Reportajul despre Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean născut în lagăr și care a reușit să evadeze după 23 de ani.

Montaj: Forin Velea

Imagine: Romeo Stancu / Cătălin „Grasu'” Popescu

Realizator: Adelin Petrișor

Mulțumiri lui Grigore Scărlătoiu (director Comitetul pentru drepturile omului în Coreea de Nord) pentru ajutor și traducere.

13 thoughts on “Mai rău decât animalele-viața într-un lagăr nord-coreean”
  1. Iti multumesc pentru ca ai postat interviul aici nu locuiesc in Romania si chiar ma gandeam unde as putea vedea . Apreciez foarte mult munca depusa de tine ca Jurnalist ,si sper sa ne mai informezi cu asa interviuri speciale . Iti doresc succes !

  2. De la inceput tin sa mentionez ca nu o spun cu nici un fel de insinuare sau suspiciune tipic romaneasca ci pur si simplu din curiozitate si cu sinceritate: nu vi se pare ciudat de bine adaptat pentru un om care a trait 23 de ani in iadul pe pamant? Pe mine ma frapeaza, manierismele de gestica, expresii faciale…nu stiu la ce anume ma asteptam dar 8-9 ani mi se pare infim de putin timp pentru a iti reveni dintr-o asemenea trauma psihica ca lagarul nord-coreean…De asemenea pentru un om educat practic intr-un lagar denota o cursivitate a gandirii si o inteligenta in discurs de invidiat…8-9 ani ….este posibil…dar pentru mine e socant…banuiesc ca mintea umana este capabila de mari eforturi pentru a contracara ororile la care a fost supusa…si imi inchipui ca pana acum a fost verificat si rasverificat….dar pentru mine este inca uimitor totusi din punct de vedere al atitudinii din exterior (tonul vocii, gestica, expresiile faciale) ca acum 9 ani omul asta era un detinut intr-un lagar in cel mai inuman si opresiv regim…poate singurul lucru care denota prin ce a trecut este liniaritatea emotionala…lipsa expresivitatii in emotii extreme…pare a avea aceeasi masca fie ca vorbeste despre ONU fie ca vorbeste despre executii…

    1. Poti sa te gandesti la faptul ca face conferinte aproape zilnice. Probabil si din asta traieste. Asta probabil i-a intrat in reflex, referitor la fluiditate in vorbire si altele. E doar o idee.

  3. Încă o dată felicitări pentru ,,ciclul Coreea”! Ați început în Nord, ați continuat în Sud, veți termina în România cu Shin Dong – hyuk.
    Shin Dong – hyuk este un adevărat Soljenițîn nord coreean. Au mai existat mărturii ale ,,defectorilor” dar, pînă la acest moment, nici una nu a depășit-o în tragism pe cea a lui Shin. Una este cînd ,,defectează” Hwang Jang – yop (înalt demnitar și ideolog al gîndirii ,,djuche”, fugit în 1997), alta e cînd ,,defectează” Shin, una dintre milioanele de victime mute ale regimului! Evident că presa sud coreeană și toți cunoscătorii problemei sunt mult mai interesați de ,,evadările” înalților demnitari (foarte rare) , uitîndu-l oarecum pe Shin (martor incomod pentru mulți, inclusiv pentru ONU)! Asta nu schimbă însă cu nimic datele problemei!
    Am avut însă o strîngere de inimă, mă tem ca agenții Phenianului să nu încerce să atenteze la viața acestui minunat om! Probabil că nu o vor face datorită mediatizării cazului dar riscuri există… Ați avut vreun moment această senzație?

    1. Sebastian, regimul l-ar fi omorât înainte de publicarea poeveștii. Acum ar fi o manevră tare proastă: omul a vorbit, s-a scris o carte, s-au făcut interviuri și asasinatul ar confirma doar spusele lui Shin.

  4. @Cristina, si Soljenitin a stat o multime de ani in Gulag si nu a umblat in patru labe dupa aceea, a devenit un scriitor faimos, asa ca eu cred in puterea de recuperare a omului, mai ales daca e tinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.