Locotenentul care a apărut la protestul din Piața Universității a beneficiat de multă atenție. Unii l-au lăudat pentru gestul său, alții l-au blamat pentru că a încălcat regulamentele militare și s-a amestecat în politică. Tânărul de 27 de ani a apărut pe toate canalele, a fost de mai multe ori invitat în prime-time, a fost pe prima pagină a tuturor ziarelor mari. Luat de val, micuțul a început să se creadă un mare lider militar și politic, un fel de Oliver Cromwell de Câmpia Turzii. Cum vede el ieșirea din criză? Președintele să demisioneze, Parlamentul să fie dizolvat și un Consiliu militar să preia conducerea țării. El nu dorește decât 50 la sută din puterea de decizie! Nu-mi dau seama dacă tânărul este manipulat de cineva sau este doar prost. Știu sigur că a pierdut o bună ocazie să tacă!

sursa foto: captură Antena 3

27 thoughts on “Junta mioritică”
 1. Daca tacea … filozof ramanea … zici o vorba.

  Personal am crezut ca acest tanar si-a dorit sa prezinte o simbolistica, si armata o duce rau si chiar daca le sunt interzise protestele exista personaje care isi pot asuma o iesire publica.
  Dar de aici si pana la a intra in „malaxorul presei” … e cale lunga si in directie diferita.
  Daca o sa continuie pe linia asta cred ca urmeaza sa avem si „primul ofiter porno”.

 2. chestia cu 50% vine din partea mapn , ar trebui sa ii credem pe cuvant pe cei de la mapn?…nu este nici o dovada palpabila…personajul are idei nerealiste chiar ciudate dar si discreditarea din partea mapn e evidenta…

  1. Liviu, dor simplul fapt ca s-a gandit la o dictatura militara imi provoaca greata. Da, MApN are tot interesul sa-l discrediteze, dar ma tem ca el le-a dat un MARE ajutor.

 3. uniforma militară nu e pt. plângăcioşi pt. sau cei care încă îşi sug degetul mare..armata nu e tabloid…îşi merită soarta, colegii lui n-au nicio vină, dovadă e ,,susţinerea” de care s-a bucurat din partea armatei..probabil toţi sunt nebuni numai el este sănătos …sigur era pe picior de plecare şi din armată şi ce-a zis, hai la protestat, nu mai am nimic de pierdut, poate îi atarg atenţia lui dd…prevăd că viiotarea lui ocupaţie va fi pe la otv, lider de revoluţie mondenă…

 4. Locotenentul Alexandru Gheorghe are mari probleme…cu capul, cel putin. Nu m-am numarat, inca de la inceput, printre sustinatorii lui, multi de altfel, care au salutat prezenta lui in Piata Universitatii, desi era clar ca inalcase multe regulamente. Acum cere:
  1. Dizolvarea sau desfiinţarea Parlamentului;
  2. Invocarea stării de urgenţă în ţară;
  3. Conducerea ţării şi administrarea statului român de către Armată; locotenentul Gheorghe Alexandru să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele ţării, iar ofiţerului să îi revină 50% din puterea de decizie;
  4. Aducerea regelui ca şef al statului şi instaurarea monarhiei constituţionale; Monarhia constituţională este o soluţie, având Armata ca garant al democraţiei şi suveranităţii, potrivit Constituţiei.
  Astept ca cei care ii sustineau sa revina cu comentarii.
  Adelin, la inceput, pareai ca ii sustii demersul si promiteai ca vei urmari cazul lui…te temeai, probabil, ca va fi pedepsit – nejustificat – de catre superiori. Asteptam sa revii si cu alte amanunte…exclusive…

  1. jiji, pari un om care citeste si intelege ce citeste. Am scris ca m-a lasat cu gura cascata tocmai pentru ca stiam cate regulamente militare a incalcat. Am fost surprins ca un ofiter a facut un astfel de gest stiind ce risca.

 5. Nu doresc sa comentez, as avea doar o intrebare poate cineva sa imi indice cand anume as spus lt. A.Gheorghe:
  1. Dizolvarea sau desfiinţarea Parlamentului;
  3. Conducerea ţării şi administrarea statului român de către Armată; locotenentul Gheorghe Alexandru să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele ţării, iar ofiţerului să îi revină 50% din puterea de decizie;
  Din interventile sale la TV, restul punctelor si partile nesubliniate din punctele indicate le-am auzit tare, clar si raspicat.

  1. Antijiji, eu l-am auzit la Gadea vorbind despre un Comitet militar. Nu a spus ca el sa aiba 50 la suta din puterea de decizie. Asta e din comunicatul MApN. In momentul in care invitatii lui Gadea l-au atacat pe tema preluarii puterii de catre armata, a inceput sa dea inapoi: ca nu are experienta, ca se mai gandeste etc. Eu nu cred in „virginitatea” directiei de presa a MAPN. Nu. Dar nici tanarul locotenent nu mi s-a parut prea in regula…
   Un militar, problema cu ofiterii veniti din civilie o stiu si e adevarata si frustranta pentru cei din Scolile militare.

