Hoție web 2.0

Am găsit pe un site un material luat de pe blogul meu. furtA fost preluat cuvânt cu cuvânt, inclusiv titlul. Fotografia a fost schimbată. Atât! Cu tupeu, autor era semnat administratorul acelei pagini. Fix la sfârșitul materialului, era scris mic “de Adelin Petrișor” cu link la mine. Post-ul furat este “Discurs neinspirat”, un material despre unele ieșiri publice legate de Simona Halep. Nu vă gândiți că mi-a cerut cineva acordul. Mi se pare normal să iei pasaje de la cineva, să dai link și să dezvolți ideea. Se practică și e corect. Mi se pare însă o mârlănie fără margini să furi întreg materialul și să-l trântești la tine pe pagină ca post separat. Da, furtul de conținut este tot furt și ar trebui pedepsit.

P.S. Am blurat datele de identificare pentru că nu vreau să fac publicitate unui site administrat de oameni care… bagă mâna-n alte bloguri. Acum vreo două zile, un domn mi-a cerut voie să publice pe un forum militar niște fotografii de la mine, cu copyright și cu link. Nu există doar nesimțiți pe net. Asta-i vestea bună.

Completare: Am primit un email in care cei de la respectivul site isi cereau scuze. Ei au considerat ca au fost corecti dand link. Eu cred ca asta e valabil cand citezi, nu cand copiezi un intreg material. Oricum, e un pas inainte.

1 thought on “Hoție web 2.0

  1. Iulian A.

    Te citez: “Da, furtul de conținut este tot furt și ar trebui pedepsit.” Adelin, cata vremein Romania marile hotii si furturinu sunt pedepsite sau pedepsite superficial, ce sa ne mai mire ? Mai avem pretentie de a pedepsi furtul intelectual ?
    Am patit acest lucru si eu, acum ceva ani. Alaturi de alti prieteni am gasit fotografii facute de noi, pe site-u unei mari agentii de presa fara nici o trimitere la autorul ( autorii ) imaginilor. Am facut tambalau, am bombardat cu mesaje acea agentie de presa ca intr-un final, imaginile sa fie sterse. Doar atat, fara scuze de rigoare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.