După ce a amenițat Statele Unite pentru filmul The Interview ( cu James Franco și Seth Rogen), Phenianul are acum o nouă supărare. Regimul a fost deranjat de difuzarea interviului meu cu Shin Dong-hyuk și de vizita acestuia la Buzău. protest Coreea de NordPentru cei care nu știu, Shin e singurul nord-coreean născut într-un lagăr și care a reușit să fugă-n lumea liberă. Ambasadorul nord-coreean a cerut audiență la MAE și a depus un protest oficial. În limbaj lemnos, Ministerul de Externe nord-coreean „și-a exprimat nemulțumirea și surprinderea” și a considerat că mărturiile cutremurătoare ale lui Shin „nu au nicio legătură cu realitățile din R.P.D. Coreeană”. Guvernul de la Phenian a invitat executivul de la București la un dialog pe tema drepturilor omului, o superbă mostră de umor involuntar. În opinia regimului, declarațiile lui Shin au fost „o acțiune de blamare și ponegrire”, acțiune care aduce doar „confruntare și consecințe negative”. Prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe de la București, Televiziunea Publică a trimis Phenianului o scrisoare în care povestește cine sunt, cu ce mă ocup, ce am făcut până acum și subliniază că libertatea de expresie este apărată de Constituția României și de Convenția europeană a drepturilor omului. Eu ce să spun…Sunt profund măgulit de atenția pe care un regim dictatorial (poate cel mai dur) o acordă reportajelor mele. Ar fi fost rușinos să fi fost lăudat de un guvern ca cel de la Phenian. Ca jurnalist, nu pot decât să-mi doresc să ajung din nou în Coreea de Nord imediat după căderea regimului Kim.

 

Pentru cei care nu au văzut, acesta e motivul supărării Guvernului de la Phenian.

Vezi și: „Nul lăsați pe Petrișor la Gaudeanus”

23 thoughts on “S-a vexat Grasu’”
 1. Adelin,
  Eu ma intrebam, mai demult, cand o sa apari pe lista lor neagra.
  Te admir pentru curaj.
  Daca te incalzeste cu ceva, te sustin pentru faptul ca zici lucrurilor pe nume.
  Mult succes.

 2. Oferitii dreptul la replica ambasadorului E.S. Mr Kim Son GYONG, intr-un interviu, putin probabil sa reuseasca altceva decat sa incrimineze mai rau regimul de la Pyongyang prin incercari de manipulare a adevarului.

 3. Grasul o fi nervos din cauza gutei. Cel putin asta e ultima barfa care ar explica lipsa lui din ultima luna. Ce va fi dupa caderea lui Kim, chiar ca tine de domeniul oracolelor. Cel mai probabil, cel/cei care vor urma la conducere vor fi tot nord-coreeni, dar pro-chinezi si vor incerca sa implementeze o economie calchiata dupa modelul chinezesc.

  1. Eu nu stiu exact cum se face, probabil ca tu stii mai bine, insa omul asta ar trebui propus la Premiul Nobel pt pace.
   Iar replici ale lui ar trebui reluate „in bucla” la toate televiziunile, sa-i „dez-samponam” pe toti creier-spalatii (multi din pacate) care mai cred in „superioritatea” comunismului…poate sunt eu rau, aveam 22 de ani, student in TM in ’89, poate de aia rezonez altfel…
   Va dati seama oameni buni? „Noi nu aveam
   voie sa mergem pe unde animalele aveau voie…” Doamne, Dumnezeule!

   Si nu, te rog nu-i lua un interviu ambasadorului, de ce sa le faci reclama?

