11 thoughts on “România are F16

  1. Darael

   Stai sa vezi cat o sa coste la final…. dar ce conteaza ? Conteaza comisionul din buzunarul tradatorilor de tara din guvern si faptul ca ‘licuriciul’ isi freaca mainile ca exista imbecili pe lumea asta care sa cumpere gunoaie.

   Doar noi ne miram, ei stiau sigur ca suntem o tara de cozi de topor. Afacerea bechtel (b mic) e cunoscuta de toata lumea ca unul din cele mai mari tunuri din europa (e mic) ultimilor ani.

   Reply
  2. Adelin Petrisor Post author

   americanu, avioanele trebuie modernizate, motoarele schimbate. Anul viitor pilotii si mecanicii vor pleca la training in Portugalia. Si mie insa termenul mi se pare mare, mai ales ca platim inainte, ca la…Asta e. Macar bine ca vom mai avea cu ce sa zburam in urmatorul deceniu. Asa, la minima rezistanta.

   Reply
 1. alin

  Io cred ca multa lume nu-si da seama de adevarata profunzime a unui contract de felul asta.
  Cel mai simplu lucru care poate da de gandit e si cel mai vizibil: cum pot cei care iau decizii, cumpara avioane sh in loc de avioane noi (?).
  Raspunsuri:
  1. Neprofesionalism
  2. Coruptie
  3. Alte legaturi.

  Primele doua ies din calcul pentru ca procesul de achizitie este monitorizat si de uniunea europeana. Si daca era ceva in neregula, in mod cert se auzea ceva, mai ales ca saab, parca, au facut ceva lobby (axandu-se pe faptul ca sunt noi si fabricate in ue).
  Ramane a treia varianta. La care, cred, ca trebuiesc cautate motivele in situatia geostrategica, in mod special, si in situatia economica.

  Reply
 2. alin

  Cat despre performantele unui F, chiar daca in mod normal se pun fata in fata datele “raw”, nu aici este discutia.
  Avioanele, ca orice sistem de lupta, au fost gandite sa se integreze intr-un sistem mai mare. Datele ca plafon si viteza maxima nu mai sunt atata de importante precum avionica, capacitatea de incarcatura si anduranta.
  Daca un avion nu e in stare sa detecteze, urmareasca si angajeze inamicii de la mare distanta, e un avion in plus.
  Daca un avion nu e in stare nu numai sa care multa munitie, dar si sa angajeze tinte de orice fel cu munitia respectiva, un avion e iar degeaba.
  Daca un avion zboara doar ca sa se arate pe cer fara sa fie in stare sa decoleze de la Mihail Kogalniceanu la Giarmata unde sa angajeze o tinta apoi sa se intoarca, atunci acel avion e mai mult de ochii lumii.
  Io cred ca multa lume se uita doar ca sunt sh. Nu se uita ca de fapt se acceseaza un sistem mai larg de securitate.
  Ce ar zice lumea daca azi am achizitiona a10? Avioane la care chiar americanii au vrut sa renunte la inceputul anilor 90 fiindca erau “depasite”.
  Aerodinamicitatea avioanelor nu s-a achimbat prea mult, insa tehnologia care compune un avion a fost adusa la zi. Bineinteles ca Romania nu va avea ultimele “block”-uri de F, dar ce va avea, va fi suficient.

  Reply
  1. Darael

   Teoria suna bine, pe hartie totul este excelent, dar adevarul realitatii practice este altul.

   Cu cele 12 avioane, singurii care ne pot ameninta direct (rusii adica, ca doar nu o sa ne atace nu stiu ce arab sau chinez sau cei din Vanuatu) pot sa ne cucereasca fara mare stradanie in maxim 30 minute.

   Minciuna cu marea ‘aparare’ data de aceste avioane este la fel ca si baza antiracheta, minunatul scut….. total inutil. Intrebati pe cei care chiar se pricep ce util e faptul ca am dat degeaba americanilor TERITORIU romanesc (nici turcii nu au avut pretentia asta cand Tarile Romane plateau dari sultanului)…….

   Oricum, trist nu e ca platim,
   trist nu e ca luam rebuturi
   trist nu e ca propaganda ne spune ce bine e ca suntem “aparati”

   Trist e ca suntem curve si ne prostituam pe gratis iar la final mai si multumim.

