Piața Universității

Fotografiile au fost făcute cu telefonul în timpul protestelor liniștite. După ora 19:15, a început să plouă cu cărămizi și sticle incendiare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Până pe la 19, oamenii au protestat liniștit. Erau pensionari, intelectuali, studenți. Am văzut chiar și părinți cu copii de 3-4 ani. Îi cereau demisia lui Băsescu, agitau steaguri și pancarte. Jandarmii nu au fost provocatori niciun moment. Până la confruntări, nici măcar nu au purtat echipamentul de intervenție. Tinerii care i-au atacat aveau fețele acoperite și au acționat ca la carte: unii forțau barajul, în timp ce alții din spate aruncau cu bucați din caldarâm și sticle incendiare. Un Molotov a căzut chiar lângă mașina noastră și i-a atins pe Florin Dobre ( operatorul meu), Carmina Ottman ( corespondentul Antena 3), șoferul ei și încă un bărbat pe care nu-l cunosc. Ultimii doi erau adevărate torțe. În timp ce eu am stins părul Carminei, șoferul A3 și necunoscutul au fost ajutați de un jandarm și un cameraman RTV. Dobre s-a stins singur. Sper ca cei care au aruncat cu incendiare să fie identificați și acuzați penal.

13 thoughts on “Piața Universității

 1. NICOLETA

  Te-am vazut cand transmiteai in direct,oare ce va iesi din toata tarasenia asta?Pacat ca s-au gasit oameni violenti intr-un miting atat de pasnic.

  Reply
 2. ana

  Desi nu sunt fan Realitatea tv, mi-a placut transmisia facuta din Piata Unirii si Universitatii. Nu inteleg insa ce s-a intamplat cu Antena 3 aveau numai imagini pe care aparea scris cu putin timp in urma.

  Reply
 3. Kamikaze

  Si eu te-am vazut aseara. Urata poveste!
  Ma simt ca pe 13-15 iunie 1990, cand am fost acolo la Universitate, cu speranta intr-o viata mai buna. Am avut noroc si am scapat fara bataie, am nimerit intr-o pauza de cafteli.
  Ma alatur miilor de pensionari care traiesc intr-o umilinta crunta si tinerilor care isi vor putea cladi un viitor doar daca parintii lor au relatii sus-puse si bani pt spaga. Nu ii uit nici pe cei de varsta mea, cu studii incheiate, cu copii si serviciu, care traiesc de azi pe maine pentru ca platesc cuminti facturile si nu le mai raman bani pt nimic.
  Ca intotdeauna, rasar de nicaieri cei care dau foc, distrug, sparg magazine, sau dau cu pietre. Astia nu sunt dintre noi, romanii cu constiinta, cu educatie, cu responsabilitati. Vor sa ne murdareasca viata, si asa plina de necazuri.
  Oare se va intampla ceva bun si pentru noi vreodata? Cand?

  Reply
 4. Kamikaze

  Revin. Toti reporterii de la fata locului comentau doar daca sunt sau nu incidente. Nici unul n-a spus de ce erua oamenii aceia adunati in strada. Nimeni n-a pomenit ce-i supara, de ce sunt acolo in frig si cu copiii dupa ei. Toate televiziunile au fost “orientate” catre scandal.
  Deunazi am citit un mail de serviciu in care se anunta ca trebuie neaparat trimisa o echipa de filmare la pensionarii care stateau la coada pentru biletele gratuite la tratament din 2012, doar-doar poate iesea scandal, imbulzeala sau lesina cineva pe acolo. De ce nu s-a dorit o echipa de filmare pentru a se verifica daca totul merge bine? Nu intereseaza pe nimeni ceva bun. Vrem doar sange!

  Reply
 5. Kamikaze

  P’asta am zis ca n-o spun ca sa nu sune a aluda, dar mi-e greu sa ma abtin.
  Diferenta dintre reporterul Adelin Petrisor si pitiponcii de pe la televiziunile de stiri este ca cea dintre soare si pamant!
  Ai avut norocul sa te nasti cu un caracter deosebit pe care l-ai pus in slujba meseriei tale. Bravo! Ar trebui sa faci scoala de televiziune cu toti. Stim foarte bine ca s-au angajat DOAR cu pile. In rest sa te fereasca Dumnezeu. Limba romana pe care o vorbesc este diferita de a noastra, sunt plini de aere, zici ca au fost pe front si au vazut atrocitatile de pe lume si asta i-a calit. Au un aer afectat tot timpul si debiteaza tampenii cu neimulita.
  Ma ingrozesc, asta nu este jurnalism, asta nu e presa, este o mare tiganie. De jena cred ca nici nu au auzit.
  Daca tot copiem formate de televiziune, burtiere, crawl-uri, sa imitam si stirile lor. Nu suntem in stare, pentru ca n-avem oameni pregatiti pentru asta, toti mucosii vor sa devina reporteri si prezentatori.Frate, alte meserii nu mai sunt?

