Mutările NATO

Criza din Ucraina este departe de rezolvare, mai ales că urmează mascarda de referendum din Crimeea. Sunt analiști care cred chiar că Rusia va merge mai departe și va încerca destabilizarea zonei de est a Ucrainei, o regiune cu mulți rusofili. Cert este că NATO nu stă cu mâinile-n sân. Avioane AWACS ( airborne warning and control system) vor supraveghea spațiile aeriene ale României și Poloniei. De asemenea, americanii au trimis 12 aparate F-16 în Polonia.interceptare Pentru niște exerciții, daaa? Un distrugător din grupul portavionului nuclear Bush este în Marea Neagră. Tot pentru exerciții cu românii și cu bulgarii, daa? Cele mai îngrijorate sunt cu siguranță Țările Baltice. Americanii le-au trimis 4 avioane F-15. Țările Baltice nu au aviație de vânătoare și poliția aeriană este făcută prin rotație de țările Alianței. Inclusiv Mig-urile noastre au fost acolo. Oricum, chiar și în timp de pace rușii sunt foarte agresivi în acea zonă. În 2009, am fost acolo invitat de nemți. Ei duseseră pentru poliție aeriană niște Eurofighter Typhoon. Un pilot mi-a dat această fotografie din timpul interceptării unui A-50, avionul radar al Federației Ruse. Misiunile de genul acesta erau destul de dese. Să ne închipuim cam cum e acum…

P.S. Războiul convențional nu a început și sper nici să nu înceapă. Războiul informațiilor însă este în plină desfășurare. Și Rusia și Vestul au inundat  mai ales internetul ( e mai ușor să răspândești știri contrafăcute). Un articol interesant al lui Vlad Mixich găsiți aici.

6 thoughts on “Mutările NATO

  1. Adelin Petrisor Post author

   Americanu’, e un IL 76 cu radar, intrat in folosinta prin 84, insa a fost modernizat.

   Reply
 1. Marius

  Americanii au trimis 4 F-15 la inceputul lui ianuarie, cand au preluat Baltoc Air Policing, si au suplimentat acum cu alte 6 F-15 pentru ca Rusia si pentru ca rferendum in Crimeea.

  Reply
 2. kilroy

  Si eu cred ca Rusia va incerca sa rupa si partea de est a Ucrainei. Se anunta vremuri gri pentru ucraineni

  Reply
 3. tonys

  Am avut ocazia sa vad de cateva ori asemenea aeronave ale NATO, pe aeroportul norvegian Rygge. Veneau destul de des pe acolo, probabil alimentau. Destul de impresionante.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.