An unmanned aircraft system takes off.

Peste 300 de specialiști din 15 țări NATO și 3 țări partenere au testat în Olanda mai multe sisteme anti-dronă. Oameni de știință, militari, dar și reprezentanți ai mai multor companii private au evaluat nu mai puțin de 70 de astfel de soluții care pot doborî dronele de mici dimensiuni.

Dr. Cristian Coman, Agenția pentru Comunicații și Informații a NATO: ” La exerciţiul din acest an, am pus accent pe interoperabilitate operațională. NATO analizează interoperabilitatea pe 2 direcții principale. Există o interoperabilitate tehnică, atunci când avem standarde și infrastructură pentru a transmite mesaje în sistem și există o interoperabilitate operațională, atunci când definim tactici, tehnici și proceduri standard de operare, astfel încât militarii care vin din ţări diferite, să vorbească aceeași limbă, să poată comunica între ei.”

Matt Roper, Agenția pentru Comunicații și Informații a NATO: „În mod clar, există un efort serios în desfășurare, suntem provocați să încercam să ajutăm cât de bine putem, dar și să înțelegem cum putem învață din experiența lecțiilor critice din Ucraina şi să folosim în scenarii potențiale cu care NATO s-ar putea confrunta în viitor. Înțelegerea acestei amenințări şi a modului în care putem contracara dronele este cu adevărat esențială.”

Exercițiul din Olanda a fost organizat de Agenția pentru Comunicații și Informații, o unitate în care lucrează peste 3.000 de militari și civili. Agenția a fost înființată în urmă cu 11 ani și are birouri în 29 de locuri în Europa și-n America de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.