Erdogan a numit tentativa de lovitură de stat „un dar de la Allah”, o ocazie de a face curățenie în armată, poliție, justiție. Nu a avut nicio jenă și a făcut în public această declarație. Efectele nu s-au lăsat așteptate. În doar câteva zeci de ore, 6000 de militari, procurori și judecători au fost arestați. Nu mai puțin de 8000 de polițiști au fost destituiți. Turcia1Turcia2Stai și te întrebi dacă nu cumva Erdogan a avut de multă vreme listele făcute și acum a găsit ocazia cea mai bună să înceapă epurarea. Te mai poți întreba și dacă președintele turc nu a fost cel care a pus în scenă tentativa sau măcar a știut de ea și a închis ochii doar pentru a-i putea anihila pe cei care nu îi împărtășesc părerile. Oricum, operațiunile de după tentativa de lovitură de stat par cel puțin la fel de nedemocratice. Nu doar că Erdogan vrea să-i termine rapid pe cei care nu-s cu el, dar a promis chiar și reintroducerea pedepsei cu moartea. Da, cu sau fără lovituri de stat, Turcia pare să nu mai fie de multă vreme o democrație. Președintele schimbă Constituția doar ca să mai poată sta la putere, aruncă în închisoare jurnaliști care-l critică, cenzurează internetul și îi arestează pe polițiștii și magistrații care au descoperit corupția din jurul său, așa cum s-a întâmplat în urmă cu vreo 3 ani. Din nefericire, așa arată țara care joacă un rol foarte important în stabilitatea Europei, țara a cărei armată este pilonul de bază al NATO în zona Mării Negre. Îngrijorător…

foto © Gokhan Tan/Getty Images & Hussein Malla/AP

P.S. Trebuie să nu uităm gravele probleme interne ale Turciei: războiul cu ISIS (organizație teroristă care a revendicat câteva atentate majore), kurzii și, nu în ultimul rând, milioanele de refugiați din Siria.

5 thoughts on “Lovitura de după tentativa de lovitură de stat”
  1. Pe mine mă intrigă foarte tare lipsa de reacție a SUA față de încălcările flagrante ale democrației din Turcia. De ce nu se duce ambasadorul SUA la Ankara să-i ia de mână pe toți „oropsiții sistemului”? Cam așa cum a făcut Hans Klemm cu Valeriu Zgonea… care nici nu pățise mare lucru. E doar un exemplu. Statele Unite sunt foarte „implicate” în combaterea corupției din România, dar închid ochii atunci când în Turcia se cenzurează internetul sau când în guvernul de la Ankara apar miniștri numițo dintre rudele președintelui Erdogan…

    1. Cristina, și americanii și Bruxelles-ul au tot trimis săgeți, însă mai ușurel. De ce? Pentru că Europa și SUA au mare nevoie de Turcia în problema refugiaților, dar și la Marea Neagră unde armata turcească este singura din NATO care i se poate opune lui Putin.

    1. A făcut CNN-ul. În astfel de momente, doar cei mari primesc acces. E normal, dacă stai să te gândești că au audiență de sute de milioane în întreaga lume. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.