 6. Domnule PETRISOR…vă rog să-mi permiteţi „să nu pun botu'”! În ultimii ani am avut parte de atâtea intoxicări cu declaraţii de la nivel înalt încât, ceea ce nu văd şi nu aud cu propriile organe de simţ, le pun la „dospit”, aşteptând cu răbdare confirmări succesive.

  Până la apariţia acestui comunicat în Mass-Media, am considerat că tânărul locotenent a încălcat cu bună ştiinţă o grămadă de paragrafe de Lege şi din Regulamentele Militare. Din primul moment m-a „măcinat” întrebarea: ce vrea să comunice dl Alexandru? Deoarece, spre ruşinea mea, n-am prins momentul în care dl locotenent ar fi propus demonstranţilor un puci, fiindcă „soluţiile” atribuite dlui locotenent, înseamnă lovitură de stat militară!

  Astfel că, din acest moment, în mintea mea înceţoşată a mai apărut o nouă variantă de scenariu. Dl locotenent s-a dus la ordin în Piaţa Universităţii, ştiindu-se că televiziunile vor vâna momentul. De ce? Când o să aflăm de ce s-a dus Claudiu Gogu la sediul PDL, poate o să aflăm dacă nu cumva a fost şi omologul lui din MApN la aceiaşi întrunire. Dacă nu a fost remarcat de ziarişti, asta nu înseamnă că nu a fost. Trebuie să ţinem seama de diferenţa de pregătire între un fost ospătar şi un ofiţer de informaţii adevărat.

  Totuşi, n-am răspuns la întrebarea „de ce?”. Se prea poate ca starea de nemulţumire în rândul angajaţilor din MApN să se apropie de un prag exploziv. Sunt sigur că niciun ofiţer nu se gândeşte la un puci, dar tot atât de sigur sunt că mulţi ofiţeri se gândesc la o solidarizare în cazul unor mişcări populare de amploare. A pierde controlul asupra Armatei ar însemna un dezastru pentru orice guvern! Cădere sigură! Una din metodele prin care pot fi puşi „cu botul pe labe” eventualii „turbulenţi” este discreditarea înainte de orice coagulare.

  Discursul dlui locotenent a conţinut câteva propoziţii cheie: reprezintă un grup de ofiţeri, deţine documente acuzatoare şi, glazura tortului, a predat un set de documente … dlui Mircea Dogaru! Observaţi ce câmp larg de cercetare s-a deschis, asociind declaraţiile dlui locotenent cu Comunicatul MApN? Acum există baza legală pentru cercetarea oricui „mârâie” în front, pentru percheziţii în unităţile MApN, la domiciliile ofiţerilor, inclusiv la sediile SCMDRR. Dacă mai pune şi presa obedientă umărul, discreditarea reuşeşte 100%! Ori, discreditarea însemnă şi îndoieli cu privire la „interesul” pentru democraţie al Armatei, puciul sugerat de comunicatul MApN însemnând o lovitură la adresa democraţiei.

  Este posibil să greşesc grav în raţionamentul meu. Cu toate acestea, derularea evenimentelor ulterior apariţiei dlui locotenent în Piaţa Universităţii, îmi devoalează un comportament anormal al factorilor cu funcţii de răspundere din MApN: ministerul înfierează dar transferă responsabiliatea cercetării către comandantul flotilei din Câmpia Turzii, comandantul nu dă ordin pentru consemnarea ofiţerului, la sediul unităţii sau la domiciliu, pe toată durata cercetării, ofiţerul este nerestricţionat să hălăduie pe unde vrea şi să dea declaraţii suplimentare presei. Pentru mine, toate acestea înseamnă paşi pentru ca populaţia să primească fără prea multe rezerve comunicatul de presă al MApN, să fixeze ideea că există grupuri de ofiţeri cu interese contrare interesului general!

 7. În sfârşit, după vreo 4 zile de aiureli pe ecrane, MApN a dat un comunicat. Comunicat „conceput” de o persoană şi aprobat de alte persoane care nu au mare lucru comun cu Armata. Despre „consternarea” SMG sper să nu rămână aşa. Prea multe cuvinte, prea multe informaţii speculabile şi exploatabile de orice lucrător începător de media. Ce grei din media sigur pregătesc ceva frumos, sau, îi lasă pe începători … vom vedea !

