Slovacia a semnat cu Lockheed Martin un contract pentru 14 aparate noi F-16V, block 70. Pentru avioanele de ultimă generație, antrenamentul piloților și al mecanicilor și muniție, mica țară din Estul Europei va plăti 1,6 miliarde de euro. Primele 4 avioane vor fi livrate peste 4 ani. Slovacia va înlocui astfel cele 12 MIG-uri 29. La licitația pentru noul multirol slovac au participat și suedezii de la Gripen. Am căutat pe net, însă nu am găsit nimic despre vreun contract de offset. Mda, România are 12 aparate F-16 modernizate MLU și, în următorii ani, va mai cumpăra tot din Portugalia încă 5 aparate folosite. RoAF ar avea însă nevoie de 36-48 de avioane. Da, o țară cu o populație de două ori mai mare decât a capitalei noastre ne cam arată cum se face… 

F-16V block70
One thought on “Slovacia va avea ultimul tip de F-16”
  1. pentru cine se mira ca o tara de nici 6 milioane de oameni e mai performanta decat una de 19 milioane, sa faca o comparatie intre cele 2. un singur exemplu: romania are exporturi anuale de vreo 71 de miliarde de dolari, slovacia, de peste 80 de miliarde, in conditiile in care romania are deficit de balanta comerciala de vreo 14 miliarde, iar slovacia are surplus de peste un miliard. nu mai spun cat e produsul intern brut pe cap la locuitor la ei si cat la noi.

    iar pentru cei care o tin langa cu gripen, ganditi-va ca avioanele nu se cumpara doar pentru offset sau doar pentru politie aeriana, ci si pentru eventualitatea unui razboi. daca pierzi 4 sau 5 sau 6 avioane gripen intr-un conflict, cine ti le inlocuieste in caz de razboi? astepti 2 ani pana iti fabrica saab altele? sau te duci la americani sa-ti scoata f16 din rezerve, unde sunt pastrate cu zecile?

    asa ca, bravo, slovacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.