Portretele liderilor religioși Khamenei și Khomeini sunt peste tot prin Iran. Din acest punct de vedere, Ahmadinejad nu există. Potretele celor doi clerici sunt pe clădiri guvernamentale, pe poduri și chiar pe blocurile din cartierele obișnuite. E un semn clar că, la peste 30 de ani de la revoluția condusă de Khomeini, Iranul rămâne o teocrație în toată regula sau, cum le place oficialilor să spună, o democrație religioasă. Și totuși… Sunt semne că, in ciuda eforturilor disperate ale regimului (cenzură, media controlată strict, internet blocat etc) ușor, ușor, oamenii se îndreaptă spre altceva. Acum 10-15 ani, o femeie era ridicată de pe stradă doar pentru că i se vedeau câteva șuvițe de păr. În prezent,  situația este mult mai relaxată. Întâlnești la tot pasul fete care poartă o eșarfă doar de formă. În ciuda eforturilor autorităților, mult hulitul Occident este prezent în Teheran, mai mult sau mai puțin legal. Antenele de satelit sunt interzise, însă, doar în capitală, cam 20 la sută dintre locuitori au așa ceva. Peste tot vezi magazine cu branduri vestice iar tabletele și telefoanele inteligente au cucerit definitiv noua generație. Da, tara este condusă în continuare de clerici inflexibili, însă e clar că, încet, foarte încet, lucrurile se schimbă. Poate Occidentul ar trebui să înțeleagă că pentru schimbarea puterii de la Teheran nu e nevoie de un război. În ciuda tuturor eforturilor, regimul autoritar pare să fi pierdut lupta cu propriul popor. Dacă puterea religioasă nu se va reforma, finalul va rămăne doar o chestiune de timp.

5 thoughts on “Nou și vechi în Iran”
 1. Salut. Stiu ca este off-topic dar voi incerca. Intr-un mesaj postat de tine pe facebook ai spus ca TVR are foarte multe lucruri bune si este intr-o perioada mai neagra.
  ” Alexandrina, TVR este o statie cu foarte multe lucruri bune. E intr-o perioada mai neagra, dar va trece sper.”
  Imi poti spune si mie care sunt lucrurile bune? Nu intreb ironic sau obraznic si sper ca nu suna ironic sau obraznic. Iti multumesc!

  1. Mihai C., eu lucrez la stiri si-ti voi spune cateva lucruri bune de aici. Jurnalul nu a fot niciodata tabloidizat. Moni, Iri si altii nu reprezinta stiri. Avem cea mai puternica redactie de stiri externe care chiar lucreaza. Avem si necazuri din nefericire.

 2. “pentru schimbarea puterii de la Teheran nu e nevoie de un război. În ciuda tuturor eforturilor, regimul autoritar pare să fi pierdut lupta cu propriul popor”

  Pe data de 1 oct. 2012, rialul a atins recordul negativ faţă de USD, căzând cu 40% într-o săptămână. În banii noştri, e ca şi cum leul ar pica brusc de la 1 EUR = 4,53 lei azi la 1 EUR = 6,43 lei mâine, adică o catastrofă.

  Datorită necesităţii de a plăti pentru importuri (în principal cele de alimente), rezervele de valute se duc, şi nu încet, iar preţurile o iau razna.

  The shriveling value of the rial is now contributing to fears in Iran of a severe inflationary spiral, as an increasing amount of rials are required to buy food, medicine and machinery needed from abroad. At the same time, Iran’s ability to sell oil, its main export, has been severely hampered by the sanctions on the nuclear program, which Iran says is for the peaceful development of nuclear energy but Western nations suspect is intended to produce nuclear weapons.

  Fără banii din petrol, cu rezervele pe ducă şi cu preţurile care o iau razna, e de mirare că regimul teocratic a rezistat şi atât cât a rezistat.

  ~Nautilus

  1. nautilus, situatia economica este grava. Un inginer ( angajat intr-o structura importanta a statului) mi-a povestit cum salariul i s-a injumatatit brusc de la 1000 de dolari ( echivalent) la 500. Foarte greu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.