati la incalzirea centralizata si cei cu centrale proprii.E o chestie de actualitate , SI sa vedeti cum va crete audienta la 80%.MULTUMESC!

  Reply
 17. doru

  mai tudore negru la suflet precum figura-ti de ce mananci tu cacat toata ziua pe antene si te dai atotstiitor cand nu esti decat un ratatudor Oare ce zice mama-ta cand vede ce ticalos a fatat Uita-te in oglinda poate te trezest Sictir

  Reply
 18. platitorul de taxe

  Locuiesc intr-o zona a tarii in care au avut loc descinderi urmate de arestari la Vama am urmarit acest spectacol oferit atat live cat si prin intermediul televizorului ,nu fac parte din randurile angajatilor MAI cat nici din randurile Vamesilor nu incurajez contrabanda dar nici nu sunt de accord cu practicile de la frontiera care au loc acum .
  Am trecut frontiera de stat in Serbia acum 3 zile undeva pe un geam al spatiului unde sunt implementate documentele scria ceea ce este permis conform legii sa fie tranzitat prin punctele de frontiera de catre cetatenii romani . ATUNCI am observat ca TRAFICUL DE TIGARI DE CONTRABANDA a fost indus prin aceasta ordonantza a guvernului. de exemplu :
  -2 pachete de tigari / persoana la 24 ore sau
  -100 tigarete a 3 gr / persoana la 24 ore
  etc …..
  nimeni nu merge in serbia pentru 2 pachete …. deci la un cartus deja devii contrabandist …
  100 tigarete x 3 gr = 300 gr ……… tigaretele nu se vand la gram
  2 pachete = 40 tigarete
  100 tigarete = 5 pachete
  la cantar 100 tigarete KENT =135,2 gr inclusiv ambalajul

  ceea ce v-am descris mai sus poate fii verificat chiar eu am verificat la intoarcerea in vama am fost intrebat de catre politisti si lucratorii vamali daca am ceva de declarat in spetza TIGARI si am spus ca DA conform legii … am fost intrebat daca posed 2 pachete ? am raspuns ca NU dar conform celor stipulate in ordonanta si expuse in punctul de trecere a frontierei am 100 de tigarete a 3 grame .
  Spre surprinderea mea am constatat ca si acei lucratori Vamali au fost foarte surprinsi de raspunsul pe care l-am dat …

  Tigaretele proveneau din Serbia aveau timbru deci erau accizate erau insotite de bon fiscal emis de magazinul de la care au fost achizitionate intrebarea mea este aceste tigarete sunt sau nu de contrabanda au fost introduse legal sau ilegal in tara ?

  Nu am respectat aliniatul in care se accepta 2 pachete dar l-am respectat pe cel in care sunt mentionate 100 de tigarete

  Concluzia pe care am receptat-o este urmatoarea

  Permiterea ca achizitionarea a 3-4 cartuse respective 30 -40 pachete de tigarete / persoana sa se faca conform legii si in temeiul legii este singura modalitate de a oprii contrabanda si SPAGA de la frontiera asa nici acele femei cu bicicleta nu vor mai fii considerate contrabandiste si traficante pentru ca oricum nu isi pot permite sa isi cumpere mai mult iar nici acei lucratori care abuzau de acele femei sarmane nu mai pot pretinde spaga si nu le mai pot batjocorii prefacandu-se ca ei respecta legea . ;

  LEGEA trebuia respectata doar de cei care erau nevoiti sa mearga la Vama pentru 2-3 cartuse de tigari prin asta asigurandu-si painea copiilor lor
  Iar cei cu baxurile treceau nestingheriti

  ACUM sunt putini acestia si pot fii identificati usor cei care faceau contrabanda carand mii de cartuse de tigari ei sunt liberi au averi colosale au masini de lux la care aceei ce mergeau pentru o amarata de paine nici nu isi permit sa viseze , nu lucreaza si nici nu au lucrat niciodata undeva .

  Este atat de devastator pentru economia Romaniei ca atunci cand te intorci dintr-o tara straina sa poti introduce legal in tara ta 3-4 cartuse de tigari accizate in tara de provenienta pentru uz propriu ????
  Este mult mai devastator ca atunci cand Vamesii si politistii pretind MITA pentru a te lasa sa faci asta in interesul propriului lor buzunar ?????

  Doar o legiferare pertinenta va oprii SPAGA de la VAMI

  Reply
 19. bollo

  domnul tudor stiti caci comandanti de unitati militare au primit in an de criza cand tuturor militarilor le-au fost reduse salriile cu 25%, ei au primit un spor de ????? in cuantum de 38%, mai mult de cat o solda de subofiter, cu vechime de 20 de ani.

  Reply
 20. gogoi ana

  Domnule Radu Tudor,sint mr.in rezerva si am primit pe 15 martie decizia privind revizuirea pensiei o data cu ea in plic am mai gasit inca doua,una de la Cluj Napoca si alta de la Sebes Alba.Am sunat la Casa de Pensii dar salariatele de acolo au inceput sa tipe ca din gura de sarpe.Ma intreb cum pot adevaratii destinarari sa faca contrstatii in termei legal daca ele sint din 03032011 si au ajuns la Iasi nu la ei.Am incercat sa le trimit eu dar ma intreb ce calitate am ca sa fac acest lucru atita timp cit ai nevoie de plic pentru contestatie.Decizia nr.80942-este a d-lui IANCU P.PETRU-SEBES iar decizia nr.10025 este a d-lui MARTINI OTO nascut in 1939 CLUJ-NAPOCA.Ce pot sa fac cu aceste decizii care nu imi apartin?Va trimit aceste date pentru a le face publice sa demonstrati inca o data cum isi bate joc puterea portocalie de pensionarii militari.

  Reply
 21. Costica Sangeru

  Amintire,

  Costica Sangeru

  În vremea când totul se vedea în roşu,
  inspiraţia de la răsărit spre noi se revărsa,
  mureau striviţi de emulaţia bolşevică
  stâlpii ce-au crescut o ţară mică.
  Lanţul rozând glezna, sângele lor vărsa,
  oasele lor putrezite le-au adunat cu coşu.

  Mintea care era liantul devenirii noastre,
  a fost ascunsă-n în lada urii cu noroi,
  spiritul ce-a făurit o ţară,
  era ridicat la rangul de ocară.
  Cu toţii la colhoz, năvaleam puhoi,
  semănând în a naţiei urisită, doar dezastre.

  Şi-a fost o vreme când sângele străbunilor s-a ridicat în spirit,
  am spus din fiinţa şi cinstea unei naţii, bolşevicilor, nu !,
  când tinerii oprimaţi în libertate se razvrăteau pentru altă soartă.
  Atunci cei ce erau a democraţiei răsuflare cu noi erau laolaltă,
  ne ofereau trofeul naţiei cele mai favorizate, aşa e, nu?,
  şi-atunci-am arătat valoarea individuală a unui popor milenar şi iscusit.

  Din banii de unde am împrumutat şi azi, am modernizat o ţară,
  pe uliţe cu noroi, am plantat şosele.
  Cu mintea inginerilor si constiinţa cea de maistru,
  am făcut fabrici şi uzine din cenuşă şi dezastru.
  Am pus şaiba şi şurubul în mâna celui cu obiele,
  plătind cu foamea si durerea cămătarului ce ne-a dorit ca ţară.

  Aşa cu mintea înceţoşată, l-am mâniat pe Dumnezeu,
  tiranul l-am omorât în ziua sfântă de crăciun,
  am schimbat orânduirea punând în loc blestemul,
  ni s-a furat prin minciună tot ce era mai bun,
  şi-avem sărăcie, de gât un jug, trăgem de el cu greu.

  Sub masca democraţiei averi şi-a facut orice politruc,
  toţi cei ce au fost în umbra vechiul regim,
  au supt roadele sudorii unui popor ţinut în noapte,
  şi-au tras seva din flote, fabrici de-aluminiu, câte alea toate.
  Astăzi cu nesimţire, ne cere să-i iubim,
  Şi conduşi de-un mameluc, nu ştiu spre ce zări s-apuc!

