Cultul personalității

La Phenian, am avut ocazia să merg la un spectacol aniversar. Pe scenă, coruri de sute de oameni și orchestre supradimensionate îl ridicau în slăvi pe “președintele etern”. Pe un ecran uriaș, rulau în buclă imagini cu Kim Ir Sen. În sala, sute de oameni ( cei mai mulți militari) aplaudau frenetic. Între două momente, mulți moțăiau, semn că fuseseră aduși cu multe ore înainte de spectacolul grețos. Cei care au trăit în epoca Ceaușescu înțeleg foarte bine. În timpul spectacolului, nimeni nu avea voie să iasă din sală. Ușile erau păzite de soldați înarmați cu pistoale mitralieră! Grasu’ a vrut să meargă la toaletă și, după îndelungi negocieri, a fost dus de doi securiști și doi soldați.

7 thoughts on “Cultul personalității

 1. Luka

  Din pacate unii chiar stim despre ce vorbesti din proprie experienta. Vremuri apuse “de trista amintire” dar unii totusi le-au uitat(selectiv) ramanand doar cu… nostalgiile.

  Reply
 2. pepe

  ‘Tu-le tarla lor, ca ne-au dus odata la un film de doua ore cu realizarile marete ale lu’ To’ashu’. Si tot asa, nici musca nu putea sa iasa. Ne promisesera , initial , un film cu karate. Am regretat pana si ora de cor pe care o uram din tot sufletul ca era pusa nasol.

  Reply
 3. alte hex

  mda, spectacolul nu cred ca a fost gretos dpdv artistic. imi aduc aminte ca faceam si noi in tinerete tot felul de defilari si parade de 23 august, cu pionierii, cu utecistii etc. era nasol, te trezeai de dimineata, batai pas de defilare, iar si iar repetitii si urai momentele alea. dar la teveu se vedea misto :P. imi aduc aminte ca nici la noi nu aveai voie la toaleta in timpul mitingului (de spectatori vorbesc ca aia de la defilare nici nu se gindeau la asa ceva). uite o parodie dupa o defilare nord-coreeana. finalul e demential: http://www.youtube.com/watch?v=zexit7Tk1GA

  Reply
 4. nunacuca

  Ala care doarme, a incurcat-o. Parca vad o fotografie de acum cativa zeci de ani (2-3) de pe la noi, doar ca ochii-s diferiti.
  P.S. Adelin, ai aproape (mai dau si la altii) tot respectul din partea mea.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.