Atac iminent

Bombardamentul occidental în Siria pare o chestiune de zile. Opinia publică a fost pregătită-n grabă printr-o reacție diplomatică-n lanț de condamnare a atacului cu gaz din 21 august. hamaPrimul a fost John Kerry. “Mingea” a fost preluată de Downing Street. Franța și Turcia s-au arătat și ele dispuse să-l pedepsească pe Bashar Al Assad. Este clar că Statele Unite nu vor reuși să obțină un mandat ONU. Rusia și China nu ar aproba sub nicio formă. Asta înseamnă că americanii vor forma cu Coaliție. Presa de peste ocean dă deja detalii despre operațiunea militară aliată. Washington Post vorbește despre un atac ce va dura două zile. Vor fi folosite rachete Tomahawk lansate de pe cele 4 distrugătoare din Marea Mediterană. Poate că vor intra-n luptă și bombardiere strategice. Care ar fi obiectivul atacului? Distrugerea infrastructurii și slăbirea capacității de luptă a armatei lui Al Assad, adică înclinarea balanței în favoarea rebelilor. Oare nu vom asista la un nou Irak? Nimeni nu a demonstrat deocamdată că atacul cu gaz a fost opera regimului de la Damasc. Nu aveam informații, însă judecând doar în baza argumentelor logice, cei care ar avea cel mai mult de câștigat sunt rebelii. În ultima vreme, după intrarea Hezbollah de partea lui Bashar, ei pierduseră teren și aveau nevoie de atragerea în conflict a puterilor occidentale.  Intervenția americană poate complica și mai mult un război sângeros în care și-au pierdut deja viața peste 100000 de oameni. De asemenea, nu trebuie uitat că, după o eventuale schimbare de regim, la putere ar putea ajunge grupări extremiste gen Al Nusra. Greu de imaginat evoluția acestui conflict…

Completare: Potrivit CNN, Statele Unite vor face public un raport care să demonstreze implicarea regimului de la Damasc în atacul chimic de pe 21 august. Se pare că sunt probe criminalistice și interceptări ale comunicațiilor comandanților lui Bashar Al Assad.

9 thoughts on “Atac iminent

 1. americanu

  Este amuzant sa vezi cat de duri devin toti ,cand haita se aduna ,oricum Siria are rachete anti-aeriene ,primite din rusia ,anti-submarine , in nici un caz nu va fi o noua Libia..Aici sunt 2 articole despre capacitatile balistice:
  1. http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23849386
  2. http://adevarul.ro/international/in-lume/siria-deschid-portileinfernului-1_521c55d8c7b855ff56195389/index.html

  Deci zici ca lupti pentru popor impotriva tiranului ,apoi pe principiul scopul scuza mijloacele ,arunci gaze toxice,uitand ca ai adus tara in house .Era un clip care circula acuma cateva zile cu brigazi Al-qaeda,care opresc 3 tiristi ( si aia prosti care au oprit ) ,ii pun in genunchi ,si se aude o rafala….

  Reply
  1. Catalin Bucica

   Pai asa a fost si in Irak. Parca revad: Powel, Rice, Rumsfeld..concentrati, rapoarte, ordine, bombardament, moarte. Ca o constanta in coada unei ecuatii. A mai contat ca nimic nu era adevarat? Ca tot ceea ce a fost a fost expresia unui calcul rece ca si ogiva ce adopsteste gazul ala nenorocit? Am vazut imaginile alea ale copiilor morti..oricat de barbat ai fi, simiti cum albesti pe dinauntru si iti blochezi constientul. Dar ma intreb: mortii de dupa ploia de vara cu rachete balistice o sa-i mai fotografieze cineva? Ce lume trista …
   Nu-i plang nici pe Al Assad, nici pe Hussein, dar nu poti sa nu vezi cata ipocrizie e in lumea asta. In Africa de Sud i-au manat ca pe vite pe “neoameni” dar nimeni nu a facut nici o Coalitie.
   Cat despre capacitatea Siriei..ce sa zic? Cu cat mai aprig razboiul, cu atat mai multi morti. Oricum ar fi dotati, tot or sa fie invinsi. Poate se umfla Rusia..si China si nu iese cu razboi.

   Reply
 2. Donkeypapuas

  Şi ce vor face cu baza rusească din Siria? Dacă se vor apuca şi rusnacii să-i bombardeze pe “luptătorii pentru libertate”? Şi dacă, urmând logicii licuriciului obamesc, se apucă şi Siria să bombardeze CU GAZE Israelul?
  Eu cred că acest Hussein Obama aduce (precum Hruşciov într-o vreme) omenirea pe marginea prăpastiei. Câteva remarci în plus le am în plus pe blog.

  Reply
 3. Darael

  Mare stat Siria.
  Cu 2 cm mai mare decat un bob de orez.
  Unde dreak au ei fabrici de armament ?
  Ah, nu au. Si guvernul sirian si rebelii au cumparat armele de la americani, francezi, englezoi, rusnaci si de la altii…… evident, cei care le-au dat arme pe dolari grasi nu sunt vinovati de cei 100.000 morti.

  Cum o sa ajungi si tu pe acolo, sper sa te intorci intreg. Fetele tale au nevoie de tine.

  Reply
  1. Adelin Petrisor Post author

   Darael, merci. Nu stiu cum va fi cu ajunsul. “Spectacolul” va fi scurt, max 2 zile si va fi la Damasc, unde e greu de ajuns. BBC si CNN au oameni in amman si Beirut. Nu stiu daca noi avem bani sa mergem doar in zona, fara sa vezi prea multe. Vedem.

   Reply
 4. dice

  Dacă intră şi în Siria… începe să devină tot mai periculoasă treaba.
  După Irak (unde au recunoscut atât Tony Blair cât şi americanii, ulterior, cu jumătate de glas că nu au avut dovezi clare de înarmare din partea lui Saddam), Afganistan (unde n-au reuşit nimic altceva în afară de infiltrarea trupelor speciale şi o bază de aprovizionare pentru ele, care, după câţiva ani de căutare au reuşit să dea de ”inamicul public numărul unu”), Libia şi Egipt…
  Nu fac altceva decât să dea foc ”căldării” mondiale.
  Când ai mai multe focare te apuci să limitezi din ele, că altfel s-ar putea să se te trezeşti în mijlocul ”incendiului”!
  Bunăoară strategia libanezilor este de a se înarma de la Al Assad şi de a atrage Israelul în conflic, situaţie de pe urma căreia evident că vor avea doar de câştigat, cu consecinţa extinderii prin intrarea în război şi a Iranului.
  Rămâne de văzut după decizia parlamentului britanic ce iese.
  Implicarea în Siria e evidentă, iar numărul şi amploarea ”conflictului”, implicit a victimelor rezultate, li se datorează şi occidentalilor aproape în egală măsură ca lui Assad!
  Mai ales că demult timp circulă pe internet imagini cu aşa-zişii rebeli sirieni înarmaţi cu arme occidentale.
  Victimele?! Evident, sunt… ”COLATERARE”!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.