Când Biserica devine o firmă de lobby…

Se discută mult și cu patos despre orele de religie din programa școlară. Eu am făcut primele 8 clase pe vremea comuniștilor, dar cred în Dumnezeu, mă închin, știu “Tatăl nostru”. Au avut grijă de asta bunicii și părinții mei. Nu sunt deci împotriva orelor de religie. catedralaMi se pare normal însă ca oamenii să poată alege. Da, CCR are dreptate, nu trebuie să facă cerere cei care nu vor, ci aceia care doresc. România a cunoscut aproape jumătate de secol demența unui regim care le spunea oamenilor ce să facă, cum să se îmbrace, ce să mănânce…În aceste condiții, dreptul de a lege trebuie să fie sacrosanct. Mă surprinde modul în care Biserica a ales să impună Religia în programa școlară. O face fix ca o firmă de lobby: cu campanii de proporții, cu vectori de imagine muzicieni, actori, scriitori sau jurnaliști. Din nefericire, nu am văzut atâtea energii consumate pentru a salva copiii orfani sau loviți de cancer, bătrânii care zac prin cămine dezolante, familiile sărace. Nu am auzit ca Biserica să facă spoturi prin care să susțină construirea unor spitale, biblioteci, școli. Nu, Biserica a apăsat la maximum pedala de accelerație doar pentru ridicare unei catedrale (indecent de mare pentru o țară săracă) și pentru susținerea cursului de religie. În rest, am văzut că Patriarhia este preocupată să-și dezvolte trustul de presă, preoții au cote fixe la vânzarea de reviste religioase, lumânări, vin și așa mai departe. Mă tem că BOR începe să arate a corporație, iar patriarhul se apropie din ce în ce mai mult de un CEO. Eu, un mirean, nu prea mai înțeleg unde mai sunt oamenii și Dumnezeu în această ecuație…Norocul nostru este că Dumnezeu ne aude și atunci când ne rugăm din deșertul afgan, nu doar din Catedrala Mântuirii Neamului.

