Apariție rară

După o lungă perioadă de timp, liderul politic al Hezbollah a apărut în public. În sudul Beirutului, în fața câtorva mii de libanezi, Hassan Nasrallah a spus doar câteva cuvinte. A rostit o frază și a plecat spre un loc secret, de unde, prin satelit, s-a adresat în continuare mulțimii. Din vara lui 2006, din timpul războiului cu Israelul, Nasrallah trăiește departe de ochii lumii, apărat de zeci de gărzi de corp, cu domicilii schimbate foarte des. De ce? Pentru că este pe lista neagră a Mossadului, serviciul israelian care a mai lichidat lideri ai grupării șiite. Am avut ocazia să-l văd pe Nasrallah în februarie 2008, la înmormântarea lui Imad Mughnyah, șeful serviciilor secrete din Hezbollah, care fusese asasinat în Damasc. Eu eram în Beirut pentru un interviu cu Ayatolahul Fadlallah, liderul spiritual al Hezbollah și unul dintre cei mai respectați clerici șiiți din lume. La înmormântarea lui Mughnyah-unul dintre oamenii importanți ai grupării libaneze-au fost politicieni importanți, inclusiv ministrul iranian de externe. Toți demnitarii stăteau lângă sicriu, mai puțin Hassan Nasrallah. Pe el l-am văzut e un monitor gigant. Prin satelit, el s-a adresat mulțimii dintr-un buncăr secret. Este interesantă apariția de acum, chiar dacă a fost extrem de scurtă. Gestul se vrea o demonstrație de putere și încredere. Rămâne să vedem și replica israeliană.

Sursa foto 1:EPA

Vezi și : Liderul spiritual al Hezbollah a murit

 

 

 

8 thoughts on “Apariție rară

  1. Adelin Petrisor Post author

   Radu, Hezbollah este în plină ofensivă anti-israeliană și occidentală. Tocmai a anunțat că a prins câteva sute de spioni care lucrau pentru vest. Acțiunile Hezbollahului sunt coordonate cu ale iranienilor și sunt menite să sprijinine Teheranul și Damascul, ambele aflate sub presiunea Occidentului.

   Reply
 1. VirtualKid

  Mi se pare un semnal important acesta al aparitiei in public, mai ales in contextul in care tot mai multe sunt vocile care spun ca “s-ar putea sa aiba si ei dreptatea lor”.
  Sunt si mai multi cei care spun ca aceasta criza a fost nascuta in epribeta si ca taman cei care au gandit-o nu o mai pot stapani tocmai cand se intoarce impotriva lor.
  Sa fie intamplatoare declaratiile unor oficiali de rang doi din China in privinta afinitatilor actuale ale acestui “popor”?

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Virtualkid, nop. Sa stii ca chiar era un cleric interesant… vorbea de egalitatea femeii cu barbatul, lucru destul de rar in Islam. Era controversat. La un moment dat, a incurajat sinucigasii, de exemplu. Oricum, pentru orice jurnalist normal la cap, a fost un mare subiect.

   Reply
 2. americanu

  Ce a fost in mintea lui in 2006 cand a rapit si ucis soldatii israelieni….trist e cum Libanul a permis unor astfel de indivizi…sa ajunga la putere

  Reply
 3. Florin

  Salutari Adelin de la un buzioan care acum traieste in UK. Sunt la fel ca si tine foarte pasionat de ce se intampla in lume( politic si militar) , in special in Orientul Mijlociu. Urmaresc cu mare interes postul Al-Jazeera din UK.Am ramas si eu uimit cand l-am vazut pe Hassan Nasrallah aparand in public…stiu ca este vanat de Mossad.
  Oricum nu am vazut asemenea protectie decat la israelieni( vezi cum este aparat primul ministru , cu garzi lipite de el) …deh au invatat si ei ceva de la dusmani.
  Revenind la subiect, eu cred ca a vrut sa transmita un mesaj foarte clar dumsanilor Iranului ca acesta nu este singur… si chiar nu este. Rusia si China vad ca-i tin partea.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.