În ultima vreme, pe email, blog și Facebook, am fost întrebat de ce nu scriu nimic despre acest subiect. Unii au făcut-o civilizat, în timp ce alții m-au întrebat de parcă m-ar fi angajat să vorbesc doar despre ceea ce cred ei că e important. Urmăresc subiectul de mulți ani. rosiaRecunosc, nu cu foarte mare atenție. Am văzut câteva dintre argumentele ambelor tabere. Ca un om care iubește natura, cianurile m-au speriat și, inițial, am înclinat să cred că mai bine lăsăm aurul acolo sau îl scoatem altfel, dacă există soluție. Habar nu am dacă există. Au fost însă câteva lucruri care m-au pus pe gânduri și m-au făcut să nu fiu nici pro nici contra. M-au descumpănit vehemența celor care dezbat subiectul (indiferent de opinie) și mormanul de bani băgat în campaniile din presa și din online. RMGC a tocat milioane de dolari și a umplut televiziunile, ziarele și site-urile. Jurnaliști cunoscuți au fost plimbați la business class până-n Australia ca să vadă… cianurile de aproape. Mă așteptam ca RMGC să facă asta. Am fost surprins să constat că și cealaltă tabără a pus la bătaie destul bănet. Un amic a filmat la Roșia Montană aproape două săptămâni. Client a fost un ONG internațional care nu dorește redeschiderea minei. Prietenul meu s-a dus ca o floare, cu mâinile în buzunar. Echipamentul a fost închiriat de client. Acolo a avut și doi asistenți. El doar a făcut cadrele și a dat rec. A stat vreo 2 săptămâni. Știți cât a luat pentru fiecare zi de filmare? 300 de euro. Ca să închei, nu am scris pentru că am descoperit de ambele părți ale baricadei multă propagandă și bugete foarte mari.

sursa foto: photoree.com

31 thoughts on “De ce nu scriu despre Roșia Montană”
  1. Sau pentru ca doamna lucreaza la Antena 3, in trustul ce incaseaza bani grei de la RMGC si sa nu cumva sa se iste stiu eu ce conflicte? Si foarte probabil si TVR sa aiba mainile murdare de banet canadian?

  2. Dacă în opinia ta, echidistantă, 3000 de euro dați de un ONG (hai sa presupunem 10, 20 de ONG-uri care-au facut la fel) se compară cu milioanele băgate de RMGC, atunci e clar!

  3. Sunteti o persoana cu mult curaj si caracter,cred si va respect!M-as bucura sa scrieti inainte ca Rosia Montana sa devina dezastru ecologic sau mai rau!Daca nu o faceti in numele d-voastra,o puteti face in numele tarii! (un cetatean român)

  4. Poate ar fi bine sa incepi sa te documentezi serios si sa atragi TU, in calitatea ta de profesionist, un semnal de alarma, asta evident, daca nu faci parte din categoria jurnalistilor platiti!!!! Macar asa sa afle lumea ca dezastrul de la Certej, din 71′, ar putea oricand sa se repete si la Rosia Montana…:(

  5. Argumentul tău scârțâie rău de tot. În primul rând, dai informații parțiale și lași să se înțeleagă altceva. OK, RMGC știm de ce a plimbat jurnaliști și a tocat milioane pe șpăgi, dar amicul tău ce a filmat? Pentru ce ONG? Poate era un ONG de mediu foarte mare, poate filma peisaje, case vechi, sit-uri și alte lucruri asemenea. Poate era pentru o cauză bună. Mie nu mi se pare nimic suspect, sincer. De ce ar fi suspect? Pentru ca a fost plătit cu 300 de euro pe zi? Daca era plătit cu 30 de euro nu mai era suspect?
    Si unde sunt banii ăia imenși de partea cealaltă? La locuitorii din Roșia Montană? La protestatarii – tineri angajați și studenți – din Piața Universității?
    E cel mult o glumă proastă justificarea ta.

    1. Bilantul depus de RMGC pe anul trecut spune asa :

      Numar mediu de salariati 465

      Acolo sunt o parte din milioanele de $ care se „toaca” lunar din 1999.

