Tehnologie de vârf în mâinile iranienilor

Iranienii au dat publicității imagini cu drona RQ 170 Sentinel, până de curând unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale US AirForce. Există o întreagă dezbatere: este sau nu falsă. Pentagonul a anunțat că analizează imaginile. Din nefericire pentru americani, se pare că e chiar drona. Îngrijorător pentru ei și israelieni este că iranienii au reușit să preia UAV-ul cu aparatura proprie ( un fel de cyber atac) și să o facă să aterizeze lângă Kashmar, un oraș situat la vreo 200 de km de Afganistan. Sunt multe întrebări fără răspuns. Cum au localizat iranienii un aparat invizibil? Cum l-au putut prelua forțat? De ce nu a funcționat sistemul de protecție care ar fi trebuit să arunce în aer aparatul? Cu siguranță UAV-ul va fi examinat de specialiștii ruși și chinezi. Presa americană susține că administrația Obama luase în calcul trimiterea unui comando care să recupereze sau să distrugă drona. Oficialii de la Washington s-au temut însă că Iranul ar fi putut acuza Statele Unite că au comis un act de război și lucrurile ar fi putut să degenereze. Cam neplăcut episod pentru Unchiu’ Sam!

Video aici

9 thoughts on “Tehnologie de vârf în mâinile iranienilor

 1. VirtualKid

  Nu avem niciun motiv sa ne bucuram ca tampitii, dar unghiul pare sa fie deja in aratura.

  Daca ne amintim putin, si avionul “doborat” de sarbi cu ani in urma se spunea ca nu ar fi putut sa pateasca asa ceva decat cu ajutor mic si galben.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Virtualkid, intamplator am fost acolo cand a cazut F117. Avea urme de mitraliere antiaeriene. Un astfel de avion zbura la 17000 de m si e mai greu sa il dai jos cu antiaeriana. Acel avion a avut o problema tehnica, a cazut si a fost lovit si de antiaeriana sarbeasca.:)

   Reply
 2. George

  in 1976 Viktor Belenko fugea cu un MiG-25, spaima americanilor, in Japonia. si cate din astea nu au mai fost…se mai intampla, asa-i in tenis:)

  Reply
 3. Un militar

  Stiu ca in spionaj exista convingerea ca niciodata nu exista coincidente. Sa fie un moment stanjenitor pentru puterea tehnologica a Armatei SUA? Sau sa fie ,,cadoul otravit” lasat deliberat in mainile iranienilor, pentru a intoxica colateral pe rusi si pe chinezi? Nimeni nu poate sti asta la momentul acesta. ,,Adevarul e dincolo de noi”, nu-i asa?
  ,,Si bufnitele nu sunt ceea ce par a fi”…

  Reply
 4. kilroy

  Se pare ca nu a fost hack-uit, ci s-a defectat si a aterizat fortat pe undeva pe la granita Afghanistanului. De acolo a fost preluat de iranieni. Altii spun chiar ca aparatul din poza este un fake (tinand cont de istoria iranienilor in a inventa victorii militare). Mai plauzibila mi se pare prima varianta, luand in considerare si tacerea US State Dep. Din ceea ce se stie, nici reverse engineering nu i-ar ajuta prea mult (degeaba ai un cip, daca nu ai proiectul lui). Dar ca lovitura de imagine, asta ramane in picioare.

  Reply
 5. Florin

  Cred ca au reusit cu ajutorul rusilor sau/si chinezilor care acum verifica sa vada ce-au prins in capcana…si se felicita ca pot testa armele sau contra-armele lor cu mana altora.
  Inca 2-3 faze de acest fel si nu-i vad deloc bine pe americani.

  Reply
 6. seby

  ,,Oficialii de la Washington s-au temut însă că Iranul ar fi putut acuza Statele Unite că au comis un act de război și lucrurile ar fi putut să degenereze”………oare nu cumva tovarasul Obama cauta samanta de scandal cum au cautat-o si in irak si in afgan??? nu poate sa tina pe ,,uscat’ cele 250,000 de trupe stationate in bazele militare..trebuiesc sa inventeze cat mai repede un conflict ..economia Americii papa din conflictele astea globale..ei cunosc foarte bine consecintele conflictelor si avantajele acestora

  Reply
 7. americanu

  Deageab e ca si cum ar fi cazut in mijlocul junglei,in cel mai fericit caz o sa il puna Ahmadinejad,trofeu in casa 😀

  Reply
 8. maryus315

  ca a ajuns unde a ajuns..deja e istorie. Ce vor face cu el este alta poveste. Singuri nu au cum sa asimileze technologia asa ca o vor externaliza pentru un..pret oarecare in SAM sau radare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.