 8. declaratiile cu 50% putere militara , cu monarhia si alte idei din acestea , le=a facut locotenentul la A3.. Mi-e mila de el , la inceput credeam ca e disperat, acum nu mai cred decat ce a spus si adelin> a pierdut o mare ocazia de sa taca…

 9. Desi nu am fost si nu sunt de acord cu gestul tanarului meu coleg, trebuie sa admit ca raportul acestuia, referitor la gravele disfunctionalitati produse in armata prin sistemul aducerii in sistem a cadrelor militare ( si in speta a ofiterilor) pe filiera indirecta este, documentat, real,trist si foarte adevarat. Nu stiu in ce masura e adevarata povestea cu dictatura militara si tot ceea ce s-a vehiculat in presa si nici nu vreau sa comentez. Dar ceea ce este scris in acest raport este perfect real si de bun simt.
  Mi-am permis sa anexez o copie a acestui raport luat de pe adresa trimisa de dl Ion Antonescu. E interesant pentru cine are rabdare sa citeasca desi e mai relevanta pentru cei care lucreaza in sistem.Nu stiu daca nota bene apartine dlui locotenent sau dlui Antonescu, dar mie mi-a placut. Suna cumva…implacabil. 😉

  Locotenent Alexandru Gheorghe: Raport către şeful Statului Major General

  Nota bene: dincolo de acest raport este o forţă pe care numai civilii neinstruiţi o pot ignora, subestima sau anatemiza.
  __________________________________

  ŞEFULUI STATULUI MAJOR GENERAL

  Raportez:

  În baza art.2 din S.G.1/2007 “Instrucţiuni privind evidenţa şi soluţionarea petiţiilor în Ministerul Apărării Naţionale precum şi desfăşurarea activităţii de primire la raport sau în audienţă”, înaintez petiţie în speranţa că dumneavoastră, ca şi comandant militar suprem al Armatei şi deci ultima speranţă ce mai poate rezona la cuvinte precum onoare şi demnitate militară, devotament pentru ţară şi patriotism, veţi lua măsurile ce se impun, în vederea corectării reale şi imediate a unei situaţii de-a dreptul absurde, lipsită de orice logică constructivă pentru Armată şi totodată jignitoare din toate punctele mele de vedere, pentru calitatea de ofiţer.

  Situaţia la care fac referire, pe care o deplâng şi o dezaprob în acelaşi timp este legată de existenţa şi eficienţa filierei indirecte de formare a ofiţerilor în activitate.

  Această pură demagogie, destructivă din toate punctele de vedere pentru sistemul militar românesc, susţine pe scurt că, în timp ce ofiţerilor care s-au format pe filiera directă, singura corectă dealtfel, le-au fost necesari un număr de ani de pregătire specifică ce variază între 4 şi 8, altora le sunt necesare pentru pregătire doar 3 până la 6 luni.

  Iar demagogia nu se opreşte aici.

  Întrucât am ajuns la capitolul durata pregătirii, vreau să vă prezint o situaţie care este întrecută în absurd doar de situaţia generală prezentată mai sus şi care este doar o mică parte din problema de ansamblu: după absolvirea liceului militar cu o durată de 4 ani, a Academiei Militare cu o durată de 4 ani sau mai recent de 3 ani, studentul militar primeşte primul său grad de ofiţer şi anume cel de sublocotenent, fără vreo excepţie.

  Prin lipsa excepţiilor vreau să subliniez că, indiferent de faptul că este Şef de promoţie, deci cel mai bun dintre toţi studenţii absolvenţi sau că are o vârstă mai mare decât toţi ceilalţi, ori că a mai absolvit vreo altă formă de învăţământ superior anterior intrării în Academie, niciunui absolvent de Academie Militară nu i se acordă un grad mai mare de cel de sublocotenent.

  Deocamdată mă opresc aici în abordarea situaţiei acordării unui anumit grad militar, pentru a nu mă abate de la ceea ce am început a prezenta la începutul paragrafului.

  Astfel, după absolvire şi înaintarea la gradul de sublocotenent, proaspătul ofiţer provenit de pe filiera directă, repet, unii dintre aceştia având deseori 8 ani de pregătire militară de specialitate, se prezintă în şcolile de aplicaţie specifice armelor în care au fost încadraţi.

  Vă voi prezenta situaţia reală întâlnită de mine şi colegii mei de promoţie, pentru a nu fi cumva acuzat că vorbesc în necunoştinţă de cauză sau că doar speculez la modul zvonistic.

  La Centrul de pregătire pentru infanterişti şi vânători de munte de la Făgăraş, au ajuns după absolvirea Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, în anul 2008, un număr de aproximativ 30 de ofiţeri de infanterie.

  Aceştia, pentru a fi temeinic pregătiţi ca şi ofiţeri debutanţi şi pentru a putea lua în primire prima funcţie corespunzătoare gradului deţinut şi anume comandant pluton infanterie, trebuiau să urmeze cursul de bază cu o durată de 6 luni, la care ulterior se mai adăuga o altă perioadă de 3 săptămâni pentru un curs de specializare ca şi comandant pluton.

  După un calcul simplu ajungem la următoarea stare de fapt şi anume: ofiţerului provenit din filiera directă, după 4 sau 8 ani de formare într-un liceu militar şi mai apoi într-o Academie Militară, îi mai sunt necesare încă 6 luni şi jumătate de pregătire în vederea ocupării primei funcţii de comandant pluton infanterie.

