WARHAWKS – drumul spre casă

Reportajul legat de venirea primelor F-16 ale RoAF este mai jos.

Montaj: Mirela “Woody” Cristea

Imagine: Romeo Stancu

P.S. Sunt foarte mulți oameni care critică achiziția avioanelor revitalizate. Da, e clar că se putea mult mai bine. Un avion nou ar fi adus în primul rând offset, adică bani înapoi în economia României. Decizia ar fi trebuit luata prin 2006-2007, atunci când erau și bani pentru un astfel de program. Oamenii politici au tot amânat nejustificat și situația aviației de vânătoare devenise aproape disperată. Cum Mig-ul se apropia de final, România risca să rămână fără poliție aeriană și să piardă prestigiu, dar și miliardele pe care le-a investit de-a lungul zecilor de ani în formarea piloților. În aceste condiții, venirea F-urilor 16 este o adevărată gură de oxigen. Unii spun însă că prețul pachetului a fost prea mare. Pentru asta sunt procurori care pot verifica tranzacția.

3 thoughts on “WARHAWKS – drumul spre casă

 1. Bogdan Dumitru

  Frumos reportajul, felicitari pt el. Dar pacat ca nu e redata integral toata editia speciala de aseara de la TVR, pt ca e interesant ceea ce au spus si cei doi invitati. Printre altele a fost f trist , pt mine, faptul ca cei doi au confirmat oficial ca nu au niciun plan cu submarinul delfinul… Si printre randuri am aflat si ca habar nu au ce , cum si cand va incepe programul TBT 8×8 …

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Teoretic, de restul banilor au luat armament, pregatire pentru armurieri, piese de schimb si ce mai spun britanicii :”The deal also included overhaul of engines; initial logistics support; training of up to nine pilots, 75 technicians, and four mission planers; two years of on-site support; and updating the fleet to operational flight program (OFP) development software M5.2R standard, with support from Lockheed Martin”.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.