sursa foto: adevarul.ro

23 thoughts on “Când Biserica devine o firmă de lobby…

 1. Donkeypapuas

  Sunteţi în eroare flagrantă!
  În primul rând, dreptul la educaţie religioase este unul garantat de Constituţie atât pentru majoritatea ortodoxă, cât şi pentru minorităţile naţionale şi religioase. Excluderea Religiei din şcoală nu numai că ar încălca drepturile majorităţii, dar ar însemna şi un prim pas spre distrugerea identităţii minoritarilor de la noi! La asta v-aţi gândit.
  În al doilea rând, pentru un drept NU SE DEPUNE CERERE! Dumneavoastră aţi depus vreo cerere când aţi participat ca alegător la scrutin? Sau aţi depus o cerere când vă bucuraţi de dreptul la opinie ca jurnalist?
  În al treilea rând, de ce să nu depună şi acei părinţii care nu doresc ca odraslele lor să nu facă Religie, aceeaşi cerere, dar în sensul dorit de ei? Mi se pare că în acest caz – potrivit cerinţelor Curţii Constituţionale – ar fi trebuit o egalitate de manifestare pentru toate părţile! Deci, cu toţii să depună nu atât o “cerere”, cât un formular, la început de an, prin care să se stabilească atât participarea sau nu la orele de Religie, cât şi CONFESIUNEA dorită pentru copii săi.
  În al patrulea rând, decizia Curţii viza O LEGE ORGANICĂ iar acest lucru s-a petrecut cu nişte luni în urmă. De ce atunci asistăm la o ILEGALITATE, pentru că Ministerul Educaţiei s-a erijat în rol de PARLAMENT, în loc ca acela (Parlamentul) să-şi intre în rolul său şi să amendeze Lege în cauză într-o formă acceptabilă constituţional? Să nu-mi spuneţi că Parlamentul nu putea să facă acest lucru! Ba bine că nu_ chiar săptămâna trecută aceeaşi lege în cauză a fost modificată pentru ca “doctoratul” lu Ponta să scape teafăr. E vorba, insist, DE ACEEAŞI LEGE.
  În al cincilea rând, vorbim de educaţie aici. Despre asistena socială – altă dată! Despre sistemul de învăţământ în care guvernările au ajuns – atât din cauza incompetenţei, cât şi (sau mai ales) DIN CAUZA CORUPŢIEI) să nu mai poată asigura nici măcar abecedarele micuţilor din anul primar. Dar dacă vreţi să vorbim despre rolul social, atunci bine! Să vorbim! Şi să începem cu acel spital care ar fi trebuit să se numească Christiana dar care, după terminarea clădirii sale, guvernul Năstase… l-a poprit şi l-a transformat în sediu în subordinea Ministerului de Interne. Clădirea aia unde se dau examenele auto şi de unde se ridică permisele, de la ieşirea spre Pipera… Ştiaţi acest lucru? Nu cred. Atunci întrebaţi-l pe doctorul Pavel Chirilă.
  În al şaselea rând, ca jurnalist ar fi trebuit să vă puneţi problema CINE sunt duşmanii educaţiei religioase şi ce ideologie îmbrăţişează aceştia. Ar fi fost o poziţie corectă ca, în materialele informative ale dumneavoastră şi ale colegilor dumneavoastră din presă, să precizaţi că vorbim de curentele de extremă stângă din societate. Aşa, de dragul onestităţii jurnalistice.
  În al ţaptelea rând, şi în siajul precedentului punct, o analiză a minorităţii agresive care doreşte să-şi impună părerea asupra covârşităţii cetăţenilor României (1% contra 99% conform datelor oficiale ale recensământului) ar duce şi la întrebarea fundamentală: DE CE? ce rost are? Ce se urmăreşte? Vă las pe dumneavoastră să vă străduiţi. Eu ştiu doar din experienţa trecutului că extrema stângă a căutat să distrugă ordina morală a lucrurilor pentru ca preluarea puterii dă către aceasta să fie facilitată. Comandamente de la Marx şi Lenin.

  Reply
  1. Claudiu

   Uf, ai avut o expunere frumoasă, pe puncte, structurată, dar ai stricat totul cu ultima frază. Nu pot lua în serios pe cineva care se refugiază atât de repede în teorii ale conspirației.

   Dar totuși, referitor la cererea pentru un drept, este fals ce spui. Sunt atâtea cazuri în care trebuie completată o cerere pentru a beneficia de un drept încât nici nu știu de unde să încep.

   Școala este un mediu laic. Nimeni nu împiedică în vreun fel dezvoltarea religioasă a individului în cadrul bisericii. Religia în școală trebuie predată ca materie obligatorie doar dacă este vorba de o istorie a religiilor, studiată din punct de vedere istoric și nu bisericesc. Lipsește o astfel de materie în școlile noastre, la fel ca multe altele (istoria a artelor, de pildă, ar fi mult mai utilă decât religia, pentru că, spre deosebire de religie și biserici, un copil nu prea are de unde lua contactul cu acest subiect).

   Dacă proporția este într-adevăr 1%- 9 9%, atunci nu vă care e problema: 99% dintre copii vor alege să facă religie. Nu înțeleg de ce deveniți isteric.

   Despre probleme sociale, altă dată? Urâtă atitudine.

   Reply
   1. Donkeypapuas

    Vî invit să vă aruncaţi ochii pe listele celor care au “căzut” bacalaureatul. Nu la liceele de top la care vă repeziţi imediat, ci la acelea care, până mai ieri, erau la catefgoria “industriale”, cu generaţii întregi care ăşi finalizează studiile fără să ştie să se semneze! Apoi, vă invit pe dumneavoastră şi pe “idioţii utili” (apropo, altă dezinformare, pentru că sintagma se aplică javrelor – altfel nu am cum să le spun – care au proslăvit mişcarea comunsită şi pe liderii ei mondiali Lenin, Stalin…) să încerce să le vorbească ălora despre Renoir ori Picasso, ori diferenţierea între islamul şiit şi sunit. Dar lasă că la noi merge, unde Parlamentul are timp să modifice Legea educaţiei pentru a salva doctoratul lui Ponta, dar nu are timp să se ocupe de aceeaşi Lege pentru ca milioane de părinţi să nu mai fie puşi pe drumuri.

