Snowden tulbură apele

După ce Rusia i-a acordat azil fostului analist NSA, nivelul relațiilor cu Statele Unite este undeva jos, destul de aproape de cel din timpul războiului rece. Casa Albă a anunțat că Barack Obama a anulat întâlnirea cu Vladimir Putin, întâlnire ce ar fi trebuit să aibă loc în septembrie, la summitul G20. Jurnaliștii de la Associated Press au numit gestul “o rară umilință diplomatică”. Test Flight Carried Out On Russia's 5G FighterReprezentanții Casei Albe s-au grăbit să anunțe că anularea întâlnirii nu are legătură cu Snowden, ci cu nivelul nesatisfăcător al relațiilor cu Rusia. Este însă foarte clar că guvernul Statelor Unite a considerat un afront adăpostirea celui care a dezvăluit o serie de lucruri legate de controversatul program de interceptare al NSA. Nici legăturile dintre aliații occidentali nu mai sunt așa cum au fost înainte de ” Snowdengate”. Germania a anulat acordurile privind schimbul de date cu SUA, Marea Britanie şi Franţa, încheiate în 1968, acorduri care permiteau serviciilor speciale ale acestor ţări să efectueze monitorizări pe teritoriul controlat de autoritățile de la Berlin. Urmările dezvăluirilor legate de  programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale (PRISM) vor continua să apară. Probabil că va crește exponențial numărul incidentelor mai mult sau mai puțin diplomatice, în spatele cărora se vor afla serviciile secrete ruse și americane. Relațiile fiind tensionate, unele dintre “ciocniri” ar putea fi atât de intense, încât să ajungă și la urechile noastre.

sursa foto: militaryphotos.net

6 thoughts on “Snowden tulbură apele

 1. americanu

  Devine Rusia “Taramul fagaduintei” si pentru Assange ? Oricum tovarasul Putin , este Dumnezeu pe pamant in situatia asta…

  Reply
 2. Darael

  Cu ochii la americani si rusi, putini reusesc sa mai ‘vada’ China……

  Oricum, pe mine ma amuza nespus orgoliul si infatuarea americanilor, ‘buricul’ pamantului. Imi aduce aminte de imperiul roman; cu greu ne mai aducem aminte de el, si asta doar in momente cand facem referire la alte chestii, gen Iisus, originea romanilor si inca 2-3 chestii.

  Proverbul zilei:
  “Fiecare pasare pe limba ei piere”; astazi pasarea e America si distractiv e ca ei nici macar nu stiu ca o sa o ia pe coaja**.

  **nu sunt antiamerican, sunt doar un cercetator modest al Legilor Vietii si Viata plateste intotdeauna tuturor dupa faptele lor, fie ei americani, rusi, romani sau romani de acum 2000 de ani.

  Reply
 3. Florin

  Asta-i forma, dar fondul poate ca e cam asa:
  Toti stiu ca toti incearca sa controleze (centralizeze/supravegheze) netul. Toti stiu ca n-or sa se opreasca decat formal pentru cateva luni maxim, de ochii presei. Au facut retelele sociale si ne-au dat gmail si alte servicii cool ca sa fim mai usor de incadrat in patternuri. Ne e frica de noi insine si pe buna dreptate, dar adversarul destul de puternic despre care vorbesc manualele de criptografie si istorie nu-s teroristii, ci statul si corporatiile.

  Reply
 4. Marius Fenchea

  S-ar putea ca acum sa se discute totusi de pe picior de egalitate in relatiile USA vs. celelalte state din lume.
  Aici nu includ si Romania deoarece ne place sau nu suntem un fel de yes men si am atat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.