  Nimic anormal până aici va putea spune orice om cu un minim bun simţ, dar oare ce va spune acelaşi om, în virtutea aceluiaşi bun simţ, după continuarea prezentării, căci tot acolo la Făgăraş, dar de data asta nu pentru a se perfecţiona ca proaspeţi ofiţeri, ci, stupoare pentru a deveni ofiţeri se prezintă un număr de aproximativ 90 de candidaţi aleşi pe sprânceană şi care sunt pesemne nişte super-potenţialităţi intelectuale, încât lor, pentru a deveni ofiţeri şi a-şi lua şi prima funcţie în primire, le sunt necesare doar 3 luni de zile pentru tot acest demers.

  Rezumând, ce va spune orice om conştiincios cu un minim spirit al dreptăţii, despre faptul că după 4 sau 8 ani de pregătire militară de specialitate ofiţerilor din Academii le este necesară o perioadă de pregătire complementară de 6 luni şi jumătate iar unui civil, sau caporal care până a avea acces la această metodă perfidă de formare a ofiţerilor în activitate păzea depozitele de muniţie de la Babadag, pentru a atinge, teoretic, acelaşi nivel de pregătire, le sunt necesare doar 3 luni de zile de pregătire?

  Cum se pot compara peste 103 luni de pregătire militară de specialitate cu doar 3 luni de pseudo-instrucţie, cum bine o numea unul dintre colegii mei?

  Ce om în toate facultăţile mintale poate crede că cineva, în doar 3 luni de zile, poate asimila atâtea cunoştinţe de specialitate militară şi norme morale specifice ofiţerului, în timp ce studenţilor militari din Academii le sunt necesari 3 ani de zile urmaţi apoi de încă 7 luni de pregătire?

  A intra mai adânc în alte aspecte privind modul de selecţie, comportamentul aspiranţilor pe durata cursului, atitudinea batjocoritoare care îi făceau pe caporalii aspiranţi să jignească crunt ofiţerii din filiera directă, expunându-le deseori cât bine s-au descurcat ei încât vor ajunge ofiţeri în doar 3 luni, pe când alţii mai puţini descurcăreţi, în speţa de faţă ofiţerii proveniţi din Academii, au avut nevoie între 4 şi 8 ani pentru a atinge aceeaşi performanţă, nu ar fi decât o futilitate şi o răsucire mai adâncă a cuţitului în rana celor care au ajuns ofiţeri după ani de muncă asiduă.

  Şi nu mă refer aici doar la anii petrecuţi în Academiile militare, ci la toate sacrificiile depuse începând cu clasele primare şi continuând cu reala performanţă de a fi reuşit să acceadă la un loc într-o Academie Militară.

  Acesta este primul punct pe care îl supun atenţiei dumneavoastră şi la care aştept un răspuns concret, altul decât cel prezentat personal de către Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene şi care făcea referire la faptul că respectiva perioadă de intensă super-pregătire de 3 luni a fost mărită la 6 luni, căci oare ce este ea dacă nu o intensă super-pregătire din moment ce reuşeşte performanţa ca în 3 sau 6 luni să obţină, în teorie, căci hârtia suportă orice, cel puţin aceleaşi rezultate pe care alte instituţii considerate a fi de bază în învăţământul militar românesc, o reuşesc doar în 7 sau 8 ani?

  După cum observaţi, am spus cel puţin, asta pentru că deseori sunt produşi ofiţeri cu grade mai mari decât cel de sublocotenent şi ocupă funcţii de până la locotenent-colonel, imediat după absolvirea celor 3 sau 6 luni. Dar din nou, acesta este un aspect pe care îl voi dezvolta analitic ulterior.

  Rămânem pe aceleaşi meleaguri, anume tot la Făgăraş pentru a continua descrierea situaţiei şi pentru a aborda acum problema numărului care este alocat formării ofiţerilor prin intermediul celor două filiere.

  După cum am spus şi mai sus, 30 de ofiţeri de infanterie din Academia Forţelor Terestre au avut stupoarea să găsească la acelaşi centru de pregătire, aproximativ 90 de pretendenţi la demnitatea de a fi ofiţer, pentru că pentru mulţi dintre noi, a fi ofiţer reprezintă o demnitate, care acum ni se fură, din moment ce orice caporal a avut şansa ca în 3 luni de intensă pregătire să ajungă să ni se adreseze cu “colega”.

  Dar stupoarea nu se opreşte aici, căci după ciclul celor 90 şi după terminarea celor 3 luni de instrucţie ni se comunică faptul că mai urmează o altă serie de pregătire, aproximativ la fel de numeroasă şi din nou dominată de aceeaşi trăsătură de super-potenţialitate intelectuală şi fizică a celor ce o vor compune.