 4. Domnule Adelin Petrisor,
  Intrucat cu cativa ani in urma am avut ocazia de-a lucra timp de un an in Coreea de Sud dar si de-a ma afla – doar pentru cateva ore – pe teritoriul Coreeii de Nord, am citit cu deosebit interes reportajele si cartile dvs. inspirate de aceasta tara.
  Din pacate nu pot fi de acord cu unele interpretari si formulari vadit exagerate ale dvs. si cu incriminarile dvs. senzationaliste menite doar sa va sporeasca audienta si propria popularitate, in detrimentul informarii cat mai obiective a cititorului roman.
  1. Titlul senzational-scandalos dar si vexatoriu (este vorba totusi de un sef de stat!) al cartii dvs. „TARA CU UN SINGUR GRAS” v-a adus vanzarile scontate? De ce nu v-a frapat DEGENERAREA FIZICA VIZIBILA A MILIOANE DE OAMENI INFOMETATI prin aplicarea principiului comunist al repartitiei (propovaduit inainte de 1989 si la noi!) „DE LA FIECARE IN FUNCTIE DE POSIBILITATI – FIECARUIA IN FUNCTIE DE NECESITATI!” ? De ce nu descrieti in detaliu conditiile de viata si munca ale populatiei – din multe puncte de vedere apropiate (inca) de cele avut de noi in Romania inainte de 1989 ???…
  2. De ce nu ati prezentat comparativ performantele economice din Coreea de Nord si Coreea de Sud, dupa 60 de ani de la separare (moment in care toti coreenii se aflau in evul mediu, dupa 35 de ani de colonizare japoneza)??? CUM SE EXPLICA ENORMELE DIFERENTE DE DE EX. PIB/ LOCUITOR??? Ar fi fost o buna lectie pentru ai nostri nostalgici ai comunismului inca entuziasmati de primirile lui N.Ceausescu de catre Kim Ir Sen, in cele 4 vizite ale sale in Coreea de Nord… Din pacate, propaganda si manipularea informationala au ramas principalele tehnici – desfasurate acum cu alte mijloace – de influentare a maselor ..O stiu prea bine mai ales jurnalistii, politicienii si activistii!…
  3. De ce sustineti publicitar ca persoana intervievata de dvs. ar fi SINGURUL NORD-COREEAN care a reusit sa fuga in lumea libera??? Sunt sute de alti nord-coreeni in aceasta situatie care au fugit inaintea lui !!!… Cautati pe web statisticile aferente!… Vedeti asociatiile de pe mapamond care ii sprijina!… Vedeti de exemplu remarcabilul succes al AUTORULUI unei carti serioase intitulate ACQUARIUMS OF PYONGYANG (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Aquariums_of_Pyongyang… Ar fi putut sa va intereseze reactiile acestui ex-detinut nord coreean cand s-a aflat fata in fata cu realitatile din Coreea de Sud !!!
  4. Doritorilor nostri de propaganda in favoarea NK le puteti oferi – in mod mult mai CREDIBIL si OBIECTIV – linkul http://www.dpk-korea.com .. Acolo se afla multa informatie (texte, audio, video) despre viata de azi din Coreea de Nord (RPDC)… Dupa 1990, multi concetateni ai nostri au calatorit prin lume, au vazut si invatat multe, au devenit mult mai exigenti si si-au dezvoltat discernamantul critic…. Daca au trait si in trista noastra EPOCA DE AUR este evident ca ei NU au nevoie de interpretarile unei persoane care nu a cunoscut aceasta perioada dar care ar putea fi un excelent jurnalist prezentand exclusiv imagini si fapte….
  IN SPERANTA UNUI REVIRIMENT IN MODUL DVS. DE ABORDARE A DURELOR REALITATI DIN COREEA DE NORD VA MULTUMESC,
  Cu sinceritate,

  1. Dragulanescu Nicolae, Shin Dong hyuk e singurul NASCUT in lagar si care a reusit sa evadeze. E singurul caz documentat pana acum o spun inclusiv Natiunile Unite.

 5. Domnule ADELIN PETRISOR va felicit pentru reportajul deosebit realizat in COREA DE NORD unde ati redat realitatile lagarul comunist si imi aduc aminte de cand eram copil de reagimul comnist din tara noastra, as dori va pun cateva intrebari
  – Solicitarea unui interviu unni demitar comunist chiar a liderului suprem exista posibilitatea asta ?
  AS DORI FF MULT SA STIU CE MOTIVE INVOCA AUTORITATILE CORENE DACA SOLICITATI UN INTERVIU LIDERUI; SUPREM(CHIAR UNUL TRANSMIS IN DIRECT PE TVR LUAT IN COREA DE NORD )., fFF MULT AS DORI SA L INTEBATI SINCER SI DESCHIS DESPRE REALIATILE CRUDE DIN COREA DE NORD

  Solicitati un interviu si cu amsadorului COREA DE NORD la Bucuresti si cu intrebari clare si precise ?
  -In Corea de nord cate programe tv sunt si cate ore sunt (referitor la nivel din 1989 de la noi )?

 6. […] “The Ambassador of North Korea invited the audience to GRANDFATHER and lodged an official protest. In the language of wood, the Ministry of Foreign Affairs of North Korea, has expressed displeasure and surprise” and believed that evidence of the great importance of his Tires “have no connection with the realities of the R.P.D. Korean”. The government has invited the government in Bucharest, dialogue on the topic of human rights, a magnificent specimen of humor involuntarily. According to the mode of its application-Tires were actions to blame the victim and ponegrire”, the action that brings only the opening and negative consequences,” wrote Adelin Petrișor in his blog. […]

 7. Adeline, ia mai da-i in ma-sa de salbatici nebuni, nu-i lua in seama pe criminalii aia, fa ceva si mai scrie despre nebunii astia de la capatul pamintului. Bravo pentru ce-ai scris, iar pe ambasadorul lor in Romania ,sa-l f.. in git si pe el si pe cele trei generatii de dictatori din tara aia de rahat.

 8. adeline, nu mi se pare corect ce ai facut, pentru ca eu acum ca român daca vreau sa vizitez in scop turistic DPRK o sa am probleme cu siguranta… una e sa faci reportaj incongnito sau in nume personal si apoi sa te duci anonim pe reddit si sa zici ‘ha, iata grasul’, si alta e sa pleci ca angajat al tvr, institutie platita din taxele mele, institutie publica ce reprezinta tara mea.

 9. stiu, nu te-ai gandit la asta, pentru ca ‘cine plm vrea sa se duca in DPRK’. uite ca eu vreau si tocmai mi-ai creat niste probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.