A trecut și codul portocaliu din București. A plouat mult, autoritățile locale au avut de muncă. semnNu a fost însă nimic apocaliptic, cum au lăsat să se înțeleagă burtierele galbene de „breichin’ niuz”.  Deși nu a fost o mare furtună, au fost multe zone din capitală și din împrejurimi care au rămas fără curent. Un prieten a stat aproape 24 de ore-n beznă, deși locuiește într-un cartier select din nordul orașului, în sectorul 1. Pentru că trebuia să scaneze și să trimită urgent pe email niște documente importante, a sunat un amic și l-a rugat să-i dea o mână de ajutor. Ce să vezi? Și biroul acestuia era în beznă. Biroul este amplasat rău, dar rău de tot…pe strada Londra, în buricul târgului. Dacă la o ploaie ceva mai lungă se întâmplă așa ceva, încercați să vă imaginați cum ar putea fi la o furtună serioasă sau la un cutremur… Îmi este și frică să mă gândesc. Mă apuc să-mi fac o trusă de urgență. Și nu glumesc!

7 thoughts on “Perspective sumbre”
 1. Sper să glumească ăștia de zic și că iarna asta va fi așa cum n-a mai fost în ultimii 80 de ani.
  Ah, dacă în București se rămâne pă întuneric, nici nu vreau să mă gândesc ce-a fi la o ploaie la noi, cu orășele mici. 🙂

 2. Perioadele cu fenomene meteo extreme care se manifesta pe durate scurte se incadreaza in tabloul general al anomaliilor schimbarilor climei. Lucrez oarecum in domeniu adiacent problematicii mediului si ma pasioneaza si mai mult domeniul mai ales dupa ce am capatat mai multe informatii de la sora mea, functionar in ministerul de resort, de ani buni specializata pe domeniul schimbarilor climei.
  Oamenii au multe de facut pentru a preintampina astfel de fenomene inerente de altfel, pe langa un comportament responsabil cu resursele trebuie sa se gandeasca si la adaptarea la aceste fenomene.
  Si trusa de urgenta, parte dintr-un comportament adecvat al unor astfel de situatii e un lucru la care trebuie sa ne gandim … ce-i drept, poate mai responsabil ca edilii nostri, despre care citeam chiar zilele trecute ca achizitioneaza truse de prim ajutor pentru cladirile cu risc seismic ridicat.
  Necesitatea ei e laudabila de altfel, mai laudabil ar fi fost daca si la consolidarile acelor cladiri s-ar fi gandit cineva, mai resonsabil, ca ele sa se poata face ceva mai alert decat se fac acum.

  Cred ca mai e de lucru cu capacitatea autoritatilor de a gestiona urbea ….pana la urma, ne-om bizui tot pe-ai nostri prieteni.

  1. mirella, da, ai dreptate. nu stiu de ce dar, in caz de urgente, cred ca vom fi pe cont propriu, ca-n filmele americane despre dezastre…

 3. Interesanta tema propusa de tine. Cu intunericul si alte alea, ne-am descurca, ca doar am copilarit pe vremea lui Ceasca. Dar apar alte probleme. Ca locuitor al unei case, iarna (ca atunci e provocarea) caldura e asigurata de centrala pe gaze, iar pompa ei functioneaza cu c.a. Pe o perioada scurta (1-2 ore, se rezolva cu un UPS). Dar pentru 1-2 zile? Un generator, probabil.
  Dar ce pot face cei care locuiesc la bloc? Cam greu de zis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.