Mă sparg de râs când văd câte un politician afectat amintind de „exportul de democrație” pe care l-am făcut în Afganistan în mai bine de un deceniu de război. afganistan orasCei care au călcat pe acolo (nu doar prin baze) știu de ce râd. Societatea este una tribală, apa curentă este un mega-lux, analfabeții reprezintă majoritatea, iar rahatul ajunge printr-o spărtură din zid direct în uliță. Da, asta e „fragila democrație” construită în 12 ani de război… În imagine este o localitate mare. Cam așa arată..

3 thoughts on “„Fragila democrație””
  1. Adelin, te respect foarte mult, si pot spune ca am avut ocazia sa calc si in afara bazelor aproape zilnic. Am mancat din farfurii spalate cu apa din Tarnak si turte facute in gropi in pamant sau ceai indulcit cu zahar scos din buzunarul de la pantaloni, cu tot cu scame. (Sunt sanatos, mi-am facut analizele 😀 ) Insa probabil stii si tu ca infuzia de democratie in Afganistan nu a fost facuta pentru democratie, cu atat mai mult, democratia nu inseamna apa calda si canalizare. Utilitatile sunt in cel mai bun caz un fel de by-product care apare datorita educatiei care nu numai ca lipseste dar este gandita de la bun inceput impotriva progresului din motive religioase. Dintre toti afganii cu care am stat de vorba, doar 5 la suta realizeaza cu adevarat ca exista ceva mai presus de familie, de trib si ca sunt cu adevarat intr-o situatie de rahat din care pur si simplu nu pot iesi decat daca parasesc acea tara.
    Influenta romaneasca in Afganistan a constat doar in securitate temporara care va disparea in momentul in care ultimul roman va pleca, e ca in parabola care in care un cersetor cere un peste pescarului iar acesta din urma se ofera sa-l invete sa pescuiasca, pentru al hrani o viata intreaga, nu doar o zi. Afganii nu vor sa fie invatati sa „pescuiasca” ei vor sa traiasca dupa legea lor, la fel ca acum 2000 de ani.

    1. Mack, ideea e că nu poți transfera un sistem politic ce funcționează în Europe și Statele Unite ale Americii într-o țară în care familia, tribul sunt pe primul plan, o țara în care nu există sentimentul apartenenței la o națiunea.

      1. In teorie e posbil insa ar trebui sa rupi legaturile sociale dintre generatia foarte tanara si cei care au fost crescuti deja in spiritul sharia. Si asta e aproape de imposbil…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.