10 thoughts on ““Artiști” români

 1. Andrei Ardeleanu

  Interesant, domnule Petrișor, felul în care este transmis mesajul.

  Imagini cu muzicanți stradali. Titlul cu ghilimele peiorative. Diferență între identitatea de “român” din titlu și eticheta “romi” din subsolul articolului.

  Bănuiesc că persoanele din imagine și-au declinat identitatea corespunzător, prezentând documente de identitate eliberate de autoritățile românești.

  Altfel nu îmi închipui că ar fi fost prezentați ca fiind desigur, evident, fără îndoială, binînțeles, fără doar și poate, obligatoriu – români.

  De unde vine plăcerea asta de a denigra?

  Că tot veni vorba:

  “Rom”, în țigănește, înseamnă “om”. După logica interzicerii (sau a descurajării) folosirii cuvântului “țigan”, celor pe care până ieri îi denumeam “țigani”, le vom spune numai pe limba lor “oameni”.

  Astfel, francezilor nu le vom mai putea spune “francezi”, că ar fi peiorativ, jignitor, rasist. Le vom spune în schimb “hommes”.

  Ungurilor – “ember”, englezilor “men”.

  Cum le vom spune americanilor? Dar australienilor?

  Dar vietnamezilor? Va fi necesar și obligatoriu să știm cum se scrie și pronunță cuvântul “om” în limba lor, altfel vom fi niște rasiști împuțiți.

  Reply
 2. de gustibus

  De data asta esti in decor. In mod copios. Macar daca scriai si tu Hartişti Români…
  Ce ar propune presa?
  Sa incercam varianta Vadim cu impuscatul pe stadioane?
  Nu ar fi bine. Pentru presa, desigur. Ar fi un boom de stiri live de pe stadioane si pe urma li s-ar epuiza sursa de breaking-news.
  Postarea in sine se vroia o stire, dar cum?
  Fotografii “culturale”, nu misca audienta.
  Sa incercam un subiect de “larga respiratie”. Ala cu rommii.
  “Să mănâncă” şi neuronu’ meu ceva. Nu?
  Presa continuand la modul acesta va initia un nou sport. Ca maine vor monta vanatorii de astfel de fotografii Nikoanele jumelate pe AKM-uri. Sa vezi atunci stiri!
  KKK redivivus?!
  KKK v. 5.1 GNU license, for free for Europe?
  Vom avea permise de libera circulatie doar cei cu dangaua gen “WASP” pe acte [wasp=white, anglo-saxon, protestant].
  Restul, la odihna vesnica?

  Reply
 3. de gustibus

  Si apropo de Hartisti…
  Mai deunazi, la RTV, un intelighent doct prezenta “dă neşte” imagini cu hartisti de acelasi gen si docentul televizionist se intreba in barba ceva de genul:
  – priviti la ăla micu’, ăla de suflă în trompeta aia mai mare decât el….
  Iar trompeta aia la care facea referire prezentatorul-academician era, saraca de ea, fix un saxofon.
  Probabil ca la orice ora un hartist din acela poate sa ii dea lectii de viata si de “trompeta” [saxAfon]respectivului prezentator.
  Domnul in cauza a pierdut unul din cele mai bune momente de a păstra tăcerea.
  S-a dat cu cultura’n stamba.

  Reply
 4. NICOLETA

  Acesti “artisti”cum ii numiti,au STRICAT imaginea Romaniei peste tot in lume.Vad ca inca li se ia apararea in comentariile de mai sus,oare chiar atat de putin va doare de tara din care proveniti?Tiganii sunt cei care ne-au adus aici.Prin furtul din buzunare,cersitul la colt de strada,crime sau altele de gen.Nu din munca cinstita si-au facut palate in tara sau dau bani cu camata,nu din munca cinstita fac nunti de sute de mii de euro sau arunca cu valuta peste manelisti de renume,iar voi ii plangeti ca sunt discriminati!!!RUSINE.

  Reply
 5. bogdan

  pentru desteptii de mai sus care iau apararea tiganilor: sunteti una din cauzele pentru care tooti au tupeu si prefera cersitul si descurcatul in loc sa munceasca. plus agresivitatea de care dau dovada.

  Reply
 6. ana

  parerea mea este ca voi cei care ati comentat mai sus sunteti mai tigani decat acesti romi….va injurati ca la usa cortului si va jigniti…citeam intr-unul din commenturi ca din aceasta cauza este Romania unde este din cauza lor….oare Roberta Anastase ce este ??? ea oare fura??? oare Adrian Nastase ce este??? oare tariceanu ce este?? sunt niste hoti ordinari iubiti de societatea romaneasca si acceptati de voi….oare procurorii care dau drumul din puscarii clanurilor : corduneanu, sportivilor, fane spoitoru” ce sunt acestia??? niste infractori notorii,….traim intr-o tzara plina de hoti, pungasi, violatori si totusi este mai bine sa nu vedem gunoiul din ochii nostrii…acesti oameni din pozele articolului nu cersesc …canta si o fac asa cum o stiu ei,…cine vrea sa le dea un ban bine cine nu , nu da …nu le baga mana in buzunar

  Reply
 7. Mircea Berinde

  Da, Ana, ne mai injuram dar aici, pe internet, unde nu deranjam pe altii. In plus nu dam in cap, nu talharim, ne mai spalam si asa mai departe.

  Si stii ce? Sa cante la ei acasa, ca mie nu-mi place muzica lor. N-am pleoape la urechi asa ca sa nu ma oblige sa le ascult ‘productiile’.

  Nu degeaba in tarile civilizate iti trebuie un atestat pentru a canta in locurile publice. Ca sa nu strici educatia cetateanului, educatie facuta cu greu si cu bani multi de statul civilizat.

  Finlanda e tara lui Sibelius, nu a mai stiu carui tigan care se crede muzician.

  Reply
 8. NICOLETA

  Pentru “@ana”-cu parere de rau ,dar n-ati inteles tema postarii lui Adelin,si anume IMAGINEA pe care ne-o fac “artistii”in lume, si nicidecum cine mai fura in tara asta !Oare cat l-a costat pe “Fane S…”iesirea din puscarie si de unde o avea saracutul bani? DIN CAMATARIE !DAR EI NU FURA….NUUUU !Hai sa fim seriosi.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.