Administrația prezidențială a anunțat că Omar Hayssam este în custodia autorităților române. Hayssam este condamnat la 20 de ani pentru răpirea celor 3 jurnaliști români în Irak. siria 1El este de multă vreme în Siria, unde a făcut și închisoare. Serviciile secrete românești negociază de multă vreme cu Damascul predarea lui Hayssam. De ce acum când Siria este în plin război civil? Eu văd trei posibilități.

1. Oamenii lui Bashar al Assad l-au predat și asta înseamnă că România va ajuta și ea Damascul, măcar va fi un canal de comunicare cu Occidentul, susținător al rebelilor.

2. Hayssam era în zona controlată de rebeli și aceștia l-au predat ofiterilor SIE.

3. Hayssam însuși s-a predat pentru a scăpa de nebunia războiului civil și pentru a-și pune la adăpost familia.

Până la urmă, important este că Hayssam este în arest. Eram de râs. Aveam și noi un terorist și ăla era dispărut.

Mai jos o intervenție în Telejurnalul TVR.

13 thoughts on “Terorist recuperat”
 1. Cred ca 3 e cea mai plauzibila varianta, nu moare un imputit ca asta de dragul tarii lui, si la inchisoare in Romania oricum va avea un regim special…
  Iar apropos de asta, desi risc sa cad intr-o teorie a conspiratiei, cred ca nu atat aducerea lui in tara este importanta, cat momentul; din punctul meu de vedere este o miscare strategica, in vederea bataliei electorale ce va urma.. Cine a facut anuntul re-aducerii „teroristului”? Minstrul de externe? Interne? Justitie? Prim-ministrul? – NU.

  Presidintia…

  Un paragraf din ziarul Adevarul, 10 ianuarie 2012:

  „La 16 noiembrie 2011, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, că împiedică extrădarea lui Omar Hayssam din Siria prin neratificarea unui acord între cele două ţări. Preşedintele a precizat că împreună cu omologul său sirian a parafat un act de extrădare între România şi Siria, dar că ratificarea acestuia este blocată la Senat de Titus Corlăţean”

 2. Cele 3 variante sunt cele posibile, clar.
  La cat de ocupat e regimul de la Damasc, sa mai aiba timp si de extradarea astuia pare mai degraba o chestiune minora , mai ales ca acuzele pentru masacre sunt ceva mai dure decat gazduirea ( in inchisoare, pare-se) a unui „terorist” . Siria oricum e suspecta de incurajarea terorismului la un alt nivel.

  Fortele rebele, da, e posibil sa il fi eliberat.
  Pe de alta parte , intr-o strategie presupusa (am vorbit cu un sirian din Romania) chiar fortele guvernamentale au eliberat din prizonieri, ca apoi sa justifice actiuni militare impotriva lor- nu ar fi de mirare ca dupa niste ani de studii si” educatie fizica” prizonierii sa recurga la acte violente impotriva autoritatilor; arme..sunt mai usor de gasit decat mancarea.

  Cat despre dorinta unui sustinator diplomatic/ canal de comunicare- mi-e teama ca nu mai suntem asa relevanti, plus ca au tot suportul de care au nevoie din partea Rusiei.

 3. Nu stiu daca ne ajuta cu ceva aducerea lui in tara ( inteleg ca nici macar nu a fost adus ) ,adica cand a vorbit adevarul hayssam,ce ar putea el sa mai zica…..iar Basescu e bagat mai mult ca sigur pana in cele mai mici detalii…De citit declaratiile lui Ohanesian

 4. Cine se mai găseşte (găsea?) în Siria, alături de „luptătorii pentru libertate”? Florence Aubenas, care – după cum spun unii şi alţii – suferă de un soi de orbire pentru că la Alep nu reuşeşte să vadă nici un picior de islamist şi nici o barbă aferentă. Pentru cei care au uitat, această „jurnalistă” a fost colega de „cantonament” a „răpiţilor din Irak”. Mai acu’ vreo două zile îi fusese propus şi un post de ambasadoare a Franţei.

  Dar săpând după urmele acestei Florence, am dat de un alt articol preluat (şi îmbogăţit) după o sursă românească, în care se afirmă că „răpirea” lui Aubernas a fost în realitate o operaţiune a CIA sau a serviciilor secrete militare americane. http://avicennesy.wordpress.com/2013/04/16/le-chef-de-la-cia-responsable-de-lenlevement-de-la-journaliste-florence-aubenas/

  Ceea ce duce şi la anumite întrebări incomode în ce priveşte cazul „răpiţilor din Baghdad”. Cu atât mai mult cu cât în respectivul articol pomenit mai sus se precizează că doar unul singur din echipa românească de „jurnalişti” nu avea tangenţă cu călugării de la mânăstirea Secu sau cu omologii lor de la alte aşezăminte „laice”.

 5. Am văzut în seara asta la știri că România ducea ajutoare în Siria. Nici nu-mi pasă că peste 50 de ani, când s-o declasifica dosarul, n-o să mai fiu prin preajmă. Sunt convins că sunt niște informații de doi lei – sau de mai multe milioane de dolari -, dar tot de doi lei. Autorități de doi lei, teroriști de doi lei cincizeci de la noi din beci.

 6. Nu cred că vreun serviciu românesc ar face o acţiune în sensul sugerat de dl Traian Băsescu, cineva l-a oferit pe tavă pe dl Omar Hayssam, probabil era complet stors iar unchiul Sam nu avea cum să nu ştie eventual să sprijine acţiunea, este totuşi vorba de “teroristul nostrum” care mai este suspecteat că ar fi fost implicat în trafic de armament. Noi a trebuit să fim de acord să-l luăm, să-i asigurăm transportul şi să ne spălăm cu el pe cap.
  Pentru modul cum a venit, aveam două variante în care mai cred cu tărie: Moş Crăciun sau Barza. Am privit pe fereastră şi am înclinat spre a doua variantă, l-a adus Barza şi l-a predat Poliţiei Române. Dar… Nu confirm 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.