Ramona Mănescu, un turist la Guantanamo

Sub titlul “EXCLUSIV. Mărturia primei românce care a pus piciorul la Guantanamo”, Evenimentul zilei ne prezintă un interesant interviu cu Ramona Mănescu. Ramona ManescuLa invitația Departamentului de Stat, alături de câțiva colegi, europarlamentarul român a vizitat închisoarea americană din Cuba.  Dan Andronic deschide cu o întrebare care arată că noi jurnaliștii nu ne putem documenta niciodată atât de bine pe cât am dori. Răspunsul doamnei demostrează cunoșterea în profunzime a subiectului.

“Dan Andronic: Sunteți primul român care a ajuns la Guantanamo. Care a fost prima impresie? 

Ramona Mănescu: Un răspuns foarte scurt la întrebare: locul arată mult mai bine decât aș fi putut să-mi imaginez.”

Nu vreau să vă răpesc plăcerea de a afla lucruri interesante despre Guantanamo. Puteți citi interviul aici. Vă spun doar că doamna Mănescu prezintă (într-o cheie personală, desigur) inclusiv concluziile raportului Senatului american, raport legat de metodele inumane folosite de CIA. Veți vedea că cei de la Washington Post nu au înțeles mai nimic din documentul la care s-a lucrat vreo 5 ani. 🙂 Nu pot să închei acest scurt material fără să vă mai dau o dovadă că doamna Mănescu nu a cheltuit aiurea banii contribuabililor americani.

“Dan Andronic: Închisoarea arată ca în filme?

Ramona Mănescu: Arată ca o închisoare obișnuită, doar locația este total neobișnuită, pare o insulă în Cuba, într-un peisaj absolut superb, care te duce mai mult cu gândul la vacanță.”

Doamna Mănescu, nimic despre sinuciderile din Gitmo, despre hrănirea forțată, operațiune care se face cu deținutul legat și cu un tub înfipt până-n stomac, despre metodele “rafinate” de tortură, cu muzică heavy metal pusă-n buclă, cu poziții de stres? Nimic despre faptul că acolo au fost inclusiv deținuți minori? Nimic despre faptul că, la un moment dat, FBI și-a retras agenții specializați în interogatorii doar ca să nu fie parte la ceea ce se întâmpla acolo? Da, cred că timpul a fost scurt și nu ați avut timp să vă documentați. Destul de ciudat pentru că zborul până-n Cuba durează ceva și google e plin de resurse.

Aș vrea să îi mai transmit amicului Dan Andronic că înaintea “primului român care a călcat la Guantanamo” au mai fost acolo cinci români. În ordine cronologică: august 2006, echipa Antenei 3 (Dan Gecui și cu mine) și februarie 2013, echipa Realității TV ( Camelia Ureche și Emil Moldoveanu) și Ani Sandu, Radio România Actualități.

sursa foto: Ramona Mănescu

 

 

 

4 thoughts on “Ramona Mănescu, un turist la Guantanamo

  1. carmen

    Ca nu stie reportajele echipelor romanesti spune multe despre prapastia politicienilor cu realitatea externa,dar nici macar celebrul ”Sicko” sau sa isi faca o mica informare despre locurile pe care ar urma sa le viziteze. Are secretara/asistent? Vai de mama lor de politicieni!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.