    Reply
  2. boemul

   1. glumind puţin, sau nu, vi se potrivesc de minune cele două componente ale nick-ului :))
   2. pentru dreptul de a fi ales, de exemplu, nu trebuie să te înscrii undeva şi abia apoi candidezi? confundaţi existenţa unui drept cu exercitarea lui.
   3. cum adică 1% contra 99%? trecând peste rezultatele foaaarte exacte ale recensământului, eu văd zi de zi cum majoritatea celor care se declară creştini sunt împotriva predării religiei în şcoli, cel puţin în forma actuală dacă nu de tot.
   4. “eşti secularist, eşti de extremă stângă!” stalinistă generalizare, am putea zice :)) clasică, din seria “eşti ateu, clar eşti comunist”. din nou, atacăm persoane când nu ne convin argumentele lor. eu constat mai degrabă că cei ce se opun îndoctrinării religioase sunt oameni progresişti, iar cei ce conduc jihadul pentru menţinerea ei au fost complicii comuniştilor, care i-au cadorisit, printre altele, cu proprietăţile altor culte.

   desigur, părerea mea nu contează, eu fiind dihor ateu. şi comunist, oricât mă consider eu de dreapta ştiu alţii mai bine…

   Reply
 2. Donkeypapuas

  PS: imaginea cu Catedrala Mântuirii neamului – care, prin finalizarea ei, va celebra şi Centenarul Marii Uniri de la 1918 – este UN FALS! Utilizaţi O MINCIUNĂ GRAFICĂ. Înainte de a vă servi de materialele de propagandă ale marxisto-ateilor, bunul simţ jurnalistic ar fi trebuit să vă facă să verificaţi datele. Puteaţi merge chiar la şantierul cu pricina ca să vedeţi cum stau lucrurile. Şi puteţi merge inclusiv la biroul patriarhal care se ocupă cu asistenţa socială pentru a vi se oferi numele şi adresele instituţiilor care se ocupă de orfani, bătrâni, femei oropsite. Cât despre Afganistan, domnul fost angajat al lui Voiculescu, dar de ce nu i-aţi luat la şuturi şi pe militarii de acolo pentru îndrăzneala de a-şi construi o biserică (acolo, în Afganistan) nu numai pentru necesităţile lor spirituale, cât şi ca un sprijin de la Cel de sus al unor oameni care erau ochiţi în fiecare zi de Moarte? Sau nu ştiaţi nici asta?

  Reply
  1. ionb52

   pseudonimul ales pentru postari spune totul despre matale. ai acumulat in el toata inteligenta componentelor. Ai auzit de stat laic? Romania, pina nu va deveni MPF Daniel membru in Guvern sau in consiliul de coroana, este un stat laic. inca e un mare favor (facut doar din interese politicianiste) ca de da dreptul de a alege daca sa urmeze copilul cursurile sau nu.in opinia mea orele de religie nu au ce cauta in invatamiltul de stat. cine vrea sa mearga la scolile organizate pe linga bisserici, sa urmeze invatamintul teologic.

   Reply
   1. zippo

    dupa cum zice Donkey “ă extrema stângă a căutat să distrugă ordina morală a lucrurilor”
    în care aflăm că PSD-ul e lucrătura diavolului. Oare patriarhul ştie? Că dădea bilete cu “votaţi ponta” prin biserici. văd că ‘idioţii utili’ ai bisericii nu prea le sunt utili, mai mult ii îngroapă. https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot

    Reply
  2. Claudiu Constantin

   Bre Donkeypapuas, e o diferență între a construi o bisericuță acolo în Afghanistan pentru ortodocșii care au nevoie de ea și a construi o măgăoaie pe care țara nu și-o permite în niciun chip. Ce naiba 🙂

   Reply
   1. Donkeypapuas

    Gândire anapoda! O bisericuţă pentru câteva sute de oamini pasageri pe acolo. Catedrala este pentru MILIOANEKLE de români care AU ACEST DREPT de a-şi construi lăcaşe de cult, ca să fie clar!

