M-a impresionat cazul sportivei din Coreea de Sud, Shin A Lam. Pentru orice om onest a fost clar că ticăloși au fost cei care sunt plătiți să fie imparțiali. Poate că a fost doar o eroare tehnică. Grav este că, în loc să recunoască greșeala și să o îndrepte, oficialii au preferat să îi ia sportivei dreptul la medalia de aur sau de argint. Shin A Lam s-a ales cu un loc 4, multe frustrări și o oarecare medalie de consolare. Nu este primul caz de acest gen din istoria Olimpiadei și, din păcate, nu va fi nici ultimul. În numărul 30 iulie – 6 august, Time trece în revistă mai multe cazuri de ticăloși și de eroi de la Olimpiadă. Ticăloșii sunt destui! În 1904, Fred Lorz a pierdut aurul la maraton după ce oficialii au descoperit că el a mers cu mașina o bună parte din cursă. La Sydeny, în 2000, echipa de baschet a Spaniei a pierdut aurul câștigat la Jocurile Paralimpice pentru că 10 din cei 12 membri nu aveau niciun handicap. Ticăloși fără eroi nu există. Erou este Lawrence Lemieux. În 1988, canadianul naviga cu șanse la argint, însă a schimbat cursul pentru a salva doi oameni a căror barcă se răsturnase. Erou este și Abebe Bikila. În 1960, el a alergat la maraton și a luat aurul. A alergat desculț pentru că nu a avut bani pentru echipament. Jurnaliștii de la Time consideră că Andreea Răducan este și ea o eroină. Vă amintiți că a pierdut aurul la Sydney din cauza unui Nurofen. Lista e mai lungă și o puteți vedea în Time. Olimpiada este foarte frumoasă cu bune și rele, cu întreceri corecte și mai puțin corecte, cu ticăloși, dar mai ales cu EROI.
Galerie foto:
[EasyGallery id=’olimpiada’]
sursa foto: boston.com
Olimpiada nu mai este de mult ce era candva….in vremurile antince orice razboi inceta,cand incepea olimpiada…pe cand acuma…..
Imi multumesc pentru ca mi-ai readus in memorie amintirea unei emotii din copilarie: Abebe Bikila era unul dintre exemplele pe care ni-l dadea primul antrenor pe care l-am avut, spunandu-le ca omul care aparent este lipsit de sansa poate sa rastoarne orice evidenta doar pentru ca dorinta lui nu are limite. Imi amintesc si acum fotografia lui din vestiarul salii sporturilor din Galati, fara rama, fara nume…. fara incaltari.
Iti multumesc!
„Mai mult decat o victorie” de Victor Banciulescu, Ed. Albatros 1986
„Eroii olimpiadelor” de Ion Goga si Victor Banciulescu, Ed. Sport-Turism 1980
„Fair-Play” de Cristian Topescu, a fost reeditata la Ed. Humanitas
@americanu
da, imi aduc aminte cum fix in noaptea de 8 spre 9 august, cind incepeau jocurile olimpice de la beijing in 2008, saakashvili ataca trupele ruse din osetia de sud… si dupa aia acuza rusia ca a atacat georgia…