Marionetele din UNIFIL

Situația la granița de nord a Israelului este extrem de tensionată. În schimbul de focuri de ieri au murit 3 soldați libanezi și un jurnalist, iar de partea cealaltă a baricadei un locotenent-colonel a fost ucis și un soldat rănit. Este cel mai grav incident de la războiul din iulie 2006. Forța de menținere a păcii, UNIFIL investighează incidentul. Fraza aceasta m-a făcut să râd. Băieții ăia trimiși de ONU nu știu de capul lor. Ei susțin că se ocupă de sudul Libanului. De fapt Hezbollahul controlează fară probleme zona și le râde-n nas tot timpul. Ultima data am fost acolo în 2008. M-am plimbat de-a lungul frontierei și abia am văzut câțiva “triști” din UNIFIL. În schimb, în fiecare sat de la graniță, am fost oprit și controlat de civili care lucrau pentru Hezbollah. Toți erau înarmați și unul dintre ei chiar a vrut să-mi confiște caseta. Le filmasem un adăpost. Așa că e ca și cum UNIFIL nu ar exista. Nea Ban Ki-moon, căștile tale albastre din Liban sunt doar de formă!

Soldați ai Tzahalului așteptând să intre în Liban. Granița israeliano-libaneză, iulie 2006

4 thoughts on “Marionetele din UNIFIL

 1. Ana Maria

  Mie nu mi s-a intamplat sa ma perchezitioneze agenti Hezbollah inarmati. M-au invitat la masa in familie si mi-au aratat ce vila misto si-au construit cu banii iranienilor. :))))))

  UNIFIL e oricum de forma in Liban. Are mandat de peacekeeping, nu de peace enforcing. Practic sunt acolo sa se pozeze cu turistii si sa agate fetele. Daca se apuca sa faca ordine ii alunga libanezii cu pietre. 😀

  Ce s-a intamplat ieri e stupid. Se pare ca un locotenent libanez n-a vazut bine peste ce gard trecusera soldatii israelieni. Dar nu vor recunoaste niciodata.

  Reply
 2. Ana Maria

  Nu stiu daca a fost chiar o scapare.

  Cineva a chemat presa in zona cu vreo doua ore inainte ca israelienii sa inceapa sa taie tufisurile. Libanezii stiau de manevra “tufisul” ca sa-i zic asa.

  UNIFIl-ul a cerut IDF sa amane tampenia, ca sa aiba timp sa-i calmeze pe libanezi. Israelienii nu s-au sinchisit.

  Oricum situatia e stupida, complet tampita si nimeni in tara asta nu pare sa realizeze! Nu tragi in niste oameni care taie un copac, nu? Mai ales ca ei nu ti-au impuscat ciobanii care tot se “ratacesc” in Israel.

  Si ghici cine castiga popularitate din toata afacerea asta. 🙁

  Reply
 3. Lia

  De ceva vreme poti sta la povesti cu membrii HA la Mleeta unde s-au investit niste bani seriosi pentru a spune o versiune a povestii de dragoste dintre cele doua parti.

  P.S.: E a doua noapte pe care mi-o petrec citindu-ti blogul. Imi pare rau ca nu l-am accesat mai devreme.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.