  Deci, ca să rezumăm problema, facem un calcul simplu:
  după cel puţin 4 ani de Academie Militară un număr de 30 de ofiţeri de infanterie sunt gata să deservească Armata Română, dar în acelaşi timp, după o durată de 6 luni de zile alţi aproape 180 de ofiţeri, proveniţi de această dată din filiera indirectă, sunt pregătiţi, cel puţin teoretic să facă acelaşi serviciu; sau corect ar fi să întreb “deserviciu”?

  Întrebările mele punctuale pentru dumneavoastră sunt următoarele:

  a) pentru ce mai există Academiile Militare, considerate a fi de bază în formarea ofiţerilor, dacă aceste instituţii, în 4 sau 3 ani de pregătire abia reuşesc să ofere performanţa pe care un singur centru de pregătire o reuşeşte în doar 6 luni, centru ce este considerat auxiliar filierei academice, dar care produce mult mai mulţi ofiţeri?

  b) este oare corectă proporţia în care se formează ofiţeri pe cele două filiere? Nu ar fi normal ca proporţia să fie inversă, instituţia de bază să formeze mai mulţi ofiţeri decât cea auxiliară?

  c) de ce se încearcă umplerea Armatei Române cu mii de ofiţeri pe filiera indirectă, pe când, luând în considerare aceeaşi perioadă, Academiile Militare abia dacă reuşesc să ofere Armatei aproximativ 20% din numărul total de ofiţeri proveniţi din filiera indirectă ce se produce sau s-a produs deja pe bandă rulantă, în deosebit de bine pregătitele centre de instruire în arme?

  Calcul matematic simplu, aproximat cât mai aproape de adevăr: în anul 2008 după cum am arătat mai sus, s-au format pe filiera directă 30 de ofiţeri de infanterie, care au promovat abia în 2009 toate cursurile necesare ocupării primei funcţii unităţile militare de pe teritoriu.

  Tot în acelaşi an, se formează pregătiţi direct pentru teritoriu, aproximativ 180 de ofiţeri pe filiera indirectă, astfel ponderea ofiţerilor formaţi prin Academia Militară este de 17% din totalul ofiţerilor proveniţi prin filiera indirectă şi de doar 14% din totalul ofiţerilor de infanterie pregătiţi în tot anul 2009.

  Surprizele continuă, întrucât la avansarea din 31.03.2011, indiferent de data la care au dobândit gradul de sublocotenent, atât promoţia de ofiţeri pe filiera directă, avansaţi la gradul de sublocotenent în luna iulie 2008 cât şi cei din filiera indirectă, avansaţi la gradul de sublocotenent în luna, martie 2009 se avansează la gradul următor simultan.

  Stagiul minim în grad de 3 ani se transformă în 2 ani şi 6 luni la ofiţerii din filiera directă şi la doar 2 ani, la cei din filiera indirectă, beneficiind astfel încă o dată, din plin, de mărinimia celor ce fac legile şi dau dispoziţii în Armată după, scuzaţi-mi expresia, cum îi taie capul.

  Totodată solicit întreprinderea măsurilor legale, astfel ca la sfârşitul fiecărui an, în cazul în care filiera indirectă de formare a ofiţerilor se va menţine totuşi, structurile abilitate ale Armatei să facă cunoscut tuturor unităţilor militare cifrele de şcolarizare aferente filierei directe şi celei indirecte pentru anul în curs, pe specialităţi militare, asta ca să nu ni se mai arunce praf în ochi cu explicaţia pur fantezistă că Armata formează ofiţeri pe filieră indirectă doar în armele deficitare, arme pe care Academiile Militare de profil nu le pot specializa, cum ar fi armele ce ţin de domeniul juridic, financiar-contabil, medical etc. aşa cum prevede art.1 din M 132/29.12.2009, şi care statutează că “Formarea ofiţerilor şi subofiţerilor în activitate, pe filiera indirectă este destinată încadrării deficitului de personal militar profesionalizat aflat la baza carierei militare şi/sau a deficitului de personal militar cu competenţe profesionale care nu pot fi dobândite în instituţiile militare de învăţământ ”.

  Oare cei aproape 200 de ofiţeri de infanterie proveniţi din filiera indirectă întâlniţi la Făgăraş nu puteau fi specializaţi în Academia Militară a Forţelor Terestre?

  Din 2008, până în anul curent s-ar fi putut suplimenta considerabil locurile în Academiile Militare, locuri necesare diminuării aşa-zisului deficit de cadre de la baza ierarhiei militare din Armata Română, aşa cum face referire acelaşi articol menţionat mai sus, dar nu s-a întreprins nicio măsură în acest sens.

  Dacă atunci, în 2008 când, cel puţin oficial, deficitul de cadre era aşa de mare încât se formau ofiţeri într-un număr de 6 ori mai mare decât cel provenit de pe băncile Academiilor Militare, s-ar fi suplimentat numărul de locuri în Academiile Militare, astăzi, 3 ani mai târziu necesitatea de a forma ofiţeri pe filiera indirectă ar fi fost cu mult sub cifrele de şcolarizare alocate acesteia în prezent.