  Dar undeva departe, sămânţa unităţii din pământ răsare,
  cu cearta, invidia şi ura am uscat o ţară.
  De ce nu am da crezare, unei concordii ce apare?,
  cu greu mâncăm o pâine, viaţa ni-i de câine,
  dar de ne unim cu sufletul curat, roade or-s-apară
  s-alungăm tiranul, facându-i drum pe mare!

  Să cultivăm încrederea în noul inceput,
  un domn ca şi primul Carol, poporul îl uneşte,
  maghiari, armeni, germani cu toţi români suntem,
  pe-acest pământ, copii din dragoste ni-i naştem,
  cu rodul minţii noastre ţara ne-o vom creşte
  şi vom aduce zâmbetul pe faţa românului cel abătut.

  Nu e uşor, dar datori suntem cu lupta în faţa disperării,
  ne trebuie linişte, Dumnezeu să ne lumineze drumul,
  să ne dea putere şi s-avem unde muncii,
  să-ndepărteze din punctul amarnicei răscruci,
  împovărarea, să ne-aline prin ruga noastră, destinul,
  şi prin mila Lui să gustăm din mugurii noi-ai bunăstării!

  Reply
 22. Florin Halastauan

  Radu, te rog, ajuta- ma sa trag un semnal de alarma, daca crezi ca merita cauza bibliotecilor mici din Romania, ce adesea zac in ruine (cele bine dotate sunt exceptii) si cea a cititorilor. Daca am scris prea mult iarta- ma. Am vrut sa condensez informatia fara a altera mesajul.
  picasaweb.google.com Biblioteca Baia Borsa
  Soarta Bibliotecii din Baia Borsa – Maramures
  Cuvantul care se risipeste.
  Ruinarea bibliotecilor publice si scolare
  condamna copiii la saracie si esec in viata ?!?

  Primavara rasar gropile pe drumurile publice, reincep miscarile de protest, cresterile de preturi si de taxe ii impovareaza tot mai tare pe oameni…si asa mai departe, la care se adauga o multime de drame personale demne de aparut la emisiuni de stiri. Suntem bombardati zilnic cu o avalansa de imagini revoltatoare, socante si violente. Traim intr-o lume globala, in care suntem afectati de undele de soc ale evenimentelor petrecute departe de noi si de micul nostru univers personal.
  Nu mai avem nici macar ragazul sa ne intrebam de ce si incotro mergem. Apare, tot mai profunda, o criza, o instrainare a omului de catre om, o alienare sufleteasca cu consecinte greu de imaginat si de suportat. Ca si comportament individual adesea ne “Ghetoizam” in timp ce semeni ai nostri din tarile civilizate progreseaza in pas cu timpul. Intalnim zilnic oameni si situatii violente, indivizi ce se poarta inuman, semeni cu sufletul bolnav cronic si incurabil. Cat de contagioasa este aceasta “ëpidemie” nu pot spune, dar ea ne schimba zilnic cate putin, pana ajungem sa nu ne mai putem recunoaste nici macar pe noi insine.
  O posibila cauza este si relatia pe care o avem cu cartile si cu bibliotecile. In timp ce in bibliotecile judetene se munceste pe branci dar se si fac adevarate minuni si pot fi mentionate aici bibliotecile din Baia Mare, Cluj- Napoca, Buzau, Targoviste, Galati si altele, bibliotecile orasenesti si comunale se sufoca adesea in riune, indiferenta, lipsa cronica de fonduri si de perspective. Sunt sute de biblioteci, in toata tara care nu au mai primit finantare pentru innoirea fondului de carte de aproape 20 de ani, in care a scazut dramatic numarul de cititori din multe motive ce le fac neatractive.
  Tari ca Japonia, Germania, Tarile nordice (Scandinave), Franta, Italia, S.U.A. au ajuns sa prospere si pentru ca au investit serios si durabil in educatie, in oameni si in relatia lor cu cartea pentru a le oferi sansa unui viitor si a unui trai decent si demn. Logic ar fi ca noi romanii sa dotam mai intai bibliotecile si mai apoi sa asteptam cititori si nu invers. Firesc ar fi ca cei priceputi, care au si citit ceva in viata (si altceva decat etichete si titlurile ziarelor in care este impachetata bucata de slanina) sa aiba un cuvant de spus in privinta dotarilor necesare bibliotecilor. Dar cine mai are timp si chef sa ii asculte cata vreme politicienii sunt ocupati sa faca bani pentru a recupera sumele cheltuite in campaniile electorale anterioare si a aduna fonduri pentru urmatoarele campanii?
  Daca vizitati bibliotecile din Vatra Dornei, Baile Herculane, Blaj, Sebes, Gaiesti, Sighetul-Marmatiei, Busteni dar si din multe alte centre descoperiti ca cea mai mare parte a fondului de carte, tiparita inainte de 1990, este uzata fizic si moral, exceptie facand donatiile unor persoane particulare, ale bibliotecilor judetene (coordonatoare din punct de vedere metodologic dar nu si financiar) si ale Rezervei nationale de carte.
  Daca in centre cu primari destupati la minte, care se gandesc la viitorul copiilor ce traiesc in comunitate se gasesc fonduri si solutii pentru a depasi problemele, in alte localitati primarii si bibliotecarii sunt depasiti de probleme. “Acolo unde se poate” este si meritul primarilor si al directorilor in faptul ca firescul este asezat acolo unde ii este locul, in faptul ca bibliotecarii reusesc sa pastreze si sa dezvolte o relatie sanatoasa cu cititorii. Este adevarat ca acest lucru se realizeaza cu mari sacrificiisi multa daruire din partea celor ce sunt prieteni ai cititorilor si ai cartilor. Ei fac mult mai mult decat sa imprumute si sa inregistreze carti.
  Muncesc pentru alcatuirea unor monografii locale, aduna fotografii vechi si valoroase ce reprezinta franturi din trecutul si identitatea localitatii, organizeaza mici muzee locale, gazduiesc evenimente culturale, lansari de carte, participa la emisiuni la posturile locale si regionale de radio si de televiziune, organizeaza sali de calculatoare pentru a facilita accesul la internet, etc, etc. Aici merita mentionate bibliotecile din Rau de mori – Hunedoara, Viseul de sus, Borsa – Maramures, Targu Mures, localitati in care institutiile amintite reusesc sa isi implineasca menirea de centre de informare si documentare pentru populatia de toate varstele, care doreste sa fie in pas cu timpul cu ajutorul informatiei de calitate.
  La celalalt pol, la rubrica ASA NU, stau oamenii (sau neoamenii) ce isi condamna concetatenii la saracie pe termen lung, incalcand astfel mai multe drepturi ale platitorilor de taxe si de impozite printre care si cel de a avea acces liber la educatie si informatie. Sugestiva pentru starea de ruinare a multor biblioteci ce stau sa se darame la propriu este soarta bibliotecii din Baia Borsa, ramasa ruina datorita liderului de sindicat Tiberiu Mihali, cunoscut in comunitate ca Tibi banditu`. Probabil, preocupat mai mult sa isi insuseasca cladiri din patrimoniul fostei Intreprinderi miniere Baia Borsa si sa bata arbitrii la meciuri de fotbal
  (despre care a relatat de mai multe ori presa scrisa judeteana) i-a pasat foarte putin spre deloc de soarta copiilor si a bibliotecii. De cate ori s-a incercat salvarea si preluarea ei de catre biblioteca oraseneasca din Borsa s-a opus personal (probalil nu dezinteresat).
  Priviti imaginile alaturate (picasaweb.google.com) si judecati singuri. Pentru detalii puteti contacta Inginer Panci Ianos, Deer ELemer, fost bibliotecar in urma cu 35 de ani, fosti dascali dar si simpli cetateni ce au fost candva cititori fideli.
  O Sala polivalenta cu aproximativ 1.000 de locuri dar si o biblioteca ce a gestionat (in vremurile ei bune) aproximativ 50.000 (cinci zeci de mii) de volume zac in ruine. Este posibil ca cineva sa fi pus ochii pe cladire si sa fi condamnat institutia, (la fel cum a facut si cu fanafara, cu sala sporturilor dar si cu blocurile de garsoniere) lasand-o la discretia vandalilor si a hotilor de fier vechi. Sau poate fruntasul sindical vrea sa stearga urme ce nu ii fac cinste in fata concetatenilor. Sau poate trebuie vanduta si aceasta cladire la fel ca si patrimoniul de la Ocna Sugatag. Bani sa iasa…si cat de multi. La fel cum au iesit din vanzarea (in conditii controversate) la fier vechi a dotarilor tehnice si a infrastructurii din galerii si din preajma minelor. Celelalte detalii nu conteaza? Ruinam localitatea definitiv?
  Unii vor spune probabil ca s-au luat masuri. Probabil ca s-a deplasat cineva la fata locului cu ruleta, a masurat si cam atat pentru ca altceva, concret, nu cred ca se vede.
  Credeti ca mai are sens sa intreb retoric ce s-a intamplat cu costumele populare (erau zeci de costume populare din toate zonele folclorice ale tarii) ale fostului ansamblu popular de dansuri (ce a castigat mai multe premii la concursuri si turnee internationale), cu numeroasele boxe si statii de amplificare de mare putere dar si cu alte aparate aflate in inventarul Clubului Minerul si al sindicatului din Baia Borsa? Cine a participat la mica imparteala? Daca tot sunt ale tuturor si ale nimanui, de ce nu? Daca se poate, de ce nu?
  Oare cate alte biblioteci ii calca pe urme celei din Baia Borsa – Maramures? Putem afla si noi oare? Raspunsul este incomod si doare. Ce se mai poate spune cand cu buna stiinta si rea vointa se distruge orice speranta a omului simplu de a duce un trai decent si civilizat. Fara a tine pasul cu timpul (nu doar pe plan profesional) si a pastra o relatie vie si sanatoasa cu cartea suntem condamnati sa ajungem AMARASTENI (amarati fara sanse de redresare), sa traim in localitati ce seamana tot mai mult cu ghetourile din filme. Da, viata bate filmul. Mai are sens sa ne intrebam de ce creste dramatic numarul de infractiuni, mai ales a celor comise cu violenta, cand modelele tinerilor si ale copiilor ajung sa fie indivizi ce cu greu reusesc sa citeasca o eticheta? SAU POATE SE TEM SA NU SE CONTAMINEZE ALEGATORII DE CULTURA SI SA NU MAI POATA FI PROSTITI SI MOMITI SA II VOTEZE PENTRU CE PUTEAU FACE SI NU AU FACUT? Eu nu stiu dar pot banui si pot sa am intrebari si indoieli justificate.
  Daca azi este tarziu in scurta vreme va fi mult prea tarziu pentru a mai putea indrepta raul ce ne va afecta pentru mai multe zeci de ani de aici incolo. Daca azi pustanii afectati de teribilism si tembelism sunt in stare sa te loveasca si sa foloseasca arme de foc in plina strada la ce ne putem astepta in viitor? Cat de departe este ziua in care oricare dintre noi poate incasa o mama de bataie zdravana pentru ca am calcat, din greseala, umbra unui smecher mucea- macio.
  Mai are sens sa ne intebam de ce se uratesc oamenii pana dincolo de limita minimei decente? Vizitati bibliotecile din fostele centre industriale cum ar fi Tarnaveni sau Turda, din fostele statiuni balneoclimaterice, din Tara motilor, din nordul Moldovei, si vedeti la fata locului, printr-o ancheta jurnalistica si una psihosociologica cat de mult se leaga prezentul si viitorul oamenilor de relatia pe care o au sau nu o au cu cartea, cat de mult conteaza modelele pe care si le formeaza oamenii. Cei ce au avut parte de carte ajung sa fie condamnati la emigrare iar cei ce nu au avut parte sunt condamnati sa ajunga saraci sau infractori.
  M-as bucura sa gresesc si sa exagerez dar cat timp situatia bibliotecilor scolare ( mai ales a celor de la nivelul scolilor generale) este incomparabil mai cruda decat a bibliotecilor publice (sunt foarte putine exeptii fericite) mi-e teama ca se intra intr-un cerc vicios din care foarte greu se va putea iesi pe parcursul vietii noastre. Mi se pare mie sau vrem sa mergem inainte privind inapoi si adesea cu ochii inchisi?
  Poate se intampla o minune si unii primari (care de altfel vor sa fie vazuti ca tare buni gospodari ai urbei pastorite de ei) isi deschid ochii sa priveasca si spre problemele bibliotecilor si ale bibliotecarilor mai indeaproape pentru ca de la inaltimea biroului de edil totul se vede probabil mult mai simplu si mai frumos ( sau poate mult mai complicat decat este realitatea). Sau poate isi doresc ca tinerii si copiii (pot fi chiar si proprii lor copii si nepoti) sa citeasca doar etichetele sticlelor cu bauturi alcoolice si cele ale plicurilor ce contin “etnobotanice”? Daca totusi nu se mai intampla si miracole macar sa ii vedem pe bravii edili ce contribuie din plin la ruinarea bibliotecilor si indirect al viitorului tinerilor in contrast cu cei care, atat cat este omeneste posibil, se straduie sa poarte de grija si cititorilor. Mai sunt multe de spus dar ii las pe altii mai destepti si mai bine documentati ca mine. Eu doar vroiam sa trag un semnal de alarma pentru a preveni ruinarea completa si inchiderea unor institutii vitale cum sunt bibliotecile. Sper sa se auda si un ecou.