    Reply
 3. Cristian

  Nu e in nici o eroare flagranta domnul Adelin Petrisor !
  Domnia sa este un Reper pentru jurnalismul Rational din Romania si merita felicitat pentru BUNUL SIMT desavarsit !

  Sunt in contradictie totala cu opiniile politice ale domnului Petrisor dar asta nu ma impiedica sa fiu corect si sa imi scot palaria in fata Ratiunii dumnealui !

  Haideti odata romani sa ascultam vocile autorizate si sa ne revenim din buimaceala asta de 25 de ani !

  Au mai ramas oameni Intelepti in Romania, iar domnul Adelin Petrisor este unul din cei mai reprezentativi, fie ca ne convine sau nu le convine unora…

  Din reactia viscerala a celor ce si-au pierdut busola ne dam seama cat de departe suntem de lumea civilizata !

  Felicitari si Onoare !

  Reply
 4. Tudor

  KPI-ul mult preafericitului este numarul de suflete mantuite 🙂 . Ca sa continui intr-un limbaj corporatist, daca analizam actiunile bisericii prim prisma acestui KPI, putem sa spunem ca “fac(e) sens” 🙂

  Reply
 5. ceapra

  Nu stiu daca ai idee cat de mari presiuni se fac in scoli. Dirigintii sunt pusi de director sa adune cererile, profesorii de religie intra peste tine in ora sa ii admonesteze pe cei care „inca nu au adus cererea”, legea este rastalmacita. E o teroare orwelliana. Mi-e o scarba de tara asta imputita si comunista… Scoate-ma de aici!

  Reply
 6. kilroy

  Mai inainte de toate, Romania este un stat laic si, oriunde in lume, religia incearca sa devina totuna cu statul (fie religie crestina, fie cea musulmana) apare o aberatie sau o dictatura religioasa. Este bine ca orice copil sa poata beneficia de educatie religioasa, dar nu e bine sa fie obligatoriu ca nu traim nici pe vremea Inchizitiei, nici in vreo republica islamica. Lobby-ul este evident, asa cum implicarea BOR in campania prezidentiala de partea PSD a fost evidenta. Dar disputa imi pare nitel artificiala.
  Ceea ce ma deranjeaza foarte mult este cheltuirea a 1,2 miliarde de euro pentru construirea unei catedrale de catre o tara saraca asa cum este Romania. Nu l-am auzit pe Patriarh ca vrea sa cheltuie banii pentru canalizari la toate scolile din mediul rural care au WC-ul in fundul curtii, nu l-am auzit ca vrea sa renoveze toate scolile sau spitalele din Romania care au mare nevoie de asa ceva. Nu l-am auzit ca sponzorizeaza maternitatile din romania, stiind ca suntem printre primii in Europa la mortalitatea infantila. Nu vad cu ce va beneficia poporul de existenta Catedralei Neamului, decat prin faptul ca vom fi pomeniti in ghidurile de calatorie ca avem si o catedrala comparabila ca marime cu Casa Poporului.

  Reply
  1. Donkeypapuas

   Iar un mincinos! E congenitală minciuna la propagandişti de tipul ăsta? De unde scoţi cifrele astea, musiu? Cred că ai confundat cu plăţile pentru autostrada Transilvania, ori pentru străpungerea “Uranus”. Apropo, aceasta din urmă – cu o lungime de 2 sau 3 kilometri – va costa municipalitatea 2 miliarde de euro. Plătite de dom’ doctor din buzunarele bucureştenilor. Dar asat nu interesează pentru că propagandiştii de soiul matale de obicei sunt năimiţi, şi aşteaptă să-şi primească tainul de la edilii care vor acorda sponsorizări generoase acolo “unde trebuie”.

