O fotografie pe care am făcut-o acum 2 ani în Afganistan pare să fie pe gustul multor confrați. A fost preluată de un ziar de umor, de un cotidian online și de un blog de media. După Academia Cațavencu și Gândul, cei de la Reporter Virtual au preluat și ei o fotografie cu Victor Ponta în Afganistan. pontaApropo de vizita premierului, am apucat să citesc și eu câteva articole pe această temă. Am fost uimit de cantitatea impresionantă de păreri și de lipsa cronică de informații. Multe voci acuzau serviciul de presă al premierului că a inventat un incident, așa ca să pară Ponta voinic. Chiar și un mare cameleon…ăăă… analist politic și-a rupt câteva minute din timpul de bibliotecă pentru a scrie ceva pe această temă. Puțini au fost cei care s-au interesat ce e cu rachetele, cu alarmele, cum se declanșează etc. Dacă s-ar fi deranjat, „analiștii” ar fi descoperit că nu e un Vasile Roaită care trage o sirenă (ca să-l poți șpăgui cu un cartuș de țigări), ci sunt niște radare performante. În momentul în care sunt detectate rachetele, alarma pornește automat. Radarele nu acoperă doar baza din Kandahar, ci și mulți kilometri împrejurul ei. În funcție de performanțele radarului, trec câteva zeci de secunde de la detectare și până la impact, timp în care ai putea (măcar teroetic) să te adăpostești. O amică a mers și mai departe și a arătat că niciun „specialist” nu s-a deranjat să dea măcar un telefon în Afganistan. În doar câteva minute, Oana Popescu a găsit ceea ce nimeni nu s-a obosit să caute: informația. Vin Stevens, Sgt 1st Class, ISAF Joint Command (telefonic): „Putem confirma că o rachetă a lovit ieri aeroportul din Kandahar. Nu au existat victime. Premierul român se afla în tabăra din Kandahar la acel moment, deşi nu se afla în imediata vecinătate a locului unde a căzut racheta, adică nu se afla în zona unde cineva ar fi putut fi rănit. Procedura standard a fost aplicată.” Articolul Oanei îl găsiți aici. Concluzia ar fi că jurnalismul ne cam încurcă, e complicat, cronofag. De ce să mai căutăm informații când opinii avem căcălău… Modul acesta de operare este folosit de mai toți jurnaliștii implicați politic, indiferent ce parte a baricadei apără. Ultima frază este pentru cei care cred că articolul este pro-Ponta. 

9 thoughts on “Ponta by AP”
 1. incidentul e clar ca a servit mediatic, in purul stil „senzationalist” al stirilor romanesti din ultimii ani. chiar daca erau si reporteri romani prezenti, informatia s-a diluat si a fost nevoie de un telefon la ISAF pentru lamurire.
  cel mai clar ca informatia s-a vrut a fi manipulatoare a devenit cand s-a lansat informatia ca oficialii au fost imbarcati in blindate si dusi in buncar.

 2. Adelin, mă bucur că ai făcut lumină, modul în care s-au rostogolit comentariile părelologilor m-a dezgustat.
  @ Alin : telefonul la ISAF a fost necesar pentru că aşa e naţia asta, mai tentată să creadă că s-a dat un cartuş de Kent pentru o făcătură decât să creadă că ceea ce a fost relatat chiar s-a întâmplat. Cât despre maşinile blindate, chiar dacă îţi e greu să crezi, chiar au existat şi ne-au transportat pe rând, pe toţi, de la oficiali la jurnalişti de la cele două buncăre apropiate sălii de mese unde ne aflam când s-a dat alarma la un alt buncăr considerat mai „safe”. Dacă mă întrebi pe mine, măsura transportului cu blindate a fost luată 1. pentru că racheta căzuse deja destul de departe de locul unde ne aflam şi nu mai exista niciun pericol şi 2. ca să nu stea oficialii înghesuiţi printre soldaţi.

 3. @nelu barbu
  daca asa s-a intamplat, io imi cer scuze pentru logica prezentata. ramane, insa, concluzia. sustinuta doar emotional.
  de cate ori am fost in Afganistan, buncarele (diverse marimi) erau langa noi, la o alergare.
  de aia zic ca pare ireal fiindca se pierdea timp cu transportorul. cand au picat toate loviturile, transportorul d-abia daca ajunge la buncar.
  si cu cate lovituri sa fie atacat KAF-ul, ca la cat e de mare, o blocada de rachete este imposibila? blocada ar presupune pregatire si executie indelungata ceea ce inseamna expunere pentru apache-uri sau blackhawk-uri sau orice alta aeronava oncall.
  d-aia zic ca a fost un fel de show, daca asa s-a intamplat. pentru ca, din ce am trait io, suna alarma, alergi in buncar, astepti 2-7 lovituri si iesi. daca esti norocos sa ai un radar de proiectile care sa dea alarma, ca sa nu iti dea alarma chiar prima lovitura cazuta.
  si, citind pana la capat comment-ul de mai sus, imi dai dreptate la punctele 1 si 2. cu alte cuvinte, „hai sa le aratam si astora cam cum facem noi cand ne ataca cu rachete, dar hai sa ii ducem undeva unde sa nu stea cu meltenii”
  😀

 4. Adeline, dupa Tara cu un singur gras, astept si o carte despre Romania. La cum vad eu preocuparea pentru patria noastra draga cred ca ar merge: Tara cu (cei mai) multi lingai!
  Merge?

 5. Nu neapărat ne-am îndoit de veridicitatea informației, mai ales că unul dintre reporterii în care eu am încredere, Nelu Barbu, a fost la fața locului. Ideea e că Ponta a vrut să exploateze acest incident în scop electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.