  Pe cei care vor considera ca este un material ce putea fi scris mai bine in rog si ii poftesc sa faca ei cat mai multe si cat mai bune. Eu doar vroiam sa deschid un subiect sensibil si important. Daca este prea sentimental imi cer iertare dar nu ma poate lasa indiferent un asemenea subiect delicat. Poate sunt subiectiv, dar orele petrecute in biblioteci m-au influentat decisiv si am ramas cu o sensibilitate aparte. Pentru cei ce vor considera ca sunt un aplaudac al conducatorilor de biblioteci si primarii ce isi fac treaba le doresc tuturor sa aiba si ei cat mai multe motive sa isi laude concetatenii demni de respect si apreciere (dupa faptele lor nu dupa promisiuni). Pentru cei ce vor considera ca sunt un turnator, paracios, ii rog pe toti sa isi toarne alesii ce nu isi fac treaba si isi bat joc de ei si de banul public. Pe scurt nu ma bag in seama, dincontra, bag de seama ca SUNT OAMENI SI NEOAMENI. Mai departe las imaginile si faptele sa vorbeasca. Daca lucrurile sunt drepte si le vad eu stramb ma bucur sa gresesc. Daca in schimb, in urma acestui demers, va putea fi salvata si dotata macar o singura biblioteca a meritat efortul, facut cu gandul la cei ce vor veni in urma noastra si ne vor judeaca pentru ce le-am oferit si pentru ce le-am rapit pe nedrept. Daca considerati ca mai avem nevoie si de carte (accesibila si celor cu posibilitati materiale reduse) ajutati acest demers si verificati adevarul celor spuse mai sus.

  Florin HALASTAUAN
  picasaweb.google. Biblioteca Baia Borsa

  Reply
 23. ion

  Stimate domnule Radu Tudor ,am o intrebare dar intai de toate va spun ca nu am prea multa scoala,in tara noastra atatea’greseli’ s-au facutse stie inca una nu se poate, eu intreb nu stiu multa politica,intrebarea mea este:O LOVITURA DE STAT nu se poate produce?sa nu ne mai chinuim cu atatea lipsuri.

  Reply
 24. mirela

  Domnule Radu Tudor, va rog sa aduceti aminte de politistii si vamesii care sunt tinuti aiurea in arest.Cei eliberati sunt depresivi sau chiar se sinucid.Sunt disperata pentru ca e tara nedreptatilor!Multumesc.

