Aproape un sfert de secol

Aveam 14 ani la Revoluție. Fix lângă blocul meu, erau staționați niște soldați. Eram foarte curios să merg la ei, să văd armele de aproape, însă nu puteam pentru că tata îmi interzisese să ies. La un moment dat, s-a dezlănțuit iadul. Am sărit la geam și am văzut cum soldații trăgeau la foc automat spre curtea Episcopiei din Buzău. ceausescuAm profitat că tata era la baie și am tulit-o afară. Mi-am strans repede o echipă din bloc și am plecat să văd care-i treaba în cartier. Lângă o construcție care adăpostea un contor uriaș de gaze, câțiva militari trageau de mama focului. Nici ei nu cred că aveau habar cine-i ținta. Din nefericire, nu am putut face prea mulți purici acolo. Nervos, unul dintre soldați ne-a ușuit. Frustrați la maximum, ne-am întors în scara blocului și am pus la cale un plan. Trebuia să facem și noi ceva pentru Revoluție. Dintr-un steag, ne-am făcut toți brasarde, așa cum văzuserăm noi la TVR.  Când am fost mulțumiți de aspectul nostru de revoluționari, am început să batem din ușă-n ușă și să strângem mancare și țigări pentru militarii de lângă bloc. După câteva zeci de minute, strânseserăm într-o sacoșă de rafie mai multe pâini, borcane cu magiun, zacuscă și vreo două-trei pachete de Carpați. Împreună cu “tovarășii de luptă”, am dat o raită prin zonă și am împărțit alimentele și tigările. După câteva ore, m-am întors mulțumit acasă. Pusesem umărul la reușita Revoluției. Livid, tata mă aștepta-n sufragerie. Mă căutase fără succes prin cartier și nu știa ce să mai facă. Nu mi-a zis absolut nimic, însă mi-a dat o palmă de tip “primul pas spre comoția cerebrală”. Cum a fost singura palmă pe care am primit-o de la el, am un motiv în plus să nu uit Revoluția din decembrie 1989.

6 thoughts on “Aproape un sfert de secol

 1. Darael

  Ai scapat usor cu amintirea unei palme.
  Eu am amintiri un pic diferite:
  – am amintirea unui militian care dadea cu bocancul in capul unui manifestant cazut in fata consiliului judetean
  – am amintirea unor oameni scaldati in sange
  – am amintirea unui tata care plangea neintelegand de ce copilul lui a primit de la alt roman un glont in cap
  – am amintirea comunistului iliescu zambind in 90 dupa ce primise larga acceptare a unui popor idiot.
  – am amintirea securistului chel care conduce acum romania

  Vezi Adelin, amintirea revolutiei e actuala. Pentru ca linia a 2-a a partidului e la conducere peste tot iar vechii securisti au cumparat toata romania si o vand azi pe bucati in folosul lor.

  Da, tu ai scapat usor cu o palma.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Darael, tocmai de aceea nu trebuie sa uitam si trebuie sa luptam, fiecare in dreptul lui, sa fie mai bine. Da, sunt tot felul de securisti si comunisti in viata publica. Vor iesi curand. Conteaza ca cei care vin din urma sa nu uite si sa incerce macar sa fie mai buni.

   Reply
 2. NICOLETA

  Tu ,un om “cu scaun la cap”judeci corect ,…dar ce ne facem cu tanara generatie care ,pe buna dreptate,nu prea poate intelege ce a fost atunci ? Sau poate nici noi nu stim adevarul…Sa nu-ti condamni tatal pentru palma primita,gandeste ce ai fi facut tu in locul lui !

  Reply
 3. americanu

  hmm eram in bucuresti dar eram in fasa inca ,pe taica-miu care lucra in politie l-au trimis nu stiu pe unde imi povestea mama ca se impuscau pe acolo ,ca se ducea si ii dea de mancare…si cu ce frica se ducea….

  Reply
 4. Donkeypapuas

  Uite cum se poate face de o carte! Reconstituirea unei “revoluţii” din bucăţi: amintirile oamenilor simpli, basmele “revoluţionarilor profesionişti”, adevărurile amestecate cu varii proprţii de minciună ale celor ce s-au cocoţat ori au fost alungaţi de la putere. Cumateriale astfel adunate s-au născut nişte cărţi celebre: “Ziua ce mai lungă”, “Arde Parisul?”, “Un pod prea îndepărtat”.
  Dacă v-am stârnit interesul, vă stau la dispoziţie cu câteva amintiri din porţia mea de Revoluţie.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.