Am avut parte de un tur al redacției The Boston Globe. Ghid mi-a fost chiar Mike Rezendes, reporter al secției de anchete speciale „Spotlight”. Mike a luat un Pulitzer pentru reportajele care au demascat modul în care Biserica Catolică  îngroapă abuzurile sexuale ale unor preoți. Povestea anchetei The Boston Globe a fost spusă în „Spotlight”, Boston1SpotlightRuffaloRezendesEu si Mikefilm premiat cu Oscar, film în care Mark Ruffalo l-a interpretat pe Rezendes. Cum l-am întâlnit pe celebrul reporter de la The Globe? I-am trimis un email în care i-am vorbit despre bursa la care sunt și am atașat și cv-ul. Am fost uimit să primesc în doar câteva ore un răspuns afirmativ. Ieri, Mike a venit să mă ia de la intrarea în sediul ziarului. Mi-a arătat redacția si m-a prezentat colegilor din secția de anchete speciale. Spotlight are acum 6 reporteri, față de 4 câți erau în timpul investigației premiate cu Pulitzer. Subiectele de azi nu sunt mai puțin importante. Mike mi-a povestit despre cazul unor schizofrenici care au fost uciși de paznicii stabilimentului în care erau internați. Reportajele lui au fost urmate de o anchetăa autorităților, iar gardienii așteptă procesul. Mike lucrează acum la un material care vizează întreg sistemul de sănătate american, sistem care nu le oferă mai nimic celor cu boli psihice. Am stat cu celebrul reporter al The Boston Globe peste o oră. Mike m-a invitat la masă în cantina ziarului, loc în care chiar s-au filmat câteva scene din film. Din motive legate de taxe, producătorii „Spotlight” au turnat la sediul din Boston doar 20 % din scene.  Cel mai mult au filmat în Toronto unde au refăcut practic redacția. Înainte să înceapă fimările, Mark Ruffalo a stat o săptămână cu Mike și l-a însoțit peste tot. S-a uitat chiar prin însemnările mai vechi ale reporterului. Rezendes a mers și el pe platou și a văzut cum regizorul și actorii îi spun povestea. Acum, după ce „Spotlight” a luat Oscarul, în cafeneaua ziarului, Mike se uită la mine, zâmbește, și-mi spune că e mulțumit de ceea ce a ieșit. Ar fi o singură problemă. Hollywoodul l-a transformat într-un star internațional. Primește cam 20-30 de cereri de interviu pe zi. Marile Universități se înghesuie să-l invite la conferinte. Tocmai a vorbit pentru cei de la Harvard și, în scurt timp, va face același lucru la Santiago de Chile. L-am întrebat de ce a acceptat să ne vedem, în condițiile în care este asaltat de toată lumea. Mi-a spus că i-a plăcut ideea. De altfel m-a tot întrebat despre Coreea de Nord. Am promis că-i voi trimite reportajul meu subtitrat în engleză. Nu știu dacă-l voi revedea prea curând pe Mike. S-ar putea foarte bine sa nu ne revedem niciodată. Știu sigur însă că nu voi uita întâlnirea cu un jurnalist extraordinar, un om care continuă să-și facă meseria de reporter și după ce a luat un Pulitzer și a devenit celebru. Nu s-a bătut și nici nu se va bate pentru un post călduț de șef, așa cum ar fi făcut alții. Keep up with the good work, Mike!

4 thoughts on “Spotlight”
  1. Adelin, pentru vizita intr-unul din bastioanele presei adevarate, chiar te invidiez 🙂 E adevarat, si pentru zborurile cu diferite avioane de vanatoare 😉 Keep up the good work

    1. Bastionul cui? Al presei „liberale”, adică bolşevice, mai pe şleau. Aşa că domnu’ Adelin Petrişor, dacă vreţi să-l extaziaţi pe preopinent, faceţi şi o vizită la Pravda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.