  Reply
 25. dan

  D-le Radu Tudor sunteti “analist militar, politic, de specialitate, de……….”, spune ceva nou, de fiecare data ai acelasi cliseu. In presa scrisa nu ai facut nimic deosebit nu ai scris ceva interesant erai sef de sectie, cica “servicii militare sau servicii secrete”, vax. Ii turnai lu’ Cristoiu ce se intampla prin redactii si atat. Stai, ca tre sa fiu obiectiv ai publicat de ce sa nu recunosc comunicate de presa de la SIE, SRI, MApN pe care le semnai tu. In curand domnule “analist” vei putea citi cateva din notele tale informative. Ce parere crezi ca o sa aiba Alecu Racoviceanu si multi colegi si fosti, cad vor citi ce ai scris despre ei.

  Reply
 26. WALTER

  dn.radu tudor va urmarim toate emisiunile dela ant.3 ,noi care locuim an diaspora ,sunteti ,unul dintre cei mai iubiti si corecti la fel gadea,badea,ciutacu,dana grecu,si altii dela tv libere de basism ,la tvri ,nu mai fac decat laude la puterea corupta de cand pdl .si-a pus sef acolo o fosta securista ,si asa dictatorul continua sa distruga tot cu boc si udrea -cocos .

  Reply
 27. ing.agronom

  D-le R.Tudor,sunt ing. agronom cu peste 40 de ani de meserie in spate si pentru ca la agricultura ca si la fotbal se pricepe toata lumea[apropo de discutiile purtate pe oriunde intorci capul privind soarta agriculturii din Romania] permiteti-mi va rog sa- mi exprim si eu ,foarte pe scurt ,parerea.Gresala mare ,d-le R. Tudor, s-a facut in 90 cand nu s-a inteles ca forma de proprietate asupra pamantului nu are nimic in contradictoriu cu forma de exploatatie a acestuia.Se putea foarte bine face reconstituirea dreptului de proprietate astfel incat titularul sa-l poata vinde, lasa mostenire sau sa faca orice cu pamantul ,dar in acelasi timp trebuia statuat prin lege obligativitatea pastrarii formelor de exploatatie existente, indiferent cum s-ar fi numit acestea[c.a.p.-uri, asociatii,cooperatii,ferme, etc]Trebuiau pastrate prin diferite cai si metode aceste forme de exploatatie pentru ca la nivelul acestora se facea agricultura de performanta, se facea tehnologie de varf.Terenul comasat pe suprafete mari permitea practicarea unor lucrari agrotehnice de un inalt randament tehnic si economic si bineinteles ca si productiile rivalizau sau chiar depaseau pragurile europene Distrugandu-se aceste forme de exploatatie s-a ajuns la o pulverizare a acestora , in milioane de parcele si parcelute de 0,3-0,5-1,0 Ha ,astfel incat de la o agricultura moderna rentabila si care asigura in totalitate consumul intern si dispunea si de cantitati insemnate pt. export, ne-am intors la o agricultura rudimentara, primitiva si haotica,facuta dupa ureche de catre toti neavenitii cu pretentii de mari specialisti in supertehnologii agricole.In concluzie, d-le R.Tudor, prioritatea zero pentru a iesi din acest marasm macar acum in ceasul al 12-lea este refacerea de urgenta a noi forme moderne de exploatatie a terenului , conduse de specialisti autentici ,in care sa se poata face tehnologie agricola ca la carte, in care sa se poata aplica ultimele noutati tehnice. Trebuie sa se inteleaga de urgenta ca pe “tarlale” de 0,3-o,5Ha nu se poate face 4 To.de grau sau 10To. deporumb\ha.Asadar, prin vanzare-cumparare,arenda,concesionare, etc,etc, trebuie realizate suprafete compacte ,mari,pe care sa se faca o rotatie corespunzatoare a culturilor ,sa se faca o pregatire buna a solului ,o fertilizare la optimum necesar,combaterea chimica aburuienilor si a daunatorilor ,sa se foloseasca cele mai productive soiuri si cei mai productivi hibrizi si atunci si numai atunci Romania va avea ce manca si nu va mai importa 80%din hrana populatiei.Restul, d-le Radu Tudor, este apa de ploaie.