  6. bai copii, asta e un buget mic pentru un film documentar. nu ti se pare normal ca ong-ul ala international care nu doreste deschiderea minei sa faca ceva materiale documentare pentru a da vestea mai departe despre ce abuzuri se petrec la Rosia Montana? cum voiai sa faca asta?
    pai dupa tine, nici scorsese nu ar merita sa castige atatia bani, ca si-ala doar striga „Action” si „Stop”, nici macar nu apasa singur pe Rec :))

    eu daca as fi miliardar in momentul asta, as baga cat as putea eu de mult ca sa nu porneasca aberatia asta de proiect. pentru simplul motiv ca vreau sa-mi cresc copiii in Romania. vreau sa beau apa din izvoarele din Romania. vreau sa ma bucur de tara asta.

    retarzi sinteti, sa mor io.

  7. Nu vă supăraţi dar de ce nu-i intervievaţi pe protestatari? Nu este aceasta meseria dumneavoastră?

    Şi acum să vin cu un citat din cele scrise în articol: „Client a fost un ONG internațional care nu dorește redeschiderea minei.” Pare straniu că nu ştiţi că Proiectul RMGC NU este unul mineresc ci o carieră de suprafaţă. Deci nici vorbă de „deschiderea minelor”.

    De ce nu întrebaţi de ce S-AU ÎNCHIS MINELE? Eu le vreau redeschise. Pe acelea CLASICE. Şi numai cu CAPITAL ROMÂNESC şi DE STAT. Şi care să exploateze rezervele subsoluluzi ÎNCĂ 2000 de ani de acum înainte.

    De ce măreţii conducători se sfiesc să adopte această soluţie? Pentru că sunt mânjiţi?
    De ce presa nu-şi face meseria? Pentru că este mânjită.

    Nu v-a fost de-ajus ce a fost la Baia-Mare? Nu! Vreţi ceva de proporţii holliwoodiene! Veţi avea! Cea mai mare catastrofă ecologică, dinburicul Europei, într-un spaţiu total mort. Peste 10 ani. Când dumneavoastră veţi trăi. Dar veţi pleca ochii atunci când vă va întreba fetiţa „De ce?”. Şi veţi câuta veşnica scuză: „N-am ştiut. Politicienii au fost de vină.”

  8. Draga Adelin. 300 de euro pe zi de filmare este o suma normala cand lucrezi intr-un proiect. Atat castiga (minim) un videograf (de provincie) la o nunta (sigur ca sunt sculele lui, mai face si un montaj), dar in cazul de fata, pretentiile erau cu siguranta mai mari…și riscurile.

  9. Un razboi sta sa inceapa,nu prea gasim solutii sau nu dorim in legatura cu cainii…recunosc ca nici nu am citit stirile despre subiect,mi-a fost de ajuns video cu hipsterii care zaceau beti morti salvatorii Rosiei Montana…

    1. Prieteni, q.e.d.- ceea ce trebuia demonstrat a fost demonstrat. Am spus ca nu sunt nici pro si nici contra si comentariile sunt: retarzilor, vandutilor, nevasta ta lucreaza la Antene. Parca lucra tot la Antene si atunci cand l-am laudat pe Oancea, cel pe care trustul l-a dat afara ca pe o masea stricata. Oare nu ar fi interesant sa vedem de unde vin banii? Ai ambelor tabere. Fix cum e la noi: dezbatere cu flegme, injuraturi si postaci isterici.:)

      1. Stiti vorba aia … oamenii inteligenti sunt plini de indoieli, iar cei prosti (sau, completez eu, rau voitori) sunt super siguri pe ei. Intelectualii stau si dezbat despre X si Y care sunt patati cu gri, in timp ce bolsevicii ii baga in tabara de munca.