   Reply
   1. kilroy

    Nu locuiesc in Bucuresti, deci nu ma intereseaza pe ce arunca doctorul banii. Cifrele sunt adevarate, le-am aflat din cateva surse, inclusiv de la o cunostiinta din administratie. Si sunt rusinoase. Cred ca este necesara o educatie religioasa sau macar una morala (pentru parinti declarati atei) pentru scolari, dar nu cred ca trebuie impusa cu forta. Acuzatiile de comunism ma amuza. Comunistii au nenorocit tara asta, au distrus sistemul de valori si au transformat o parte din preoti in informatori. Sunt ortodox, dar nu consider ca intensitatea credintei se exprima in constructii megalitice. Daca era asa, cultul lui Ra ar fi fost cea mai puternica religie de pe planeta

    Reply
    1. Donkeypapuas

     Domnule postac, eu vă acuz de apartenenţă la grupări de extremă stânga. Anarhiştii, la rândul lor, sunt tot extremişti de stânga. Mai nou, s-au rebranduit în “libertarieni”. Comunisştii sunt şi ei împărţiţi în totfelul de secte. Unele acţionează în domeniul propagandei, altele ajung să asasineze cetăţeni paşnici. Că nu vă convine să fiţi arătat cu degetul ca fiind ceea ce sunteţi , asta e problema dumneavoastră. MENTALĂ. Apropo, tovarăşul Costi Rogozanu despre care afirmam cu ani în urmă (pe vremea ziarului “Cotidianu”, ediţia printată scoasă de Vântu) că profera exact ideologie spurcată de extremă stângă, uite că în ziua de azi nu îi mai este ruşine să se declare el însuşi un stângist care proferează anticapitalismul virulent. Deci şi dumneavoastră, de vreme că vorbiţi ca un tovarăş, umblaţi ca un tovarăş, minţiţi ca un tovarăş, rezultă că sunteţi un tovarăş.

     Reply
 7. Donkeypapuas

  Hopa! Au intrat pe fir postacii soros-işti! Toţi, unul şi unul, adică fără o identitate palpabilă în spate – adică fără un blog, un site, un feisbuci. Reţeta pe care o urmează postacii muscali care fac propagandă putinistă, că-s din acelaşi aluat.
  Văd un undivid care face confzie între dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales, adică între elgător şi candidat. Îmi dau seama de aici cât îl duce capul său.
  Vâd pe aici alţii care se arată se dau loviţi de acuza de “extremişti de stânga” pe care le-am adus-o propagnadiştilor. Ceea ce duce la concluzia că fie n-au pic de cultură politică (dar dau lecţii altora), fie realizează foarte bine că aparţin acelei categorii dar sunt nişte făţarnici.
  Mai văd pe alţii care – în grandoarea lor de a norma (cu ce drept) societatea românească conform ideilor lor (oare cât de democratic este acest lucru?) habar nu au că există o prăpastie semantică uriaşă între cuvintele “secular” şi “laic”. Statul român este unul “laic” – adică unul în care Poporul guvernează – dar nu este unul “secular”, un import dintr-o frangleză cu specific ateu, şi conţinând idei impuse la modul sângeros de către criminalii lui Robespierre şi asasinii lui Lenin. Având aceste modele în cap, evident că ceştia ce confundă înţelesul cuvintelor îşi consideră “raţiunea” o târfă pe altarul unde ei şi numai ei sunt zei.

  Reply
  1. boemul

   n-am făcut nicio confuzie, mărite taliban, m-am referit doar la diferenţa dintre existenţa unui drept şi exercitarea lui 🙂 a, şi blog am, unde îmi spun chiar şi numele, care nu-i de papuaş.

   şi am şi o rugăminte: am pierdut nr. de telefon al dlui. Soroş, îl puteţi suna, vă rog, să-i spuneţi că nu mi-am primit banii pe februarie?

   Reply
 8. ceapra

  @Donkeypapuas – Da, stapane, tu ai eterna si sempiterna si cominterna si terna dreptate! Acum si in veci, baga-ne pe toti la beci! Simti ridicolul cum musca din teoriile pe care le tesi? Sau vrei doar sa iesi biruitor, dupa 44 de pahare, strigand: AFERIM!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.