YR-RTV*, o grămadă de amintiri frumoase

Am citit pe un site că se vinde elicopterul Realității TV, singurul din România echipat pentru transmisiuni TV. Nu mai e un secret că televiziunea o duce rău și creditorii vor să-și recupereze banii. Pentru cei mai mulți oameni este o știre ca oricare alta. elicopteRechipaPentru mine și o mână de oameni ( tehnicieni, operatori și piloți) este puțin…altfel. Mi-am adus aminte că, timp de un an, am avut în jur de 200 de ore de zbor cu acest aparat, un foarte bun Eurocopter EC 135. Am transmis de la tot felul de știri, unele care meritau o astfel de cheltuială, altele alese de șefi…ușor rupți de realitate. Cea mai frumoasă amintire este însă legată de prima transmisiune reușită cu acest aparat. Nu a fost o premieră doar pentru Realitatea TV, ci pentru toate televiziunile din România. Am transmis în direct cozile kilometrice de pe Valea Prahovei. Până atunci, se mai făcuseră transmisiuni din elicopter, însă fuseseră folosite diverse improvizații: releu montat pe elicopter, recepție la sol. Metoda era rudimentară și dădea roade doar dacă aparatul se învârtea într-o zonă restrânsă. Elicopterul Realității avea o cameră girostabilizată HD ( peste 100000 de euro) și o antenă ce îi permitea să se îndepărteze la câteva zeci de km de recepție. Prima transmisiune a avut loc pe 28 decembrie 2008. Autorii au fost: Mircea Ionescu (pilot), Cristian Tamaș (operator), Ginel Nedelcu (tehnic) și proprietarul acestui blog (reporter). Eeeh, ce vremuri… Sergiu Toader, șeful cel mare al Realității de atunci, ne-a chemat la el în birou ca să ne felicite. La un moment dat, a sunat patronul, Sorin Ovidiu Vîntu. El i-a spus lui Toader că a fost frumos, dar că operatorul a mișcat camera prea mult și i s-a făcut rău de la stomac.

– Sergiule, tre’ să mai exerseze băieții, tată!

– Sorine, nu operatorul e de vină. Ai tu plasma prea mare! 🙂

 

* YR-RTV este indicativul elicopterului.

10 thoughts on “YR-RTV*, o grămadă de amintiri frumoase

 1. Ion Vatamanu

  De ce nu faci loby pe langa actualii tai sefi , Adelin ? Sau se invoca si aici lipsa paralelor ? Televiziunea publica ar merita sa aiba asa ceva !

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Ion, da, Stirile TVR ar trebui sa aiba asa ceva, insa, din nefericire, institutia este cu cel putin un picior in groapa…

   Reply
   1. dice

    În România nu cred că-l va cumpăra cineva. În nici un caz pentru scopul înzestrării sale, transmisiuni tv, poate doar la ‘n strigare si undeva pe la 25% din preţul de pornire oricare ar fi el şi poate cu tehnica data jos sau vândută după ca să-i amortizeze preţul.
    Cam cât ar costa operarea lui pentru transmisiuni?
    (poate-l ia mazăre să se filmeze când se dă cu yola)
    În locul creditorilor l-aş fi băgat la închiriat, mai degrabă, pentru live-uri.

    Reply
 2. Ion Vatamanu

  Pai decat cheltuieli de-alde “Vara pe val” … si cate-or mai fi ! Tu nu poti spune prea multe , eu insa cred cu tarie ca la conducere trebuie sa fie profesionisti , daruiti meseriei , in nici un caz politicieni !

  Reply
 3. danielul

  Ehh… Adelin, poate se scotocesc de mărunțiș cei de la Digi și fac o achiziție surpriză! 🙂 Ar fi bun de scos de la naftalină o astfel de bijuterie, mai ales că poate ai putea să îți faci ceva timp și de un part-time, ce zici?
  Complimentele mele în speranța unei revederi; cu bine!

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Danielul, sper sa-l cumpere cineva. De un an, zace tras pe dreapta. Are niste probleme tehnice. Daca mai sta asa, se alege praful de el si ar fi mare pacat. Cat despre part-time, nu se poate.:)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.