        Dupa care tocmai s-a incarcat AP-ul la Farmville si trecem mai departe 😉

  10. Salut Adelin,
    Ceea ce scrii are o doza de bun simt. Nu esti singurul care crede asta. Dar ia sa vedem – exista posibilitatea, si poti sa spui daca crezi ca e altfel, ca, sa fi fost un singur curent de coruptie, cianura ar fi fost de mult acolo. 15 ani de cand RMGC incearca e mult timp pentru un tun intr-o tara cu conducatori asa slabi ca Romania. Nu este exclus ca 2 sau mai multe grupuri de interese sa se bata pentru mina. Ai deja imaginea unei haite de lupi batandu-se pe o halca de carne? Dar daca asta ne ajuta sa amanam o tragedie cu speranta ca o putem chiar indeparta, nu merita sa luam o pozitie? Adica, e mai buna pasivitatea doar pentru a evita asocierea cu un rau? Da, probabil cineva surfeaza in alta directie pe valul protestelor sincere. Dar pana la urma toata lumea trebuie sa aiba o pozitie. Dincolo de faptul ca protestatarii sunt folositi (cel mai probabil, si n-as zice manipulati, sunt destui suficient de inteligenti sa cantareasca argumentele), este foarte util pentru societate sa inteleaga ca are un cuvant de spus. Si chiar are. Inca se poate, dar au ramas prea putini oameni care mai vad in afara gratiilor. Din convingeri sau manipulati, tot mai multi oameni devin pasivi. Din punct de vedere al rezultatului, nu e nici o diferenta. Probabil te-ai gandit suficient, dar mai vezi tu. Poate te mai gandesti.

  11. Lasand toate grijile politice si materiale si toate scuzele puerile enumerate in articol, totusi ca si reporter nu ar trebui sa iti faci meseria? Sa iesi in strada sa vezi, sa filmezi, sa iti faci o parere? Sa fii ziarist, sa fii reporter(chiar mai mult) inseamna sa iti faci meseria cu sarg, precadere, dorinta de adevar. Aici este o lupta pierduta din start, de lasitate, din motive de tine stiute. In fond nici macar parerea nu mai conteaza, ci faptul ca ai un copil care peste ani o sa traiasca intr-o tara mancata la propriu de fomisti pe bani. Nu conteaza cine cati bani cheltuie ca sa faca una alta, ci pur si simplu daca acest proiect se va face, micuta ta va trai intr-o Romanie distrusa. Asta iti doresti pentru ea? Pentru ceilalti copii care vin in urma?

  12. Stimate domn Petrisor, lasand la o parte argumentatia pecuniara proasta pe care o aveti, ar trebui sa manifestati putin spirit civic, pe care ar trebui sa-l aveti dezvoltat ca si jurnalist, si sa va interesati despre efectele pe care aceste cianuri le au asupra sanatatii oamenilor. Bineinteles ca exista interese in ambele tabere la fel cum se pare ca exista „interese” si in modul dumneavoastra de a trata problema. V-ati gandit ce se va alege de copiii acestei tari in cazul in care toti jurnalistii ar privii la fel de superficial problemele? Sau credeti ca este de datria unui jurnalist doar sa faca senzatie? Mie-mi miroase a media de scandal sau in cel mai fericit caz a medie controlata. Odihneste-te in pace spirit civic ! Doar norocul ne va feri de noi insine.

  13. Şi urmează: Certej, Brad, Deva, Muncel, pe partea cu cianuri.
    Adăugaţi problema gazelor de şist.
    Apele râurilor de munte sunt deja dijmuite şi prin albii- după cum a arătat un reportaj de la „România, te iubesc” – va mai curge apă doar de ochii… presei

    Vă doresc să trăţi într-o ţară minunată împreună cu fiica dumneavoastră: Elveţia

  14. Inteleg de ce daca esti de partea RMGC sa fii criticat de cealalta tabara si invers. Dar daca spui ca ai retineri fata de ambele tabere, de ce asta inseamna pentru majoritatea, ca tii cu RMGC? Omeni buni, sunteti absurzi. Avem dreptul la o opinie, iar opinia unora dintre noi e sa nu dam dreptate niciunei parti. Cei care tin cu ONG urile, sunt ceva de genu` „nu esti cu noi, esti impotriva noastra.” .Nu e deloc asa. Stiti si voi ca adevaul intotdeauna este undeva la mijloc. Si daca nu suntem parte dintr una dintre tabere, inseamna ca avem motivele noastra si asta pentru ca ne mai si informam, mai si vedem unele lucruri. Lasati-ne sa fim impartiali, sa avem indoieli. Cum noi nu incercam sa va convingem sa tineti cu o tabara sau alta, acelasi lucru il asteptam si din partea voastra.