  Întrebarea mea punctuală pentru dumneavostră, este: de ce nu s-a făcut acest lucru şi de se nu se respectă prevederile art.1 din M 132/29.12.2009 cu referire la competenţele profesionale necesare Armatei, altele decât cele ce se pot specializa prin intermediul Academiilor, atunci când se stabilesc armele “deficitare”?

  În eventualitatea în care răspunsul oferit ar fi legat de eficienţa financiară, mi-aş permite cu voia dumneavoastră, să vă ofer în avans două contraargumente:

  primul ar fi cel al calităţii: dacă într-un angrenaj trebuie încadrată o piesă de oţel de o anumită calitate, pentru ca respectivul angrenaj să nu cedeze, ea nu se poate înlocui cu o piesă din aluminiu, decât cel mult temporar; piesa de aluminiu este desigur şi mai ieftină şi mai uşor de obţinut, dar, lesne de înţeles, mult sub calitatea celei de oţel; dumneavostră ca şef al acestui angrenaj, bineînţeles preocupat ca el să funcţioneze corespunzător, aveţi de luat, în opinia mea, următoarea decizie: păstraţi piesa de aluminiu doar ca să arate bine în angrenaj, căci luciul îi oferă acesteia acelaşi aspect cu al celei de oţel, neştiind dacă acesta va funcţiona sau nu; sau dacă tot aţi plătit o fabrică pentru obţinerea ei, o folosiţi aşa cum se poate, doar că în timpul în care, teoretic, ea ţine locul piesei de oţel, daţi comandă de piese conform specificaţiilor tehnice de calitate, mai ales că acum tehnologia de fabricare a acestora s-a scurtat de la 4 la 3 ani, iar la sosirea lotului de piese de oţel scoateţi rând pe rând piesele de aluminiu, le puneţi pe raft şi le păstraţi în rezervă pentru cazuri de extremă urgenţă?

  Celălalt contraargument ţine de domeniul financiar şi printr-un scurt şi uşor calcul matematic, vă poate demonstra cu uşurinţă că doar din salariul plătibil celor 200 de ofiţeri infanterişti proveniţi pe filiera indirectă, într-un an de zile, s-ar putea şcolariza cel puţin 100 de studenţi militari pe o perioadă de 3 ani.

  De ce atunci această stare de fapt a lucrurilor?!

  Să fie oare doar o înlănţuire de coincidenţe sau un plan bine pus la punct, prin care ultimii mohicani ai Academiilor Militare să se retragă încet-încet lăsând locul celorlalţi, demoralizaţi fiind de justeţea cu care sistemul îi tratează?!

  Dar coincidenţele prin care cei din filiera indirectă sunt avantajaţi la modul grosier, continuă, iar nu sistemul în sine este vinovat ci aceia care sub pretextul îmbunătăţirii lui nu fac altceva decât să îl distrugă sistematic.

  Dumneavoastră, fiind noul Şef al sistemului, sunteţi aşteptat să faceţi tot posibilul pentru îmbunătăţirea lui şi readucerea în prim plan a unui nou sistem just de valori, specifice sistemului militar.

  Revenind la un alt aspect atins mai sus, dar nedezvoltat, îmi permit să mai abordez modul în care se acordă gradele militare celor ce reuşesc să acceadă la filiera indirectă de formare a ofiţerilor în activitate.

  Conform aceluiaşi M. 132/2009, art. 32 alin.2 “Absolvenţilor care promovează examenul li se eliberează certificate de absolvire, li se acordă gradul militar în funcţie de pregătire, vechime în specialitatea dobândită pe timpul studiilor raportată la stagiile minime în grad, precum şi de vârsta acestora (…) şi sunt numiţi în funcţii corespunzătoare pregătirii dobândite…”, deşi după cum am spus mai sus, niciunul din aceste 3 aspecte de înaintare în grad nu este avut în vedere la ofiţerii ce promovează din Academii.

  Indiferent că are 26 de ani sau 23, la absolvire studentul militar primeşte gradul de sublocotenent.

  De asemenea dacă a mai absolvit o facultate, deci are parte de o pregătire în plus faţă de ceilalţi studenţi militari, a făcut-o pentru simpla lui cultură generală, nefiind distins cu măcar gradul de locotenent.

  Nici măcar stagiu minim în grad nu i se socoteşte, cum de fapt nu i se socotesc niciunui ofiţer anii din Academia Militară.

  Ca şi întrebare punctuală, cum se poate ca un civil, născut în 1986, deci cu un an mai mic ca cei din promoţia mea spre exemplu, după 3 luni de “instruire” să fie înaintat direct la gradul de locotenent înaintea noastră, şi să mai ocupe direct din promoţie o funcţie de maior, în timp ce alţi căpitani cu o vechime de peste 15 ani din aceeaşi unitate nu reuşesc să ocupe o funcţie de genul acesteia care să permită avansarea în gradul următor şi continuarea activităţii?

