Regatul celor două mări

Am fost în Bahrain în august 2008. Am stat câteva zile. Eram în drum spre portavionul USS Ronald Reagan. Este o țară de vreo câteva sute de kilometri pătrați și cu o populație puțin peste un milion. Capitala este plină de hoteluri de lux, mall-uri uriașe și zgârie-nori. Insulele regatului au fost și ele cuprinse de febra revoluției. Motive de răscoală ar fi: la putere este o familie regală sunită, în timp ce țara-i plină de șiiți. Situația este complicată. Iranul are tot interesul să-i susțină pe protestatari. De cealaltă parte, Arabia Saudită și Statele Unite au motive temeinice să-l sprijine pe Al Khalifa. Americanii au în Bahrain comandamentul Flotei a cincea. Bătălia din umbra va fi în continuare mai puternică decât cea de pe străzile Manamei. O fi “Regatul celor două mări” o țară mică, dar reprezintă o miză mare.

7 thoughts on “Regatul celor două mări

 1. Pingback: Pentru de dimineață | aghiuţă

 2. NICOLETA

  Foarte interesanta situatia tarilor arabe,pe plan politic,deocamdata,desi totul pleaca de la economic(a se citi petrol,etc).Sunt tare curioasa sa vad finalul acestor framantari.Acesti lideri cu “vechime”au avut relatiile si tratatele lor cu occidentul iar daca regimurile se schimba,toate aceste intelegeri pica.Si atunci sa vedem care cu care.Cert este ca pretul petrolului va fi cu totul altul,iar occidentul poate nu va mai fi ceea ce este.Interesanta perioada istorica,tine-o minte sa o comentezi la batranete,cand vei deveni analist politic si vei fi invitat de vreo televiziune!Numai bine!

  Reply
 3. VirtualKid

  Mi se pare mie sau americanii trebuie sa se imparta in “jdemii” de locuri? Se apropie scadenta trufiei din ultimele decenii?????
  Oricum ar fi, doar prostii isi freaca mainile cu satisfactie!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.