  Reply
 28. manoliuval

  ELENA LUPESCU SI JAFUL CASEI REGALE

  http://elenalupescusijafulcaseiregale.wordpress.com/

  Elena Lupescu curva si amanta.
  Pe vremea Regelui Cal II nu existau linii de centuri, dar saracele femei erau sechestrare si luate cu japca, asa cum fac tigani azi, sa stea si ele un pic la un Cal II regal.
  Mai stiu unul care face spume la gura, alt armasar, betiv si curvar zis si BASINA cHIAORA care face la fel ca regele Cal II Regal, adica fura tot, rade tot si le da curvelor si amantelor.
  Astia se compara cu Elena Ceausescu si cu Ceuasescu?
  Ceausescu si Elena Ceausescu care nu au furat, cum fura toata clasa politica si au murit saraci, fara bani si proprietati, pentru ca si acelea erau ale statului si nu ale lor si au fost impuscati la ordin ONU, FMI – Soros, pentru ca Romania terminase de platit datoriile la FMI si refuza sa mai colaboreze cu acesti camatari si asasini planetari.
  Mai mult, Elena Ceausescu si Ceausescu asigura locuri de munca pentru 22 de milioane de romani si salarii si oferea locuinta gratis si salariu era 2000 de lei cel mai mic si azi cu toate scumpirile la carburanti si cresterea valutei trebuia sa fie 20 000 000 de lei si nu 500 de ron sau 5 000 000 lei, dar dupa ce au venit la putere FMI si GDS si RADIO EUROPA LIBERA – MERCENARII regelui Mihai SEMNATARII DECLARATIEI DIN 16 IUNIE 1989 DE LA BUDAPESTA, UNGARIA, cu privatizarea, restructurarea si disponibilizarea, arme cu care au scos romania la vanzare s-a distrus industria si economia si cu care lupta pentru exterminarea, epuarrea etnica si genocid impotriva romanilor, dar nu se pune pentru ca este ordin de la evrei jidani spurcati: ONU, NATO, FMI si Soros.
  Multi o sa zica, stai tinere-batran linistit ce te avanti asa, cu toiagul in poveste, dar pot spune cu toata incultura si nestiinta mea, mai multa, decat a lui RADU TUDOR, ala care cere sa ne imprumutam la FMI si sa platim militari romani cupeste 360 mil, EUROI, sa atace Asia si evreii sa ucida si sa jefuiasca si mai multa, decat a lui Gadea jidan -gadilici sau Nils Smeker imputit evreu, care toti solicita GENOCID in Romania si EUPRARE ETNICA ROMANEASCA si VANZAREA ROMANIEI si mai este unul, PIELEA sulii, adica PIELEANU -zis, pe care-l rog de mult timp, sa-mi dea PIELEA INAPOI, dar cu grija sa nu ma zgarie, pot sa afirm cu toata stiinta si informatia de care am cunostinta ca acest regel CAL I avea o sula de cal-magar si asta o spun toti istoricii, dar si fericitele.
  CASA REGALA a instigat la Revolta si crima
  in 1989 de la Radio Europa Libera, pentru
  a recupera proprietatile si a ajunge la putere
  la furat si jefuit
  Regele Ferdinand a facilitat aducerea a sute
  de mii de jidani in Romania si le-a dat proprietati prin decrete emise de
  casa Regala, lucrul acesta l-au facut toti regii Romaniei evrei- jidani
  venetici germani, exista un decret regal de impamantenire din 1902
  (Carol I), a lui Vasili Ivanovici
  evreu rus, tatal lui Ion Iliescu, decedat la Oltenita in 1965, la varsta
  de 88 de ani, asa cum exista pentru Dobrogeanu Gherea, Constantin Stere,
  loan Slavici etc. si care aveau drepturi egale cu ale romanilor,
  fara sa consulte Natiunea Romana, asa o sa faca si atunci cand va ajunge
  la putere si va veni FMI-Soros la usa lor, pentru ca ei sunt Romania si
  romani sclavi si sobolani.
  Regele Ferdinand a instrainat tezaurul Romanie, l-a dus in 1916 la
  Moscova la rudele sale bolsevice Tarul Rusiei, iar Regina Maria este
  nepoata Tarului Rusiei, toate casele regale au complotat impotriva
  Tarului Rusiei si au implementat KOMINTERNISMUL in Rusia si au ucis toti
  membri Tarului la ordinul B`nai B`rith. Carol I, a dat ordin in 1907 sa fie
  ucisi cei 11000 de tarani romani, care s-au rasculat impotriva asupririi
  si exploatarii jidanesti, si a ascuns toate documentele cu privire la
  acest GENOCID in arhiva Casei Regale. 13 februarie 1933: Începe aplicarea
  celei de-a treia „curbe de sacrificiu” (parca am mai auzit din 2008
  despre aceasta lozinca sionista), propusă de guvern la 17 ianuarie 1933,
  reducerea salariilor şi pensiilor cu 10-12,5% ceea ce a determinat un
  val de proteste în toată ţara. Aoleu, asta a adus regele Kaka Mikaita
  in 1989? CRIZA SI RECESIUNE, adica cacealmale sioniste americane,
  unii cu banii, adica curvele si amantele cu banii si romanii cu saracia,
  foametea si moartea. 15-23 februarie 1933: La Bucureşti, a început greva
  ceferiştilor de la Atelierele Griviţa CFR Griviţa va fi un nume asociat
  pentru totdeauna cu Marea Recesiune, pe 15 februarie 1933 a izbucnit
  aici o grevă uriasă, in care a fost implicat Gheorghe Gheorghiu-Dej.
  Greva a fost înăbuşită violent de către guvernul român de atunci.
  După ce autorităţile au pătruns în Atelierele CFR Griviţa, au ridicat
  trei morţi. 34 de oameni au trebuit să fie duşi la spitalele CFR
  Witting, Filantropia, Colentina, Militari si Brâncoveanu.
  Ulterior dintre aceştia au mai
  murit 4 muncitori.
  Alţi 20 muncitori cu
  răni uşoare au fost duşi la
  sediul Corpului Gardienilor
  Publici, unde
  au beneficiat de ajutor medical.
  Dintre militari, au murit doi soldaţi
  şi un gardian public, împuşcat în data de 15 februarie. 10 martie 1933:
  Se declanşează „afacerea Skoda”. Cal al II-lea a facut afacerea murdara
  cu Skoda, cea mai mare forma de furt si escrocherie, iar din banii
  castigati, in loc sa inarmeze Armata Romana care era in prag de razboi,
  a construit Palatul Elisabeta din Bucuresti, pentru amanta-curva sa
  ELENA Lupescu. 1944-1947 Romania a fost MONARHIE si la 6 martie 1945 au
  facut NATIONALIZAREA CASELOR, prin DECRET EMIS DE CASA REGALA si la
  11 iunie 1945 au infiintat TRIBUNALELE POPORULUI, prin decret emis
  de CASA REGALA pentru a condamna la moarte romanii care au luptat pe
  front impotriva Rusiei, ori cei care se impotriveau deportarilor in
  Siberia sau se impotriveau implementarii comunismului in Romania.
  Regele Mihai I, a fost agentul lui Stalin si al
  anglo-americanilor si i-a adus pe rusi la putere
  in tara noastra. Peste 1 200 000 de romani
  au fost executati sub regimul comunist
  de tribunalele Poporului
  pentru CRIME IMPOTRIVA UMANITATII, adica
  au luptata impotriva rusilor,
  peste 2 miloane au fost deportati
  si omorati in Siberia, iar peste
  4 milioane au fost arestati si au
  fost dusi la munca fortata la canal,
  minele de plumb, sare si altele lagare de teroare. Apoi sa nu mai
  vorbim de restul milioanelor de romani, care au fost perscutati,
  infometati si fortati sa indure regimul tiraniei judeo-comuniste.
  Toate acestea sunt opera de subjugarea a neamului si a tarii
  judeo-comunismului inceputa de regele Mihai I. Mai trebuie oare sa
  amintesc de FREGATELE cumparate dupa 1989, de la MAREA BRITANIE,
  prin FUNDATIA PRINTESEI MAGAREaTA si printul Duda membru PCR si
  informator al securitatii si de faptul ca au primit un comision de
  peste 7 milioane de lire sterline. Pardon, era sa uit ca este CRIZA
  (Criza de betiv si curvar a lui Basescu chioru) si nu sunt banii
  pentru cetatenii Romaniei pentru salarii si pensii si se inchid
  spitale si scoli si peste 200 000 de romani sunt aruncati in strada
  de Basescu-Boc-UDMR, FMI si Soros si GUVERNELE ROMANIEI finanteaza
  cu peste 10 milioane de euro anual ASOCIATIA Regelui Mihai-kaka de
  kokantzollern, Yacht Clubului Regal Roman (Y.C.R.R.).

  http://diareeacaseiregalemihai.wordpress.com/

  Pardon.
  Aoleu APOPALIPSA lui SOROS, FMI ori afise cu BEBELUSI HOMOSEXUALI,
  asta este propaganda sionista criminala si terorista planetara.
  Aoleu si vai, vai ,vai… Revolutie, repulutie si sa trecem de
  urgenta resursele energetice naturale si finaciare ale Romaniei in
  mainile strainilor, gastilor si bandelor tiganesti si ale clasei
  politice si croporatiilor jidanesti spurcate, adica asasinilor
  economici internationali: FMI-Soros.

  Reply
 29. Regi

  A ‘propos, stii cum a chemat-o pe mama lui Matei Corvin?
  Elisabeta Salajan !!!

