În ultima vreme, mulți jurnaliști simt nevoia să fie patetici, bombastici, să amplifice partea emoțională a oricărei știri, de parcă telespectatorul ar fi handicapat emoțional și n-ar înțelege dramele fără tușele groase ale reporterului. De curând, am văzut la un canal de știri o reporteriță care transmitea dintre nămeți și spunea că speră să poată și a doua zi să „muncească pentru oamenii aflați la ananghie”. Patetismul școlăresc aducea mai mult a angajament pionieresc și mai puțin a transmisiune de știri. Jurnaliștii nu sunt niște Maici Tereza și nici niște Ioane D’Arc. Nu se sacrifică pentru semeni, ci doar întreabă în numele lor și sunt plătiți pentru asta. Dacă beneficiarul informației este mulțumit, sunt și răsplătiți cu un gând bun și recunoaștere publică. Oricât de mult îmi place ceea ce fac, sunt conștient că există destule meserii mult mai complicate și cu o utilitate publică mai mare. avionCazul studentei moarte în accidentul aviatic din Munții Apuseni este cea mai bună dovadă a derapajelor emoționale din presa noastră. Imediat după tragedie, mulți jurnaliști s-au grăbit să adauge și mai multă emoție unui caz oricum plin de dramatism. Așa am aflat că Aurelia Ion avea lacrimile înghețate, că a murit de frig, deci că autoritățile au moartea ei pe conștiință. Unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic spune altceva. Doctorul Cătălin Pivniceru le-a declarat celor de la Mediafax: „Legat de Aurelia, Dumnezeu să o odihnescă, au fost numai speculații. Îmi pare rău, sunt numai speculații. Văzând-o clinic toți cei patru medici, sigur nu aveam tomograf, am spus ‘tetrapareza’. A fost paralizată de la gât în jos, imediat după accident. Respira greu. Radu a resuscitat-o continuu, cred că timp de o oră”. Poate că cei care au folosit moartea fetei doar pentru a da în autorități își vor cere scuze. Nu doar cititorilor sau telespectatorilor, ci mai ales familiei Aureliei, familie căreia i-au vândut iluzia că tânăra ar fi trait dacă echipele de căutare s-ar fi mișcat mai bine.

P.S. Indiferent de derapajele presei, autoritățile nu au nicio scuză pentru modul jalnic în care s-a desfășurat „misiunea de căutare și salvare”.

sursa foto: Mediafax

2 thoughts on “Despre patetism”
  1. Ceea ce promoveaza o mare a presei din Romania este circul. Ai punctat simplu si la obiect ceea ce s-a intamplat. Da e jalnic felul in care autoritatile au actionat, da au murit doi oameni. Dar de ce prelungim chinul celor ramasi in urma prin zeci de interviuri in care se repeta obsedant detaliile acestui accident si amintirile semenilor. Uitam ca suntem oameni si pentru un interviu trist ce va aduce rating rasucim cutitul in ranile unor oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.