Sniper

Un cititor al blogului mi-a trimis o captură de pe Google Earth cu Mig-urile 29 abandonate în Baza Mihail Kogălniceanu. Da, Forțele Aeriene au avut Mig 29, un avion frumos și performant. Au fost 21 de aparate, 17 simple și 4 duble. În 1999, Aerostar, Daimler Chrysler Aerospace și Elbit au început programul de modernizare, aducerea avionului la standarde NATO.  Sniper a avut primul zbor demonstrativ la începutul lunii mai, în 2000. Din nefericire, din cauza numărului redus de aparte și din cauza costurilor mari, programul Sniper a fost abandonat. România a preferat programul MIG 21 Lancer: au fost modernizate 110 Mig-uri 21, costul fiind de peste 500 de milioane de dolari. Frumoasele Mig-uri 29 zac și astăzi în apropierea pistei de la MK.

MKMig29mig29 3Mig29 2

8 thoughts on “Sniper

 1. Marius Z.

  De fapt programele Lancer si Sniper trebuia sa fie in paralel, complementare.

  Asa cum polonezii opereaza in paralel escadrile de MIG-29 si F-16, asa ar fi trebuit sa operam si noi MIG-21/F-16 cu MIG29 .
  MIG-29 Sniper ar fi fost un aparat apropiat de EF Typhoon Tranche1 ca si capabilitati, avand rolul principal de a asigura suprematia aeriana…
  Dar n-a fost sa fie!
  Ironia situatiei este ca acest MIG-29 raman cele mai nou fabricate avioane din inventarul Fortelor Aeriene Romane, chiar si dupa sosirea celor 12 F16 portugheze/americane.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.