Crimeea, teritoriu cu populaţie majoritar rusofonă, a intrat în componenţa Ucrainei în 1954, printr-un decret al Sovietului Suprem. După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina a cedat Rusiei arsenalul nuclear (al treilea din lume), în baza unui tratat semnat în 1994, la Budapesta. În schimb, Moscova a promis atunci garantarea graniţelor… Un material din Telejurnal.

2 thoughts on “Crimeea”
  1. ok acuma v-a trebui sa cumparam alte atlase 🙂 sa speram ca se vor opri aici si nu se vor avanta si in est sau transnistria 🙂

  2. De la bun inceput putin a promis ca va respecta integritatea teritoriala a Ucrainei. Acum e clar ca de atunci considera Crimeea ca nefacand parte din Ucraina. In discursul de azi a spus ca dupa Crimeea nu va urma anexarea altor state. Dar Duma de stat a votat legea ce permite anexarea tarilor care: 1 cer ajutorul Rusiei sau 2 sunt in faliment. Ucraina este in faliment, se stie. Ca sa descifram mai usor o parte din declaratiile lui putin sa ne amintim ce scria Petre Tutea (citez din memorie) „daca vei semna un tratat de pace cu rusii, poti sa te stergi cu el, pentru ca sa fii sigur ca rusii vor face la fel”.
    Este clar ca Rusia va trebui sa pompeze mult mai mult de 5-6 miliarde de dolari in Crimeea. Pentru o tara care a aruncat 30 de miliarde pe apa sambetei (olimpiada), nu asta va fi problema. Ceea ce nu stie nimeni inca, cum vor evolua investitiile straine in Rusia, care va fi pretul barilului de petrol in restul anului 2014?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.