  Ungaria Mare nu a existat!
  Sa afle si TOKES !!!
  Da, istoric asa este! Este scornita de mintile infierbintate care confunda realitatea cu visurile desarte de marire! Ungaria asa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o gaselnita birocratica, a unui functionar oarecare, numit Buest, decizie luata in 1867, de azi pe maine, intr-un birou, in urma unor intrigi si aranjamente de culise. Ungaria asa zis Mare nu a fost o realitate istorica, implinita printr-un eveniment de anvergura.
  Nici vorba sa se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea Romaniei Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de romani!
  Prin jertfa se consolideaza tot ce este trainic in istorie.
  Unde este jertfa ungureasca la 1867?! Unde a fost jertfa ungureasca atunci cand, dupa un veac si jumatate de ocupatie turceasca totala, Budapesta este eliberata de armatele imperiale austriece?
  Sa le aducem aminte celor care calomniaza Romania cu atata pasiune, faptul rusinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit sa facem caz, ca in armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta si din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur!
  Repet: cand turcii, care transformasera Ungaria in pasalic, au fost alungati de armatele unei puteri europene, crestine, in acea armata nu a fost niciun ungur care sa fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiara! Nici unul! La fel cum, in cele aproape doua secole de ocupatie turceasca, nu s-a inregistrat niciun moment de rezistenta, de opozitie ungureasca la ocupatia musulmana.
  Nota bene: principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnica comparabila cu a principatelor romanesti, intre care includ si Transilvania. Nu intamplator regii Ungariei de origine maghiara ii numeri pe degete, intr-o jumatate de mileniu! Asta pana la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu si Transilvania, care continua sa existe! De ce nu dispare si principatul Transilvania odata cu Ungaria, la 1527? Simplu de ce: pentru toata lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria si Transilvania erau lucruri diferite, entitati complet separate, care nu puteau fi gandite impreuna! Dimpotriva, in linii mari, Transilvania se afla in aceeasi situatie cu Moldova si Tara Romanesca, fiind toate trei partase in mod firesc la aceeasi istorie, la acelasi model de organizare politica.
  Insistenta cu care ne ataca detractorii maghiari ne obliga la gestul cel mai firesc: comparatia intre cel calomniat si calomniator! Foarte usor si la indemana oricui este sa constate ca oportunismul si lipsa de demnitate este mult mai prezenta la liderii maghiari decat la cei care ne-au condus si reprezentat pe noi!
  S-o spunem pe sleau si pe intelesul omului de rand: momentele in care sa-ti fie rusine de tine ca esti maghiar sunt mult mai numeroase si mai jenante decat cele care i-ar indreptati cat de cat pe romani sa traiasca acest sentiment dureros…
  Nu mai intram acum in detalii, dar aceste detalii de urgentta trebuie adunate de istoricii specialisti si puse pe tapet, caci numai asa vom inchide gura celor care si-au facut o meserie din a calomnia tot ce este romanesc!
  Tinem totusi sa punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie: Cati sunt romanii care au facut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani? Cati sunt romanii al caror nume a fost maghiarizat si se falesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat?…
  Sa mi se ierte simplicitatea, approape penibila, a demersului pe care il propun! Dar nu avem incotro si trebuie sa ne coborim la nivelul cerebral al celor care ne agreseaza, agasanti si insistenti cu orice ocazie! Sa vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinata de ura si naluciri desarte!
  Avem nevoie, zic, de aceste doua liste, riguros alcatuite, ca sa le facem publice si sa transam odata si pentru totdeauna disputa artificiala, nefireasca, la care suntem obligati sa participam, oricat de neserioasa ni se pare noua, romanilor. Pentru cei ce vor face aceasta operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandam sa verifice situatia din satul Buia, unde s-au nascut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai. Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat ca tatal, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, ca tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adica Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg raspandit la romanii din Ardeal, din Maramures! Din pacate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie sa-si sustina ipoteza, adevarul!… Sa-l ajutam noi, daca nu pe domnul istoric, atunci macar pe domnul Adevar sa iasa in lume teafar, intreg, nemasluit!
  Acelasi exercitiu nu ar strica sa-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romaneasca, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvint de recunostinta din partea acestora!… Dar ar merita caa in toate aceste tari, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, sa inceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se considera romani! Oare cat vom mai tolera persecutarea si marginalizarea romanilor fara a face auzit macar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscam nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tarile vecine?!
  Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, sa le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului Ungaria !
  Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar. De data asta, pentru prima oara in istoria lor, ungurii erau majoritari in propria tara. Iar statul ungar era, pentru prima oara, un stat national! Comunitatea internationala le-a facut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, considera ca atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!… Care e logica acestor resenttimente? Cum puteti deplange la nesfarsit disparitia granitelor care apartineau altora, adica habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu va deranjeaza ridicolul situatiei?!
  Pana la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trait sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia dupa Trianon, ungurii s-au trezit fara stapan, liberi sa se guverneze cum vor! Si stiti dumneavoastra, frati maghiari, care a fost prima initiativa a politicienilor dumneavoastra de atunci, a liderilor de la Budapesta? Care a fost primul lor gand de auto-guvernare maghiara, suverana si independenta pentru prima oara dupa 400 de ani? Nu stiti, caci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politica din Ungaria! Au decis sa trimita si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Bratianu ca Ungaria sa se lipeasca la Romania, intr-un stat dualist, dupa modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867!… Nici mai mult, nici mai putin!
  Asadar instituirea unui dualism romano-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranta cea mare a politicienilor maghiari!… Lipsiti de exercitiul guvernarii, al libertatii, fruntasilor unguri le-a fost teama de riscurile si provocarile la care te supune suveranitatea. S-au simtit singuri si neajutorati, neasistati! Nu stiau incotro s-o apuce! Cam la fel cum au reactionat tiganii nostri cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odata neasistati si s-au intors pe capul boierului roman sa afle cu ce l-au suparat si sa ceara sa ramana mai departe sub pulpana sa!
  Unde era dispretul politicienilor maghiari fata de tot ce este romanesc atunci cand au venit la Bucuresti cu caciula in mana cersindu-ne intovarasirea?! Unde era dorul de libertate si neatarnare care anima, se zice, intreaga istorie a cavalerilor maghiari?!…
  Prin ce impuneeau romanii in fata vecinilor maghiari ? Prin faptul evident ca in aceasta parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintrerupta de peste 600 de ani, era statul roman. Nici in toata Europa nu gasesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performanta politica! Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Tarii!… Nu intamplator romanii se numara si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare sa elaboreze un cod juridic propriu, vestitul jus valachicum
  …Da, oameni buni, asa s-au petrecut lucrurile dupa Triianon! A fost un moment jenant pentru bietii unguri, iar guvernantii si mai apoi istoricii romani, ca niste veritabili domni, ca niste adevarati boieri, ca niste buni vecini, ca niste oameni adevarati, ne-am abtinut sa-l popularizam, sa-l mediatizam si sa-l comentam! Sa facem caz, ori, ferit-a Sfintul, sa facem haz! Caci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decat unul complet defavorabil ne-prietenilor nostri! Si poate ca asa ar trebui sa procedam si in continuare! Sa facem uitate asemenea momente de slabiciune ale Celuilalt!
  Din pacate, abnegatia ungureasca sistematica, institutionalizata, de a lovi si calomnia tot ce este romanesc, ne obliga sa parasim indatinata noastra atitudine de a-i lasa pe neprieteni in plata Domnului. Bunatatea noastra si bunul nostru simt sunt considerate slabiciune, prostie chiar! E timpul ca aceasta impertinenta sa capete raspunsul cuvenit, iar cei fara rusine sa fie obrazniciti si pusi cu nasul la perete, sa nu si-l mai ridice asa de sus fara niciun temei! Daca nu se gasesc maghiarii de bun simt care sa-i traga de maneca pe connationalii lor mai zanateci sau nu indraznesc!, sa ne ocupam noi, romanii, de aceasta trebusoara! Si s-o facem de data asta temeinic, cu sistema!
  …Avem nevoie, asadar, de o strategie bine pusa la punct prin care sa contracaram eforturile sistematice ale celor care, cu fel si fel de minciuni, ne calomniaza si ne saboteaza cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca sa le raspundem, ci avem de partea noastra adevarul si nu mai putem intarzia cu punerea in functiune a acestei arme teribile: ADEVARUL!
  Si adevarul este de partea noastra in cele mai multe cazuri! Numai detractorii nostri au motive sa se teama de adevar! Ceea ce inseamna ca il avem de partea noastra si pe bunul Dumnezeu, care este, in fapt, alt nume al adevarului. Numai ca trebuie sa avem grija mare: Dumnezeu, oricat ne-ar iubi, nu ne baga si in traista!… Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, si a vegheat Sfintul Duh la opera care se finaliza in acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se implinea prin fapte de vitejie si de daruire apostolica a carturarilor nostri, si datorita jerfei romanesti din acei ani teribili ai Marelui Razboi.
  1 Decembrie s-a implinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!…
  Tuturor romanilor asadar, pentru fiecare roman in parte si pentru intreg Neamul nostru cel romanesc, inima si fruntea sus! Avem de ce! La Multi Ani Frumosi!
  Prof.univ.dr. ION COJA

  Reply
 30. Ghita Niculae

  Doamneeeeee, cati basisti disperati mai sunt in GRADINA TA!!!
  Pentru oricare roman cu creerul inca nespalat, RADU TUDOR estre unul dintre cei mai buni si mai curajosi jurnalisti.

  Reply
 31. Genoveva

  15 IUNIE ZIUA DE NASTERE A POETULUI NATIONAL MIHAI EMINESCU.Am primit anul trecut un e-mail intitulat ‘pe cine incomoda Eminescu’.Astazi citesc pe b1tv ceva de genul cum se drogau geniile Romaniei.Asa il sarbatorim pe Eminescu.Dau un citat din acest e-mail:’Eminescu a fost militant activ pentru drepturile romanilor din Ardeal si pt.unitatea nationala.Eminescu a fost declarat nebunsi internat la psihiatrieintr-un moment in care guvernul Romaniei urma sa incheie un pact umilitor cu Austro_ungaria prin care se renunta la pretentiile asupra Ardealului si se angaja sa-i anihileze pe toti cei catalogati drept’nationalisti.Multi au acceptat la principiile lor numai sa fie scosi de pe lista.Eminescu n-a acceptat………
  “Mai potoliti-l pe Eminescu” ,acesta este mesajul pe care il transmitea frncmasonul junimist P.P.Carp de la Viena,mentorului Junimii,francmasonul si parlamentarul Titu Maiorescu.Comanda s-a executat la 23 iunie 1883 cand Eminescu avea 33 de ani.”Eminescu a murit intoxicat cu mercur.Asemenea metode de exterminare s-au practicat de-a lungul vremii pana in zilele noastre.Ma doare ca ne uitam inaintasii.Sper sa n-ajung sa vad ca au aparut opere alese de Traian Basescu, pentru ca le-am vazut,nu citit, pe acelea ale lui Ceausescu.As vrea sa-ti atrag atentia ca mereu spui ca judetul Constanta este in Moldova,acelasi lucru sustinandu-l si Cristoiu ca Vrancea nu-i in Moldova.Cunosc bine geografia dar prin modul de exprimare cinic de a denigra zona Moldovei mi se pare o lipsa de impolitete,nu vreau sa ma exprim dur.Aveam in facultate un profesor care ne spunea(si asta prin anii’70)ca daca fiecare tara ar fi dat atatia oameni de stiinta cati a dat Romania am cu cel putin 50 de ani inainte.Eu as merge mai departe si as spune ca, daca fiecare zona a tarii ar fi dat atatea genii cate a dat Moldova cu deosebire jud.Botosani oare unde am fi fost?Va multumesc daca ati inteles mesajul meu.