   Tineti minte ce va spune batranul Darael.
   Acest popor o sa dispara din istorie mai repede decat banuiti. Si vinovati nu o sa fie rusii, chinezii, somalezii sau brazilienii….. vinovati sunt (deja) romanii.

   Gata cu subiectul acesta, sunt plictisit de moarte cum absolut toti isi bat joc de noi pe fata, nici macar nu mai trebuie sa se ascunda dupa vorbe, lozinci si sabloane ipocrite.

   Pace tuturor !

   Reply
 3. alin

  😀
  niciodata nu o sa stiu cum sa raspund la afirmatii de genul: “ne-am dat pe degeaba [orice] la [orice nationalitate]”. decat cu un zambet.
  realitatea e ca de departe si singura superputere mondiala este America, iar sistemul de aliante creat de ei (inclusiv NATO) ofera protectie aliatilor. fapt deja verificat ca nicio tara din blocul NATO nu a fost atacata de la crearea blocului. (desigur ca discutia va cobori acum pe panta “agresiunii americane fata de popoarele pasnice ale lumii” – daca e sa vorbim de moralitate, e bine sa specificam din punctul cui de vedere vorbim de moralitate).
  realitatea e ca razboaiele duse de SUA au creat, testat si imbunatatit o masinarie de razboi care se bazeaza pe standarde. la orice nivel. sa fii aliat si sa ai un sistem care e creat in alt standard, e o deficienta. sa ai un sistem ale carui standarde sunt deja testate si functionale in sistemul aliat, e un plus. de exemplu: alianta, oricare ar fi ea, intra intr-un conflict. fiecare tara isi aduce sistemele ei cu standarde diferite ca sa lupte. in loc sa aiba o baza de reparatii cu un anumit numar de personal pentru reparatii pentru o aeronava, oricare ar fi ea, acum trebuie sa ai “n” baze de reparatii cate tipuri de aeronave sunt. trebuie sa ai “n” echipe de specialisti pentru mentenanta. trebuie sa ai “n” echipe de coordonare pentru ca tacticile sunt diferite in aer, la aterizare sau la decolare. trebuie sa ai piloti antrenati fix pentru acel tip de aparat si nu poti sa ii schimbi doar pentru ca avionul are aripi, mansa si motoare. iar cine imi spune ca gresesc inseamna, pentru mine, ca nu a lucrat niciodata cu asa ceva si-atunci nu are rost sa mai zica nimic.
  realitatea e ca, din cauza bugetului redus, sistemul national de aparare se bazeaza putin pe capacitatea de lovire efectiva si foarte mult pe capacitatile informative.
  realitatea e ca, din cauza bugetului redus, trebuie sa intram in aliante pentru o aparare colectiva pentru securitatea nationala, dar si pentru sincronizarea expansiunii economice (oricare ar fi ea).
  hai sa iti spun io ce e trist. e trist ca exista comentarii care nu ofera nici viziune si nici raspuns. e trist sa stii ca exista oameni care nu sunt capabili sa vada dincolo de doctrina ce le-a fost servita.
  pentru unii, romanii sunt curve, pentru altii sunt adaptivi. si ca sa fii si una si alta (desi acelasi lucru – privit din pozitii diferite) trebuie sa fii in pas cu vremurile si sa ai putina inteligenta ca sa stii care vor fi vremurile. atat e necesar sa nu dispari. parca e mai bine sa fii curva decat las. 😉

  Reply
  1. Darael

   Eu spun doar atat.
   Poporul roman dispare.

   Nu ascund acest adevar si fiecare poate sa foloseasca informatia cum doreste. Sau mai exat, cum poate.

   Referitor la comentariile fara viziune si raspuns, eu am mai povestit cu Adelin despre viziuni. Am si dat solutii (nu toate pe care le am, dar am povestit strict despre subiectul cu avioane cand a fost lansat). Nu are rost sa reiau discutiile (super interesante si cu mult bun simt zic eu din partea tuturor), dar esenta a fost clara: suntem NEVOITI sa luam ce ni se baga pe gat.

   Vorba maestrului Ilie Serbanescu, suntem colonie si trebuie sa ne comportam ca atare.

   Pace tuturor !

   Reply
 4. PATRIOUUL

  BAAAAAA MAI BINE CUMPARATI PRASTII CA TILHARI AU JEFUIT TARA SINTEM LA PAMINT CU DOTAREA ARMATEI SNTEM O TARE DA CACAT DATORITA CURVELOR DE LA CONDUCERE.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.