Armata cu dotare de muzeu

La Parada de 1 decembrie armata a adus 160 de tancuri, sisteme de rachete, blindate, elicoptere și avioane. Cu două-trei excepții, tehnica armatei române este uzată fizic și moral. Generalul Mihail Popescu, fost Șef al Statului Major General, este de părere că 90 la sută din dotarea armatei ar putea sta foarte frumos la muzeul militar!  E simplu. Din tot ce s-a văzut la paradă, în pas cu vremurile sunt următoarele: Humvee-ul, Piranha III și avionul de transport C27 J Spartan. Să luăm exemplul Forțelor Aeriene. MIG 21 Lancer este depășit de multă vreme. Avionica este comparabilă cu a unui F 16 block 35, însă aparatul este un interceptor de concepție anii 60, o țeavă cu motor și o aripă delta. IAR 99 Șoim este un avion copiat după Hawk-ul britanic, foarte bun pentru antrenament. Din nefericire, uzina de la Craiova este praf. C130 Hercules este un avion foarte bun. România are însă aparate care au făcut Vitenamul, varianta B. Forțele Aeriene au un singur C130 h, în timp ce occidentalii folosesc J-ul. Singurul avion modern este C27 J Spartan, însă cu o floare nu se face sigur primăvară. Anul viitor, MIG-ul 2 Lancer ar putea rămâne fără resursă și România ar putea rămâne fără aviație de vânătoare. Care sunt atunci cele mai performante arme ale țării noastre? Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și Scutul antirachetă! Atât!

P.S.  Politicienii se împăunează cu succesele din Irak și Afganistan. Când vine vorba de buget, tac mâlc sau dau vina pe criză. România s-a angajat la NATO să dea apărării un buget de 2,38 % din PIB. Armata a avut acești bani într-un singur an, 2004, anul aderării la Alianță.

Foto: C 27 J Spartan, Baza Aeriană 90

12 thoughts on “Armata cu dotare de muzeu

 1. Serban

  Nu stiu ce sa zic de Ghepard, totusi KMW inca il mai produce. Stiu ca modelele noastre sunt la mana a doua, iar alte tari, inclusiv Germania (tara producatoare), le-au retras din activitate, dar nu poate fi upgradat cu rachete, astfel incat sa fie performant?

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Serban, Ghepard e un sistem ok. Noi le-am luat la mana a doua. Orice poate fi upgradat, dar cost! :))

   Reply
 2. seby

  @serban..sunt cei de la buzau de la um 2000 humint…tot un fel de operatii speciale..cat despre Gepard foarte bune la timpul lor…proiectate in 1960 prin ’75 anii lui de glorie…l-au aruncat la noi in curte de bun..o gramada de bani mentenanta..plus ca germanii l-au scos din functiune fiind inlocuit cu SysFla..avem MLI84M care de altfel este cea maimare teapa la momentul ei si din armata romana…cat despre tabul piranha ne-am facut de ras cu ele in teatrele de operatii dovedindu-se ca sunt ,, varza”si trimise acasa..ramane tancul TR-85 un lucru acceptabil insa care imbatraneste vizibil,,cat despre sistemele de rachete jos palaria…avem lansatoarele Larom si sistemul de lansatoare Spike amplasat pe MLI…in rest armata romana la pamant…spaga multa coruptie si nepotisme la infinit care par sa nu se mai termine

  Reply
 3. Serban

  @seby – Ca suntem varza, stiam si eu :D. Numai ca, din dorinta de a nu dispera (inca), incercam sa gasesc si oarece aspecte pozitive. In ceea ce priveste sistemele de rachete, nu ma pricep, asa ca nu-mi dau seama daca ai vorbit serios sau ai fost ironic…:)

  Reply
 4. seby

  @serban –serios am fost doar la sistemul de rachete in rest ironie totala…mergem la razboi cu arme de lemn …sunt si acum in arhivele armatei

  Reply
 5. goblin

  “ar putea sa ramina fara resursa…” cind citesc chestii d-astea… nene, e vorba de durata de viata. ca la aspiratoare. durata medie de viata: 5 ani. dupa 5 ani mai merge, dar nu iti garanteaza nimeni. asa e si la avioane. nu li se termina resursa de zbor, ca nu e combustibil sa poata fi realimentat.
  poate fi prelungita resursa de zbor, adica durata de viata prin reparatii, inlocuiri etc, dar pericolul e foarte mare. cine a facut rezistenta materialelor in facultate stie la ce ma refer…

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   goblin, șefii mapn trag de resursă, adică reduc drastic orele de zbor. Zboară poliția aeriană și piloții operativi. Locotenenții au ajuns să aibă câteva ore pe an. În rest, simulator cât cuprinde.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.