Deși războiul este la câteva sute de km de noi, armata română este subfinanțată și cu dotări demne de muzeul militar. Avem fregate care doar plutesc, fără aparatură și sisteme de armament performante, mai sunt foarte puține Mig-uri 21 Lancer, Pilot nicht erreichbar - Luftwaffe startetnu avem transportoare blindate moderne. Raportate la nevoile armatei, cele 31 de Piranha III sunt ca și cum aș avea doar borcanul pentru lichidul de spălat parbrizul, deși eu mi-aș fi dorit o mașină. Presa serioasă din Germania ne arată că și Bundeswehr-ul are pantalonii rupți în fund și că au cam început să curgă scamele… Potrivit ARD, 41% dintre soldatii germani nu au pistoale P-8, iar 30 % nu au mitraliere MG3. Dispozitivele de vedere pe timp de noapte sunt cam rare, doar 26% dintre militari au așa ceva. Multe dintre cele aflate în dotare sunt defecte. Aviația are și ea probleme: anul trecut, o comisie parlamentară a constatat că din 89 de avioane de vânătoare, doar 38 erau apte de zbor. În condițiile în care Rusia își umflă mușchii din ce în ce mai tare, știrile de acest gen cam dau fiori…

sursa foto: spiegel.de

6 thoughts on “Bundeswehr sau toți avem necazuri”
 1. Sa nu fie cu… necazurile abia incep!
  Bundeswehr-ul au probleme, dar intre ei si rusi mai sunt Polonia si statele baltice. In plus, Germania are o industrie militara care chiar functioneaza dar care in ultimul timp a produs in principal pentru export.
  Cu o alocare ceva mai mare, cred ca Bundeswehr-ul intr-un an sau doi ar fi chiar echipat.

  Pe cand noi… daca am decide sa luam astazi rachete de ultima generatie sau alte sisteme, dureaza cel putin un an sau doi doar sa le operationalizeze… si asta doar daca vorbim de luat de-a gata, din stocurile altora. Daca e sa le luam noi, trebuie calculati si cativa ani cu productia si livrarile. si noi suntem chiar pe granita, nu ca germanii.

 2. Acum, ca să fim cârcotaşi, armata germană a ajuns la Stalingrad mergând pe biciclete, iar cea română, utilizând căruţele cu cai. În timp ce URSS avea aproximativ 30.000 de tancuri.

 3. Nu m-aș entuziasma așa de tare în privința Piranha. Deși la origine este un sistem excelent, românii au vrut să-l repare un pic și i-au trântit o turelă fenomenală, demnă de minunile Caracalului:
  – la mitralieră trage comandantul din interior, dar muniția trebuie să o schimbe deasupra blindatului;
  – dacă se defectează telecomanda mitralierei, vestea bună e că poate fi acționată direct de deasupra – vestea proastă e că trapa prin care iese trăgătorul nu se rotește cu mitraliera, așa că aceasta poate fi utilizată doar pentru a trage înainte;

  Aceste belele sunt caracteristice struțo-cămilei din proiect. Când mai adaugi și execuția românească, ajungi la o chestie și mai faină: mitraliera de fapt nu prea trage, se blochează banda după vreo câteva cartușe. Bine, așa erau livrate mașinile în luptă prin 2008, reprezentanții „părinților” acestui produs n-au reușit să-l repare atunci. Un meșter militar a găsit o soluție cu o bucată de lemn și niște sârmă – poate or fi prins soluția asta în proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.