Pe 26 iunie 1951, pe aerodromul Ianca, a avut loc primul zbor militar cu reacție din România. La manșă se afla căpitanul Aurel Răican. Asociația „Aripi Românești” și Muzeul Național al Aviației Române sărbătoresc 60 de ani de aviație militară reactivă printr-o expoziție foto. Fotografiile document pot fi văzute la sediul muzeului, până pe 25 iulie.

Spun eu că aniversarea e tristă pentru că MIG-ul 21 Lancer e gata să-și dea sufletul și politicienii nu s-au omorât să cumpere un nou avion. În aceste condiții, riscăm să punem punct aventurii începute pe 26 iunie 1951, la Ianca. Gabriel Oprea ( în opinia mea, unul dintre cei mai slabi șefi de la apărare) e atât de interesat de posibila dispariției a aviației militare cu reacție, încât nici nu ne dă aprobare să mai facem câte un subiect legat de piloții militari. Consiliera sa ne întreabă de ce vrem să filmăm în bazele aviației, nu avem arhivă? Așa șefi, așa avioane… Păcat de piloți, de mecanici, de oameni…

14 thoughts on “Aniversare tristă”
 1. Oprea stie ca este criza si doreste sa va dea posibilitatea sa faceti reportaje cu buget mic. Ai incercat sa-i soliciti un interviu legat de subiect?
  Ianca, la fel ca si Luna sunt doua ruine, doua fantome ale trecutului.

  1. Virtualkid, Oprea nu e in stare sa vorbeasca liber. El nu da interviuri, nu lasa pe nimeni sa vorbeasca. Uneori, el recita de pe o foaie scrisa de altii. Da doar declaratii de presa, nu face conferinte de presa pentru ca ar trebui sa vorbeasca liber si…e tare, tare greu.

 2. E foarte avansata discutia pentru F-16. Din ce am aflat s-a ales deja ce configuratie si armament vor avea avioanele si din semnale se pare ca vor fi peste cele ale polonezilor.
  Singurul lucru care mai ramane de clarificat este intelegerea financiara, fiind intelegere cu guvernul american si avioane sh atunci LM nu are cum sa faca offset. Oricum cunoscand puterea lobby-ului LM eu cred totusi ca vor misca ceva poate in sensul creeari unui centru regional de service sau ceva de genul..

 3. Hahaha, va suspecteaza de spionaj in slujba dusmanilor de clasa…… daca fotografiati ultimele cercetari si descoperiri „iepocale” din domeniu ?

  Next level o sa fie pilotul care experimenteaza levitatia in lipsa avionului; nu stii nimic Adelin 😀 Cum vrei sa fotografiezi asa ceva ?

 4. A cata oara ne intrebam de unde mama d..u au gasit asa „politicieni” ??? NE MERITAM SOARTA , tare trist ca dupa atatia ani in loc sa evoluam ,noi regresam !Tu zici de Oprea ca nu stie sa lege doua vorbe ,dar in frunte cu seful statului ,ei spun numai prostii(unele chiar daunatoare!).

 5. e o certitudine ca actualul guvern, in totalitate, este cel mai slab din istorie! asta e cu atat mai frustrant cu cat suntem in 2011 iar anii trec pe langa noi degeaba fara a mai putea face ceva pentru a-i intoarce… intr-o lume in care competenta si viteza de reactie e ceva indispensabil, Romania se afunda in comunismul si stalinismul negurilor vremurilor demult apuse! oribil pogrom ne este dat sa suportam!!!

 6. Adelin, si noi avem probleme cu filmarea in Muzeul Aviatiei, de exemplu. Personajul acesta numit Adrian Ilie, directorul Muzeului Aviatiei, ne boicoteaza sistematic cerandu-ne bani ca sa filmam in institutia pe care o conduce. Asta in conditiile in care Aeroshow este singura emisiune 100% despre aviatie care a existat in Romania pe o televiziune nationala. Am cerut un parteneriat si ni s-a pus in fata un contract de prestari servicii. Cata vreme ipochimeni de felul lui Adrian Ilie se vor afla la conducerea MAV, emisiunea Aeroshow va ignora activitatea acestei institutii care este organizata intr-un mod complet aburd (unitate militara care depoziteaza, dupa cum spun hartiile oficiale, mijloace de lupta casate… no more comments…).

  1. Mihai, au mentalitate de caprari. Peste asta, a venit si Oprea care le-a interzis orice legatura cu presa. Mai rau ca-n comunism.

 7. Fereasca sfantul de o invazie…..,ca nu avem cu ce lupta ca sa nu mai zic ca unii habar nu avem sa tinem o arma in mana apai sa mai si tragem cu ea…

 8. VirtualKid, e cam exagerat sa spui ca baza militara aeriana de la Luna e o fantoma a trecutului. Spre exemplu, chiar saptamana viitoare e un important summit, iar aplicatiile militare sunt numeroase in cursul anului.
  Si spun acestea in conditiile in care diminetile am ca ceas desteptator MIG-ul 21.

 9. Adelin,
  din pacate ar trebui sa tinem cu dintii de aceste imagini de arhiva pentru ca le vor folosi la toate evenimentele oficiale, ca niste holograme, in lipsa unei aviatii functionale…

 10. Adelin nu cu dinti trebuie sa tinem ci cu tot ce avem ca daca se intampla cumva ca aceste poze si inregistrari sa dispara pot spune ca nici nu am avut aviatie.noi cei care am fost pionierii aviatiei noi cei care am invatat sa zburam cu avioane din lemn legate cu panza si cabluri.
  si de ce vb de Luna ?acolo este binisor.Vb de Craiova,Deveselu(aici va fi scutul de aceea numai avem nevoie de aviatie de cercetare interceptare),ianca,M Kogalniceanu,Alexeni,Titu,mai spun?caransebes,Timisoara.au ramas 3 ia sa vad cine le stie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.