  De ce civililor absolvenţi a oricărei obscure facultăţi li se socotesc anii de studiu ca şi stagiu minim în grad, doar pentru a li se mai face din nou alte cadouri cum ar fi avansarea direct la gradul de locotenent, căpitan sau maior?

  După primirea răspunsului dumneavoastră, dacă mai este necesar acest lucru, cu aprobarea dumneavoastră voi raporta eu adevărul referitor la această situaţie şi de ce un civil după 3 luni de pseudo-instrucţie este aşa de bine pregătit încât îi ia locul unui căpitan aflat în activitate de peste 15 de ani, deşi art 1. din M. 132/2009 prevede că filiera indirectă este destinată formării ofiţerilor pentru funcţiile de la baza ierarhiei militare?

  Iar acesta este doar un exemplu, real şi imediat demonstrabil, împreună cu multe altele relatate de colegii mei ofiţeri aflaţi pe teritoriu, exemplu pe care îl cunosc personal şi care poate fi verificat foarte uşor.

  Se cunosc cazuri de înaintare direct în gradul de maior de la gradul de caporal, aşa că prezentarea tuturor celorlalte cazuri ar fi din nou, o futilitate.

  Întrebarea mea punctuală referitoare la acest aspect este:
  dacă în Academiile militare nu se ţine cont sub nicio formă la acordarea primului grad de ofiţer, de cele 3 aspecte prezentate mai sus şi extrase din reglementările în vigoare, de ce li se face din nou cadou celor de pe filiera indirectă posibilitatea de a fi avantajaţi de sistem în detrimentul ofiţerilor proveniţi din filiera directă?

  De ce un locotenent are nevoie de cursul de căpitan pentru a fi înaintat în grad, în timp ce un civil poate ajunge căpitan în doar 3 luni de zile?

  De ce un căpitan are nevoie de cursul de stat major pentru a fi avansat maior, în timp ce un caporal reuşeşte această performanţă în 3 luni?

  Oare chiar aşa de bine pregătiţi sunt sau din nou, hârtia suportă orice?

  O ultimă dar cu siguranţă nu cea din urmă aberaţie pe care vreau să o supun atenţiei dumneavoastră, este următoarea prevedere din ordinul M 132/2009 : art.23, alin 3 precizează aproape apocaliptic că “În situaţia în care numărul de candidaţi declaraţi ADMIS este mai mic sau egal cu numărul de locuri prevăzut pe arme şi specialităţi militare, nu se mai susţin probele prevăzute la art. 22, alin.4, lit.c, iar admiterea se face în ordinea strict descrescătoare a mediilor obţinute la examenul de bacalaureat/licenţă, după caz ”.

  Eleganţă, stil, rafinament, mai ales când citim prevederile art. 22, alin.4, lit.c şi vedem de la ce “chinuri groaznice” au mai fost încă o dată salvaţi aspiranţii la profesia de ofiţer: “verificarea cunoştinţelor privind legislaţia în domeniul apărării şi pregătirea de specialitate prin test grilă cu durata de până la 3 ore”.

  Orice comentariu, cred eu, este de prisos.

  În final aş dori să închei cu un citat din cartea “Iubirea de patrie”, citat ce aparţine marelui nostru poet şi patriot desăvârşit Mihai Eminescu:

  “Ministrul de răzbel, după ce a cerut şi obţinut de la Camerele legiuitoare modificarea legei de înaintare de la 1874, privitoare la înaintarea căpitanilor la gradul de maiori, adresează o circulară către preşedinţii a 7 comisiuni esaminatoare (pe când legea, promulgată abia la 10 aprilie acest an, prescrie o singură comisiune) şi într-acea circulară, după ce determină notele ce urmează ca să le dea căpitanilor esaminaţi şi coeficienţii în raport cu diferitele materii ce fac obiectul esamenului, prescrie ca pentru partea ştiinţifică în teorie şi în practică să fie coeficientul DOUĂ pentru toţi aceia cari au trecut o şcoală militară în ţară sau în străinătate, iar pentru toţi ceilalţi coeficientul să fie PATRU, adică îndoit decât pentru cei dintâi. Într-alte cuvinte, se zdrobeşte cariera acelora a căror crimă, după ministrul actual de război, este aceea de a fi petrecut tinereţea prin şcoli şi prin urmare de-a poseda un fond de cunoştinţe specifice. Ce va zice orice om conştiincios despre asemenea apucături ale guvernanţilor noştri şi ce viitor pregătesc aceşti oameni ţării lor?”

  Dumneavoastră ce viitor aşterneţi Armatei Române?

