Agramatisme

Spațiul public a fost inundat de stenograme: discuții ale lui Vîntu cu angajații săi, o discuție a lui Sereș cu Voiculescu. Ultima apariție o reprezință o conversație dintre Alecu Racoviceanu și Bogdan Chireac. Nu comentez dacă este morală și legală lansarea stenogramelor în spațiul public și nici modul în care jurnaliștii discută cu patronii. Au fost destui care au despicat firu’-n patru. În fotografie puteți vedea o frumoasă greșeală de limbă. Nu știu dacă aparține celor de la SRI, procurorilor sau jurnaliștilor care au publicat stenograma. Habar nu am! Demonstrează însă că normele limbii române nu au nicio relevanță în graba noastră de a ne stropi cu rahat unii pe alții.

14 thoughts on “Agramatisme

 1. macadam

  normele de ortografie sunt un insondabil mister si pentru 90% dintre francezi, e grav, dar nu letal. insa faptul ca se calchiaza in disperare dupa engleza asta mi se pare cu adevarat periculos. Esti fericit cu noua ta masina? (uau – ce relatie!) Eu am memorii inca din ’90. Cocosul isi asuma credit (!!!!!!!) pentru ca rasarel soarele dimineata (takes credit – Mircea Badea). Politia au iesit la miting (in engleza, the police e substantiv colectiv si se foloseste cu pluralul). Profesori s-au adunat in fata guvernului (in engleza, teachers se foloseste cu asa-numitul ‘articol zero’, specific limbii engleze si diferit de notiunea de substantiv nearticulat). Iubesc sucul (da’ ce, esti fetisitst?). Toate astea sunt culese din ce am auzit si citit in media – tv, online in ultimele zile. Asta da, inseamna moartea lenta a limbii romane.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Macadam, limba nu o să moară. Se va transforma.
   Blogfather, s-ar putea să fie chiar așa.:))

   Reply
 2. macadam

  iarta-ma, profit de ocazie si mai zic, ca poate, daca publici, mai citeste unul sau altul:

  to take credit for = a-si asuma/aroga meritul pentru

  to give credit to = a acorda acorda incredere cuiva

  Avem si noi expresiile astea, ca s-a inventat limba romana…

  Scuze ca o fac pe Pruteanu, da’ nu mai pot 🙂

  Reply
 3. Ancheteonline

  A fost o mica scapare din partea corectorului nostru. Multumim pentru semnalare. In privinta oportunitatii acestor stenograme, in cele 11 volume ale dosarului se afla discutii intime pe care noi nu le-am dat, cum ar fi discutii pe care ministrii Codrut Seres si Zsolt Nagy le aveau cu amantele lor. Acestea insa nu sunt de utilitate publica si noi am respectat acest lucru.

  Reply
 4. curly

  @Anchete…: b#@+…i mai sunteti! simplul fapt ca spuneti ca astia aveau amante o nesimtire. suna a santaj replica asta – “stim ca o aveai pe bruneta focoasa, daca vrei punem pe site cum vorbeai porcos cu ea”

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Curly, scuze, dar a trebuit să cosmetizez mesajul. În esență sunt de acord cu ideea ta.
   Ancheteonline, toți greșim. Faza cu amantele, nepublicată pe site, dar făcută publică în comentariul acesta, este ceva de genul: aș putea să-ți zic prostule, dar nu o fac pentru că sunt domn. 🙂

   Reply
 5. Ancheteonline

  Ati inteles gresit. Pur si simplu ne-am facut corect meseria. Suntem ziaristi de investigatii si nu de tabloid, iar chestia cu amantele chiar nu era deontologic sa o publicam, desi un ministru care are amanta reprezinta o informatie de interes public.

  Reply
 6. curly

  persista in greseala astia de la Anchetetralala…eu nu stiu cine sunt, nici n-am mare interes sa aflu….din felul cum/ locul unde au purtat discutia, cred ca sunt mai degraba dezavantajati intelectual decat ticalosi

  @Adelin: nu mi se pare cuvant urat; din felul cum l-ai banat, ar putea sa inteleaga cineva ca cin stie ce grozavie am zis. asta m-ar supara daca identitatea mea n-ar fi doar un nickname; insa, in conditiile de anonimat nu ma intereseaza – dar intaresc: e chiar simpăticuţ, cuvantul (plus ca eu cred ca am scris mai tare chiar pe blogul tau)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.