  Reply
 32. stan gheorghe

  Sunt pensionar militar si m-am minunat cand am primit acest material azi
  CONCLUZII DUPA REVIZUIREA PENSIILOR IUNIE 2011

  Am pus tabelul postat de MApN in Excel, se lucreaza mai usor) si am constatat urmatoarele:
  din totalul de aproape 77.000 de pensii sunt ( dupa revizuire-recalculare )
  pensii pana la 3000 lei = 59.400
  pensii intre 3001- 4000 lei = 11.080
  pensii intre 4001- 5000 lei = 4.672
  pensii intre 5001- 6000 lei = 1.160
  pensii intre 6001- 7000 lei = 327
  pensii intre 7001- 8000 lei = 108
  pensii intre 8001- 9000 lei = 41
  pensii intre 9001- 10.000 lei = 12
  pensii intre 10001- 20.000 lei = 8 ( mai precis intre 10 si 13.000)
  pensii intre 20001- 30.000 lei = 1 ( 28.000 lei )
  pensii peste 30001 = 2 ( 53.675, respectiv 95.952 )

  Din 64.700 pensii SUB 3.000 lei inainte de revizuire 2.300 au scazut,
  5.800 AU RAMAS LA FEL
  si 56.565 au crescut ( chiar si cu 1 leu )

  Din totalul pensiilor peste 6.000 lei inainte de revizuire ( 120 la numar ), doar 7 au crescut, restul scazand drastic ( in medie cu 50 % !!!! )
  Cele mai mari cresteri:
  nr mandat inainte dupa crestere
  56556968 48 4.980 DE 103 ORI
  36554255 3.072- 95.952 DE 31 ORI, ESTE CEA MAI MARE PENSIE DIN TABELUL RESPECTIV
  53556004 4576- 53.675 DE 12 ORI, ESTE A 2a PENSIE CA VALOARE DIN TABELUL RESPECTIV

  Cele mai mari scaderi
  52553101 3466 410 DE APROAPE 9 ORI
  52555500 13235 3204 DE APROAPE 4 ORI
  54555626 9812 1432 DE APROAPE 8 ORI
  “Economia” bugetara dupa revizuire este de -28.191.000 lei lunar
  ( totalul sumei de plata pentru pensii a crescut de la 149.454.000 la 177.645.000 lei lunar ), deci cam 80 milioane euro anual sau aproape 20%

  Din totalul de 100%:

  – au fost revizuite 98,37% dintre pensii;
  – nu au fost revizuite 1,63% dintre pensii;

  2. CREŞTERI, SCĂDERI, STAGNĂRI

  Din totalul de 100% pensii revizuite:
  – cresc: 36,07%;
  – scad: 27,86%;
  – rămân perfect identice: 36,07%;

  Acele pensii perfect identice, în proporţie de 36,07%, nasc un mare semn de întrebare, niciun leu în plus sau în minus faţă de cuantumul pensiei din decembrie şi deşi matematic este posibil, procentajul ridicat de “coincidenţe” sfidează însă teoria probabilităţilor.
  3. COMPARAŢII PE CATEGORII DE CADRE (Of., M.M., SOf)
  – toate pensiile M.M. şi subofiţerilor cresc, indiferent că pensionarea a fost anticipată sau nu;
  – scad doar pensiile anumitor ofiţeri care au fost pensionaţi anticipat;
  – toţi ofiţerii cărora le scad pensiile provin în exclusivitate din cadrele pensionate anticipat şi încadrate în activitate în categoria ALTE CONDIŢII (Anexa 3 din HG 1294/2001, recunoscuta, paradoxal, a fi integrata si in OUG 1/2011 şi în Legea Unitară a Pensiilor – dar pe care nu o aplică nimeni în favoarea celor cu ALTE CONDIŢII );
  – niciunui ofiţer pensionat anticipat şi care a fot încadrat în CONDIŢII DEOSEBITE (spor la vechime 25%) sau CONDIŢII SPECIALE(spor la vechime 50 %) – nu i-a fost diminuat cuantumul pensiei, ci doar celor încadraţi în ALTE CONDIŢII (spor la vechime 100 %). Celor din ultima categorie, li s-a tăit efectiv acest spor şi transformat la punctaj în doar 50%, de aceea sunt singurii cărora le scad pensiile;

  4. BIZARERII ALE REVIZUIRII

  – ofiţer superior pensionat anticipat – şef de compartiment, după ce pierde 38% din cuantumul pensiei, ajunge la un cuantum al pensiei apropiat de cea a subofiţerului pensionat tot anticipat, care i-a fost subaltern, aproximativ aceeasi vechime efectivă şi căruia i-a crescut şi pensia uşor. Particularităţi: ofiţerul respectiv efectuând paraşutism şi alpinism, după L. 164/2001 a beneficiat de un spor de 100% pentru toata cariera – redus după revizuire la 50%;
  – ofiţer superior pensionat anticipat – şef de compartiment, după ce pierde 35% din cuantumul pensiei, ajunge la un cuantum al pensiei apropiat de cea a unui ofiter inferior – tot sef compartiment, pensionat tot anticipat, căruia i-a rămas pensia identică, ambii având aceeasi vechime efectivă. Particularităţi: ofiţerul respectiv efectuând paraşutism şi alpinism, după L. 164/2001 a beneficiat de un spor de 100% – redus după revizuire la 50%, in schimb ce ofiterul inferior a beneficiat de spor de 50% şi a rămas tot cu el. Ca să fie tacâmul complet, ofiţerul superior are şi 2 misiuni în teatre;
  – cercetas prin parasutare, pensionat in 2006, vechime completa: 50% spor la punctaj pana la 01.04.2001 si 100% dupa 01.04.2001, desi a practicat aceeasi profesie, atat inainte cat si dupa 01.04.2001, iar L. 164/2001 in baza careia s-a pensionat, a fost clara in acest sens. Aceeasi persoana, aceleasi ALTE CONDITII, evaluari financiare diferite separate de bariera psihologica01.04.2001, pierdere la cuantum – logica si evidenta;
  5. CINE SUNT MARII PERDANŢI AI REVIZUIRII?