  Reply
 6. grammaticus

  Dle Petrişor, v-am auzit astă-seară la TVRInfo întrebînd un pensionar protestatar din Piaţa Universităţii dacă el crede că aceste manifestaţii din ultimele zile au vreo FINALITATE (sic!). Vă rog mult de tot, însuşiţi-vă sensul corect al acestui cuvînt, dat fiind că proprietatea termenilor este una din cerinţele pe care trebuie să le respectaţi în calitate de jurnalist. Mai ales că nu sînteţi unul oarecare. M-am săturat să tot aud la cei din breasla dvs. acest termen folosit TOTAL impropriu, şi asta nu doar accidental. Mulţumesc.

  FINALITÁTE s. f. Scop în vederea căruia are loc o activitate. ♦ Tendință sau orientare a cuiva sau a ceva spre un anumit scop. – Din fr. finalité.
  Sursa: DEX ’98
  FINALITÁTE f. Tendință spre atingerea unui scop. /<fr. finalité
  Sursa: NODEX
  FINALITÁTE s.f. Scop, țintă către care tinde o activitate. [Cf. fr. finalité].
  Sursa: DN
  FINALITÁTE s. f. 1. scop în vederea căruia se desfășoară o activitate. 2. organizare și activitate armonioasă aparent subordonată unui scop. (< fr. finalité)
  Sursa: MDN
  FINALITÁTE s. scop, țel, țintă. (Care este ~ acestei acțiuni?)
  Sursa: Sinonime
  finalitáte s. f., g.-d. art. finalității
  Sursa: Ortografic

  Reply
 7. Un militar

  Subscriu la ultimul comentariu al lui Kamikaze. Presa scrisa, cu putine exceptii, este tabloida de la un capat la altul. Televiziunile se calca in picioare si fac rating invitand personaje cel putin dubioase (ultimul exemplu fiind hidosenia aia de tigan cu lanturi din Cluj). Kitsch, prost-gust, tupeu cras si lipsa de orice repere morale. Asta e lumea care ni s-a creat si care ni se inoculeaza zi de zi pe toate caile mass-media. In lumea asta ne crestem copiii si incercam sa ne pastram sanatatea mentala. A noastra si a lor. Intrebarea este pana cand? Asta e ceea ce ne asteapta. Asta e tot? In afara de noi, cine mai e de vina?

  Reply
 8. Kamikaze

  Iubesc poporul roman! Pentru curaj si pentru cat suporta!
  Am fost la Universitate si…n-am aruncat cu pietre.
  Mi-am incarcat sufletul ranit de viata mizerabila pe care o ducem multi dintre noi.
  Simt la fel ca in ’89. Este aceeasi atmosfera.

  Reply
 9. kilroy

  Daca doresti sa fie pedepsiti, e o tanti Kovesi, nu stiu daca o cunosti. Ea putea sa faca oaresce de cativa ani, chiar.

  Reply
 10. danielul

  Pe la 16:30 – 17:30 eram și eu în Piață, dar vis-á-vis… Totul era minunat! Chiar am intrat în vorbă cu niște bătrâni onorabili și simpatici, lumea aplauda un grup de jandarmi ce luaseră poziție lângă Universitate, etc.
  Am plecat în momentul în care am văzut 2~3 tineri lobotomizați, echipați doar în pantaloni scurți și tricou, care încercau să agite spiritele cu o portavoce… Am plecat îngrețoșat de acest lucru dar și de faptul că deja erau prezenți “atârnători” solitari printre protestatarii pașnici…

  Repet: eu am părăsit Piața pe lumină iar până la începerea vandalismelor autoritățile aveatu tot timpul din lume să prevină tot ce s-a întâmplat acolo! Concluzia pe care pot să o trag e doar că lucrurile au fost programate, ca să nu zic „regizate”…

  🙁

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.