  În virtutea celor prezentate mai sus, cu permisiunea dumneavoastră, propun spre implementare următoarele măsuri:

  1. Stoparea imediată a selecţiilor pentru formarea ofiţerilor pe filiera indirectă, până la crearea unui cadrul legislativ corect pentru toti ofiţerii Armatei Române, care să nu mai permită discriminarea vădită şi incorectă din orice punct de vedere la adresa ofiţerilor formaţi în Academiile Militare.

  2. La elaborarea acestui cadru legislativ, să participe prin grija Şefilor categoriilor de forţe din Armata Română, ofiţeri proveniţi din filiera directă de formare, de la gradul de sublocotenent până la inclusiv gradul de colonel, iar Şefii de promoţii din Academii să fie calificaţi din oficiu pentru consultare în acest sens.

  3. Înaintarea în grad a ofiţerilor proveniţi din filiera indirectă să se facă în mod obligatoriu doar la gradul de sublocotenent, cu posibilitatea de a fi înaintaţi succesiv în grad doar până la gradul de căpitan inclusiv, iar funcţiile ocupate de aceştia să fie egale cu gradul deţinut.

  4. Formarea ofiţerilor pe filiera indirectă să se desfăşoare doar în armele adiacente/auxiliare armelor luptătoare, cum sunt cele din domeniu juridic, medical, financiar, audit etc sau a altor specialităţi cu rol de sprijin în desfăşurarea activităţilor cu specific militar.

  5. Suplimentarea considerabilă a numărului de locuri alocate Academiilor Militare, astfel încât raportul dintre ofiţeri proveniţi din filiera directă şi cei proveniţi din filiera indirectă să fie de 10 la 1.

  6. Înfiinţarea la nivelul categoriilor de forţe ale Armatei Române a unor compartimente a căror activitate să o reprezinte strângerea de pe teritoriu a sesizărilor cu privire la fapte de genul celor prezentate în această petiţie, pentru a avea o imagine de ansamblu cât mai realistă cu privire la implicaţiile negative ale fenomenului filierei indirecte.

  7. Crearea unui plan de înlocuire anuală a ofiţerilor proveniţi din filiera indirectă şi a căror contracte de 4 ani expiră, pe măsură ce Academiile Militare definitivează pregătirea promoţiilor de studenţi militari pentru profesia de ofiţer. Astfel, odată ce deficitul de ofiţeri aflaţi la baza carierei militare se va reduce prin formarea de promoţii academice într-un număr consistent, necesitatea formării ofiţerilor pe filiera indirectă va scădea considerabil, precum şi necesitatea menţinerii în sistem, după prima perioadă aferentă contractului de 4 ani.

  Dacă situaţiile prezentate mai sus nu se vor analiza corespunzător intereselor Armatei Române şi implicit ale Statului Român, iar soluţiile propuse vor fi fără un fond concret, în conformitate cu legea 571/2004 privitoare la actul de avertizare publică, voi recurge la acest drept legal în nume personal pentru sensibilizarea opiniei publice cu referire la ceea ce se petrece cu adevărat în Armata Română şi cum se încearcă astfel subminarea ultimei rezerve de calitate a acesteia şi anume resursa umană.

  Tags: Locotenent Alexandru Gheorghe

 10. Adelin,
  este un tanar cu grave probleme la bibiloi…daca era normal, nu facea ce a facut. cand intri in Armata, renunti benevol la o parte din drepturi. cred ca i s-a acordat prea multa importanta:) o sa redevina civil in curand si va putea protesta/candida/prelua puterea

 11. Adelin tu spui:eu l-am auzit la Gadea vorbind despre un Comitet militar.Probabil avea ordin de la col. VOICULESCU, Gadea fiind mai mic in grad.Cat despre lt. ..e necopt, la nivelul lui si la sprijinul care ii s-a promis….probabil asa si-a inchipuit ca se poate ..repara…NOIANUL DE NEDREPTATI.

 12. Cat despre probleme …cum zice GYORGY..de mai sus..avem cu totii, dar unii le ascund sau nu recunosc. Uite aici..alta …mai marehttp://www.ziuanews.ro/ro/Dezvaluiri/Tacerea-lupului_12406

 13. adelin te stiu baiat ,,dezghetat’ si statut mult timp in calitate de jurnalist pe langa Mapn…zi-ne tu te rog ce risca acest militar ??? crezi ca suntem in America sa fie adus la Curtea Martiala??? risca una din urmatoarea sanctiune,.,,,mustrare verbala, avertisment scris inregistrat la memoriu, retinere din salariu,amanarea in grad sau ce este mai rau desfacerea contractului de munca….toate astea datorita ca traim in Romania…in alte tari armata este privita altfel

 14. Asa este…din pacate pt. el. Dar si daca ramane…va avea viat grea…cu politrucii militari Insa problema pe fond …nu se rezolva. Armata…si nu numai va fi capusata de cocalari si demoazele ..fara pregatirea necesara…dar cu spate politic..CARE NU VORBESTE CU NOI..ca suntem…ciumpalaci si nu ne pricepem.PACAT DE TARAMURILE ASTEA!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.