  15. @AP:ce fauna adunasi cu subiectul asta. e funny pana la un punct, dar mie imi place blogul tau fiindca nu e asa agresivitate. asa ca iti sugerez sa blochezi comentariile, oamenii astia intra murdari pe talpi la tine in sufragerie

  16. Adelin, de principiu, pot fi de acord cu ce spui: atunci cand nu stiu ce sa aleg intre a si b stau pe margine. Dar hai sa inlocuim a si b:
    1. a – militeaza impotriva razboiului din Siria, b – militeaza pt interventie in Siria; 2. a – militeaza pt legarizarea drogurilor, b – militeaza impotriva legalizarii drogurilor;
    3. a – militeaza pt poluarea masiva a x cu y, b – militeaza impotriva poluarii a x cu y

    De prinicpiu vorbind, cat sa exprimi o opinie de om rational, crezi ca e important in cele 3 situatii enumerate mai sus cine cati bani „investeste”?

    In alta ordine de idei, e condamnabil sa cheltui niste bani pt a promova pacea, reducerea consumului de droguri, sau reducerea poluarii?

    Si o a treia ordine de idei, nu crezi ca e o chestiune de „spirala tacerii” daca nu exprimi o opinie pe o chestiune controversata? De cumparat presa la pachet cred ca nu se indoieste nimeni, nici macar tu. (Parca citisem in evz cum o doamna spunea ca subiectul Protestul Rosia Montana nu e important cat sa-l dai la ziar – LOL)

    1. Mihai, nu sunt jurnalist de investigații, deci la tv nu voi face anchete nici despre Rosia Montana si nici despre alte subiecte. Ar fi interesant de văzut de unde vin banii ambelor tabere. Am spus aici de ce nu vreau sa scriu pe blog. Multi m-au injurat ca nu dezbat aici, pe blog subiectul. Atat.

  17. Mie-mi scapa un singur lucru. De ce cele spuse mai sus nu fac subiectul unui reportaj? De ce oferi informatia legata de acel ONG doar aici, si cumva cu jumate de gura, de ce n-ai oferit-o unor colegi care sa faca o investigatie. Sa vada cine e acel ONG, sa vada pentru ce au fost acele filmari, sa vada cum un ONG isi permite sa dea cateva mii de euro pe 2 saptamani numai unui cameraman. Se nasc zeci de intrebari, iar datoria unui jurnalist e sa investigheze, sa se intereseze, sa-ntrebe.

    De duminica si pana azi presa s-a decrebilizat total in fata celor zraveni la cap si cat de cat cerebrali. Modul tendentios in care au prezentat protestul unor oameni civilizati, asta daca au prezentat subiectul, a dovedit un singur lucru, presa e aservita si manipuleaza pentru RMGC. Presa isi serveste interesul financiar si nu pe cel public.

  18. Gata! Am aflat cine e dodioasa persoană plătită din greu pentru a mânji cu ticăloşie imaginea neprihănită a RMGC! Ruşine, Eugenia Vodă! Să-ţi fie ruşine, pentru că faci de răs nobila misiune de ziarist pentru care luptă din greu, în aceste zile de cruntă cenzură impusă de duşmanii RMGC, toţi aceşti eroi – da! eroi! – de la TVR, RTV, Realitatea TV, Digi TV, Antenele…

    urmăriţi-o aici pe această nefericită şi atât de coruptă femeie, cum îndrăzneşte ea să-şi arunce fierea asupra acestor investitori cinstiţi, care, cu sudoarea frunţii lor, se străduiesc să aducă o luminiţă de speranţă populaţiei muncitoare din această ţară:

    http://www.youtube.com/watch?v=duI85ANMq9Q

    Atenţie la ce minciuni îndrugă acel moşulică, după figură fiind evident un om plătit din greu de către duşmanii pomeniţi de domnul Adelin. De la MINUTUL 22, vă rog.

  19. Interesele sunt mari, şi mai toxice decât cianurile.
    Pentru că mă tot abat asupra subiectului Roşia Montană, m-am hotărât să mă documentez. Poate chiar există alternativă nepoluantă pentru extragerea aurului. Poate am putea face noi munca asta. (Dar dacă se va putea, oare cât ar fi în stare să fure cei implicaţi? Cu siguranţă ar fi numiţi, ca şefi ai exploatării, cei preferaţi de mediul politic.) Şi totuşi, ar merita să ne gândim bine ce facem cu ceea ce avem şi cu ceea ce avem datoria să lăsăm urmaşilor noştri.

    Aşa se face că am dat peste asta http://stiintasitehnica.com/stiinta/rosia-montana-o-alternativa-nepoluanta-la-cianuri/index.html -un articol al domnului Alexandru Mironov.

    Merită citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.