  Luând de bună statistica avansată de ministrul apărării, aceea că scad doar 10% dintre pensiile militare şi corelat cu statistica concretă din filială, rezultă că per ansamblu – acei 10% dintre perdanţi sunt exact rezerviştii pensionaţi anticipat provenind din trupele de elită ale Armatei României, adică – cei care ca unic avantaj al profesiei lor a fost acela că lucrând în ALTE CONDIŢIIli s-a acordat un spor la vechime de 2 ani pt. fiecare an an lucrat în astfel de condiţii, deci de 100 % şi carora după recalculare/revizuire li s-a luat în calcul o majorare de punctaj de numai 50%, la fel ca celor care au lucrat în CONDIŢII SPECIALE şi pentru care în vederea pensionării s-au luat în calcul 1 an şi 6 luni – pentru fiecare an lucrat în asemenea condiţii. Militarii care au lucrat şi lucrează în ALTE CONDIŢII, provin din următoarele domenii:

  1. Submarine, navele militare tip vedetă maritimă, scafandri de mare adancime si de lupta;
  2. Piloti, navigatori de bord, tragatori aerieni;
  3. Parasutisti, cercetasi prin parasutare, alpinistii din trupele de VM;
  4. Experimentarea, testarea si evaluarea explozivilor;
  5. Conducerea misiunilor operativ-informative, protecia demnitarilor si controlul antiterorist;
  6. Pirotehnie;
  7. Militarii, indiferent de specialitate, pe timpul starii de urgenta sau de asediu, al campaniei ori al participarii la misiuni de mentinere a pacii;

  În cazul piloţilor pensionati anticipat, apar 2 situaţii distincte: piloţi care nu pierd la cuantum – în special piloţii de pe avioanele şi elicopterele de transport (zboruri multiple, remunerate prin prime de zbor acordate pentru orele de zbor ce depaseau si de 4-5 ori salariile de baza) şi piloţii de pe avioanele şi elicoptere de luptă (zboruri mai puţine, primele de zbor acordate fiind de asemenea mai puţine).

  Comparaţia între 2 decizii de pensionare, cea a unui rezervist încadrat 20 în CONDIŢII SPECIALE (6 luni la fiecare an lucrat în astfel de condiţii, 50% spor la vechime) şi cea cea a unui rezervist încadrat 20 în ALTE CONDIŢII (12 luni la fiecare an lucrat în astfel de condiţii, 100% spor la vechime), este relevantă pentru ce s-a întâmplat la recalculare şi acum la revizuire:
  – primul are în decizie 30 de ani, al 2-lea 40 de ani şi este corect;
  – la stabilirea cuantumul pensiei, ambilor li se ia, însă, în calcul 20 de ani cu majorare de punctaj de 50%;
  – întotdeauna cel care a lucrat în ALTE CONDIŢII, la recalculare pierde faţă de vechiul cuantum al pensiei, deşi în decizie are cu 10 ani mai mult decât primul;

  6. CONCLUZII

  Biroul Operativ al Filialei informează că în rândul rezerviştilor proveniţi din trupele realmente de elită şi umilite efectiv de aceste recalculări şi revizuiri ale unui drept câştigat, în mod cert – nu din birouri şi hârtii, ci prin expunerea permanentă a stării de sănătate (activităţile la altitudine sau scafandreria, au ca urmare leziuni ireversibile prevăzute şi recunoscute de normativele medicale) şi a propriei vieţi, s-a instalat o stare de indignare şi nervozitate.

  O problemă care nu trebuie ignorată este că aceste categorii de rezervişti, deşi reprezintă maxim 10% din efectivele armatei, sunt prin educaţia lor “oameni de acţiune” şi au o demnitate aparte, nu cedează uşor, de la acest punct lucrurile pot deveni foarte imprevizibile şi personale în ceea ce priveşte modalităţile de apărare a drepturilor lor câştigate în mod legal şi călcate în picioare de cei care conduc România. Acest tip de oprimare nu s-a mai întâmplat de la invazia sovietică, atunci când paraşutiştii şi vânătorii de munte au fost desfiinţaţi efectiv. Acum – se întâmplă din nou, tot paraşutiştii, tot vânătorii de munte şi alţii cunoscuţi ca “speciali” ai armatei.

  Dl. Gabriel Oprea, o sugestie pt. dvs: trimiteţi-i la alfabetizare pe şefa D.F.C. şi pe consilierii dvs. sau daţi-i afară, întrucât dacă ar citi OUG 1/2011 cu atentie, vor descoperi cu stupoare că în Anexa 3, corelarea dintre art. (2) şi (3) [la 3(2)c există referiri clare la HG 1294/2001, cu acel spor de 100%] o realizează după o imaginaţie proprie, astfel: în cazul unui paraşutist pensionat în 2006 cu 25 de ani de paraşutism înainte de 1 aprilie 2001 şi 5 ani după 1 aprilie 2001 şi care a ieşit la pensie după L. 164/2001 cu 30 de ani lucraţi în ALTE CONDIŢII cu spor de 100% înscris în decizie pe baza L. 164/2001, cei de la D.F.C. procedează astfel: pentru anii dinainte de 2001 adaugă doar 50% la punctaj, iar după cei de după 2001, 100% la punctaj. Din cauza acestei interpretări pierd mereu cei cu ALTE CONDIŢII. Corelarea este cu totul altfel: există rezervişti pensionaţi înainte de 2001 şi care nu au făcut niciun demers ulterior pentru a avea o decizie actualizată în baza L. 164/2001, dar cei pensionaţi în baza L. 164/2001 sau care şi-au actualizat pensia în baza L. 164/2001 – au ALTE CONDIŢII şi spor de 100% (2 ani pentru fiecare lucrat în ALTE CONDIŢII), indiferent că au efectuat paraşutism înainte sau după 2001. Eşti şi logic, este aceeaşi activitate, indiferent de perioadă! Cum să fie departajat punctajul şi încadrarea de linia imaginara 1 aprilie 2001, pentru aceeasi persoana, aceleaşi condiţii şi aceleaşi activităţi – se folosesc 2 masuri diferite sau este vorba de dedublarea personalităţii? E o noua doctrina a PDL-UNPR sau este o ignoranta crasa a functionarilor care ne diminueaza noua drepturile dupa cum le dicteaza lipsa de profesionalism?

  Până la “reciclarea” amatorilor care ne-au făcut “lucrarea” si din care in mod cert niciunul, nici inainte nici dupa 1 aprilie 2001 – nu a pilotat vreun avion, nu a efectuat vreun salt cu parasuta, nu a fost in vreun teatru de operatii ca luptător – nu ca vizitator, nu a participat la nicio operatie de salvare-evacuare pe versantii muntilor, nu a pilotat vreun elicopter, nu a efectuat vreun rapel, vreo deminare vreo scufundare – cei care am lucrat în ALTE CONDIŢII, le transmitem in semn de multumire, salutarile noastre cordiale!

  Reply
 33. horea

  IN LEGATURA CU BACUL LUI FUNERIU.DIN CE STIU EU LA FRANCEZI BAC-ul FARNCEZ SE NOTEAZA DE LA 1 LA 20,IAR CEI CARE AU NOTE INTRE 8 SI 12 LI SE DA O SANSA DE MARIRE A NOTEI.PARCA FUNERIU A ZIS CA A AVUT 9,70 CEEA CE LA NOI IN TARA E FOARTE BINE DAR IN FRANTA E O NOTA SLABA.

  Reply
 34. Genoveva

  Cred ca A3 ar trebui sa aiba ca motto “LIMBA NOASTRA-I O COMOARA”de Alexei Mateevici.Ce-ar fi sa editati o brosura pe care sa le-o faceti cadou agramatilor,sa vada ce gandea un roman in 1917.

  Reply
 35. Seracin

  D-le Radu,am lucrat pe vremuri în Șantierul Naval Mangalia (militar). În acei ani s-au confecționat (în șantier) poduri modulare pentru Arma Geniu compuse din pontoane transportate pe mașini, special amenajate în acest scop. În caz de inundații puteau fi folosite pentru trecerea peste râuri, bălți, etc. Este adevărat că, deși erau în perfectă stare de utilizare, au fost tăiate și date fier vechi? Acest lucru s-a întâmplat deoarece s-a desființat Arma Geniu ? Acum ne-ar fi fost de folos !

  Reply
 36. col(r) Orghidan Gheorghe

  Domnule Radu Tudor,
  Va felicit ca in emisiunea “sinteza zilei” din 31.03.2014 a-ti amintit de contributia deosebita a generalului Mihail Popescu, seful SMG in perioada 1999 -2004. In aceasta perioada (de fapt pana in nov.2002 cand am trecut in rezerva la limita de grad) am fost purtatorul de cuvant al generalului Popescu , functie in care am colaborat excelent cu dumneavoastra.
  Doresc sa va amintesc ca azi 01.04.2014 generalul Popescu
  ar fi implinit 66 de ani.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.