Siria

Potrivit Națiunilor Unite, 100000 de oameni au fost uciși în Siria, din primăvara lui 2011 și până-n prezent. E un război ce se anunță lung și deosebit de sângeros. SiriaAmbele tabere au susținători foarte puternici și nimeni nu va ceda prea curând.  Recentul atac cu gaz complică și mai mult lucrurile. E un gest disperat al regimului Al Assad? E o provocare oribilă a rebelilor care încearcă să atragă Occidentul în acest conflict? Deocamdată nu sunt date care să-i indice pe descreierații care au fost în spatele atacului. Pe The Boston Globe puteți vedea câteva fotografii din Siria. Atenție, sunt extrem de dure!

sursa foto: Saad AboBrahim/Reuters

13 thoughts on “Siria

 1. americanu

  Assad nu vad de ce ar folosi bombe chimice , in condiitile in care castiga teren…adica Alepul e ultima reduta dupa aia….

  Reply
 2. dan ionut

  Va fi foarte greu de stabilit: 1) cine detine(a) gazul respectiv si 2) cine l-a folosit. La cum sunt evenimentele acolo, poate trece dintr-o mana in alta lejer, in decurs de ore…
  Atrocitati am vazut de ambele parti, de la tancuri care trag in cladiri locuite, pana la inimi scoase din corpul celor capturati si omorati de catre rebeli, apoi mancate ( muscate, mai degraba).
  Poate fi si o “utilizare” accidentala, in sensul fie al necunoasterii continutului sau perfoarea containerelor in timpul unui atac cu proiectile “clasice”

  E ciudat cum se agita lucrurile din cand in cand, intr-o confruntare de uzura; vezi si exploziile recente din Liban, aruncate prezumtiv tot in spinarea regimului sirian.

  Acum imi vine in minte doar un citat ce apare la inceputul filmului Black Hawk Down: Doar mortii au vazut sfarsitul razboiului….

  Reply
 3. tikka

  Sinistru ! Cum erau replicile alea cu omul fiinta suprema, civilizata, educata, pacificatore, ca toti suntem egali de la nastere, pornim in viata cu aceleasi sanse? Copiii aia nici n-au apucat sa intre un viata. Nato, un, us, eu, etc mi se par doar niste litere aiurea la fazele astea. Poate ca e usor sa emiti judecati din spatele monitorului intr-o tara destul de linistita, dar totusi, parca e prea multa moarte si prea putina implicare.

  Reply
 4. Donkeypapuas

  M-am uita la imagini. Exact cum mă aşteptam: “sindromul Timişoara” în toată splendoarea dezinformării.
  Pentru cei care nu ştiu sau care au uitat, “Sindromul Timişoara” se referă la încercarea unei guvernări (în speţă FSN-ul) de a manipula opinia publică prin prezentarea unor scene şi cifrre şoc ce se dovedesc mai apoi cât se poate de false. În cazul Timişoara s-a vehiculat (de către Voican-Voiculescu şi nu numai – inclusiv la procesul cu iz stalinist de la Târgovişte) cifra de 60.000 de morţi în oraşul de pe Bega iar informaţia a fost însoţite cu nişte imagini ce se vroiau “dovezi incontestabile”. Acele poze înfăţişau cadavre mutilate, inclusiv un prunc aşezat pe pântecele sfâşiat al mamei sale. Ulterior presa din străinătate (pentru că aceea de pe la noi era liberă doar cu numele) a demonstrat că acele cadavre fuseseră dezgropate din “Cimitirul Săracilor” din Timişoara iar unele corpuri proveneau de la morga oraşului, victime ale diverselor accidente sau subiecţi necunoscuţi.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Donkeypapuas, da, sigur avem parte si de multa dezinformare, insa te asigur ca cel putin mii de copii nevinovati au murit pana acum in razboiul acesta…

   Reply
   1. Donkeypapuas

    Şi pesemne i-a urmărit Bashar cu cuţitul între dinţi, precum îl urmărise Ceauşescu pe fătul acela prezentat drept “victima călăului”, desgropată de emanaţii revoluţiei la cimitirul săracilor din Timişoara.
    E normal de TRAGIC că se întâmplă asemenea lucruri. Şi logice de vreme că chiar în imaginile la care faceţi trimitere este portretizat un “luptător pentru libertate” în vârstă de… 15 ani!
    Hai să vă mai spun ceva. Pe timpul lui Ceaşcă mergeam la Biblioteca Americană (strada Alexandru Sahia pe acea vreme) ca să văd rezumatul săptămânal al ştirilor ABC prezentate de Jenkins – parcă aşa. Între ele, îi prezentau, cu un ton de mustrare, pe copii înrolaţi de către miliţia şiită Amal. Cu kalaşnikoavele la gât, cu vociferări războinice… Uite că acum iarăşi NIŞTE COPII, dar luptă de partea corectitudinii politice ale momentului.
    Şi pentru a rememora ceea ce este sindromul Timişoara, iată că am găsit un fragment dintr-un reportaj Tatulici-Tatomir (Dumnezeu să-l odihnească!) ce face referire la acel obscur episod. Îmi pare rău că nu dau de clipele glorioase în care TVR LIBERĂ transmitea de la Cimitirul săracilor cu spume la gură împotriva “călăului care a făcut asemenea genocid”. Cred că era carmen Dumitrescu. Evident, nu mă refer la TVR actuală. Erau alte vremuri şi o instituţie condusă de alte interese. Mai KGB, după părerea istoricilor dedicaţi fenomenului 89:
    https://www.youtube.com/watch?v=tk2aZpTqrTM

    Reply
    1. dice

     Domnule, e ceva ciudat în pozele alea! Şi trăiesc o senzaţie că se ”vinde” ceva.
     Toţi indivizii ăia DESCĂLŢAŢI (majoritatea spălaţi pe tălpi -pozele 7 şi 9- în condiţiile în care papucii sunt un fel de uniformă -îi poartă toţi- şi cu tot praful şi molozul de pe străzi!), cu mâinile pe piept (ştiţi de ce în România li se leagă morţilor mâinile că SĂ LE STEA pe piept? pentru că sunt morţi iar muşchii nu pot susţine mâinile în poziţia ”pe piept”, SUNT GRELE şi cad -expresia ”mână de mort” nu s-a născut în america, altfel ar fi ştiut!), poza a 2-a cu individul ăla cu pantaloni de camuflaj de deşert CURAŢI (unde mai vedeţi aşa uniforme curate în zone de ”conflict”? am impresia că sunt şi călcaţi cu fierul, în contrast cu uniforma DE ALTĂ NUANŢĂ ŞI CONDIŢIE IGIENICĂ a soldatului GUVERNAMENTAL luat ostatic, din poza 17) îmi lasă impresia de trupe speciale under cover.
     Nu vreau să iau în derâdere eventualele tragedii ale unor oameni, însă mi-ar putea explica cineva cum un copil mort ar putea sta cu degetul mare al piciorului stâng strâns ştrengăreşte sub degetul imediat următor, asemeni copilului din planul apropiat din poza 13, precum şi glezna aceea, încordată, intinsă?
     (Am auzit la un buletin de ştiri de la radio, un expert care afirma că dacă ar fi fost gaz sarin ar fi fost morţi şi cei care ar fi cărat acele cadavre, intoxicaţi cu chimicalele gazului din hainele victimelor.)

     Reply
 5. kilroy

  Se zice ca Maher Assad ar fi in spatele acestui ultim act dintr-un razboi care a produs peste doua milioane de refugiati

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.