După accidentul de pe lacul Siutghiol, multă lume a auzit de Eurocopter EC 135. Cum am întâlnit diverși care spuneau tot felul de tâmpenii despre acest aparat, m-am hotărât să scriu puțin pe această temă. EC 135 este un bimotor folosit în multe țări, mai ales pentru poliție si servicii de ambulanță. S-au produs până acum peste 1000 de aparate. echipaEC135 este folosit de polițiile din Austria, Canada, Croația, Germania, Norvegia, Irlanda, Japonia, România, Polonia, Spania, Slovenia, Olanda, Lituania, Suedia și Marea Britanie. Câteva date despre aparat:

* cântărește puțin sub 1,5 tone;

* încărcătura maximă – 1,4 tone;

* viteza de croazieră – 254 km/h;

* autonomie- 635 de km;

* plafon maxim-puțin peste 6000 de metri.

Am avut norocul să zbor mai bine de un an cu un astfel de elicopter, un aparat echipat pentru transmisiuni în direct. Cred că am avut în total în jur de 200 de ore. YR-RTV avea o cameră girostabilizată HD ( peste 100000 de euro) și o antenă ce îi permitea să se îndepărteze la câteva zeci de km de recepție. Prima transmisiune a avut loc pe 28 decembrie 2008. A fost o premieră pentru România, nu doar pentru Realitatea TV. Echipa de atunci a fost ( în foto, de la stânga la dreapta): Ginel Nedelcu (tehnic), Mircea Ionescu (pilot), un băiat din Buzău (reporter) și Cristian Tamaș (operator). Ginel este cumnatul lui Petre Cătuneanu, comandantul elicopterului SMURD prăbușit acum 3 zile.

3 thoughts on “EC-135”
  1. Singura nelamurire majora este de ce procentul de prabusiri la elicopterele din lotul acesta (pt Smurd) este mult mai mare decat la cele folosite in Occident – peste 30%, vizavi de aproximativ 4%?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.