O mână de elevi și o profesoară ambițioasă au reușit să ducă la capăt un proiect demn de marile universități de peste ocean. Shin Ciprian SterianShin BuzauCei de la Colegiul Național B.P. Hașdeu s-au luptat un an, au găsit un sponsor și l-au adus pe celebrul activist nord-coreean Shin Dong-hyuk. De mare ajutor a fost un alt absolvent al liceului din Buzău, amicul Grig Scărlătoiu, directorul executiv al Comitetului pentru drepturile omului in Coreea de Nord, un puternic ong cu sediul în Washington D.C. Shin a recunoscut că nu a fost până acum în niciun liceu din Europa sau Asia. Mi-a spus că a fost impresionat de modul în care l-au primit elevii și profesorii de la Hașdeu. Au fost două momente: o conferință de presă la liceu și o întâlnire cu elevii, într-o sală de 350 de locuri, sală care a fost arhiplină. Timp de aproape două ore, s-a vorbit despre lagăre, dictatură, comunism, dictatori, dar și despre viitor, tineri și speranțe. La un moment dat, un elev l-a întrebat pe Shin ce i-ar spune lui Kim Jong Un? Nord-coreeanul a tras aer în piept, s-a uitat în gol preț de câteva secunde și a spus: „L-aș învăța ce înseamnă libertatea. El pare că are tot, însă nu are ceea ce e mai important. Sunt sigur că în permanență este chinuit de gândul că ar putea fi asasinat sau ar putea pierde puterea”. Și dictatorii au angoasele lor, nu-i așa?

sursa foto: Ciprian Sterian/Mediafax

4 thoughts on “Shin la Buzău”
 1. Bai dar ce ziceti mancav-as de faza cu reporterul TVR si dl. Ovidiu Ioanitoaia ? Nu o stiti c-a fost abia de vreo 10 zile ? Au comentat in studiou cu Mircea Sandu blablabla… si cand maestrul Ioanitoaia spune generatia CHIVU-MUTU reporteru de la TVR l-a intrerupt imediat si a cerut sa puna pe mutulica doza mica inaintea celui care a castigat la greu camionate prin Italia si Olanda parca plus CUPA CAMPIONILOR EUROPEI.CU INTER SI MURINIO antrenor. Ala de l-a uschit pe favoritu reporterului. O sa crape de ciuda MURINIO NUMBER 1 cand o s-aflew cine-i LIDERU DE ROMANIA ! HAHAHHA……
  DL. Adelin daca TVR o fo TELEVIZIUNEA VIITORULUI ROMANIEI ca dv. educati tinerele generatii atunci viitor de aur tara o s-aiab ! CARE TARA ? ghici !

 2. Răspunsul lui Shin este fantastic, într-adevăr, rotofeiul lider de la Phenian nu este un om liber. Dacă mîine Kim Jong Un ar vrea, să zicem, să viziteze Europa de vest împreună cu soția, nu ar putea pentru că nu i-ar da nimeni viză sau, mai rău pentru el, ar risca o bine meritată arestare!
  Mi-am amintit de Ri, eroul cărții dv. și antiteza lui Shin (Shin este liber, Ri, vai de capul lui…)!
  Mă gîndeam la un scenariu suprarealist: pică regimul nord coreean iar Ri, aflat în România și riscînd închisoarea la Seul, cere azil politic, i-l acordăm cu toată opoziția Coreii de Sud (acolo poate risca glonțul) iar dv. îl duceți la o bere prin Herăstrău unde, în sfîrșit, Ri vorbește și se simte liber! Și îi oferiți cartea, tradusă în coreeană, cu autograf iar ar Ri scrie o postfață la una dintre edițiile viitoare ale cărții.
  Credeți că Ri a avut de suferit anumite consecințe după ce ați publicat cartea? Numai un idiot sau un membru al asociației ăleia care cerea interzicerea cărții dv. v-ar putea acuza de eventualele necazuri ale lui Ri, cu atît mai mult cu cît Ri își nota numele celor intervievați… Totuși, o fi Ri în Gulag?

  1. Sebastian, m-am tot gandit la ce s-a intamplat dupa… nu stiu daca e in gulag, dar probabil ca macar o autocritica a fost pus sa-si faca. A fost greu sa luam decizia ce difuzam si ce nu. Sunt lucruri pe care nu le-am difuzat sau spus convins fiind ca le-ar putea face rau multora de acolo. poate la un moment dat voi putea spune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.