Interminabilele discuții reprezintă cangrena televiziunilor românești. Știrile și reportajele au fost complet scoase în decor de „edițiile speciale” cu invitați, mulți fără nicio legătură cu tema. Practic, la orice televiziune de știri, același subiect este „analizat” de dimineață până seara de diverși moderatori. Cam la asta s-a redus munca jurnalistului tv. Documentarea, filmare si montajul au fost înlocuite de datul cu părerea. Andrei Pleșu scrie și el despre noul gen jurnalistic în ” Arta conversației„.
ce e mai interesant, invitați sînt chiar politicienii responsabili pentru ceea ce se întîmplă; care politicieni vorbesc fără să privească în oglindă dimineața cînd pleacă de acasă
Am lucrat catva timp in preajma acestui domeniu. Vina este impartita, in mod aproape egal, intre toti jucatorii. Eu sunt de parere ca finantarea nu este chiar atat de deficitara cat ar putea sa para la prima vedere. Atat de multi bani sunt furati, sau si mai rau, sunt risipiti prosteste.
Este aproape ziua in care o sa vedem si aici imagini precum cea pe care ai postat-o zilele trecute, cea cu copiii napaditi de muste.
VirtualKid, presa își va reveni în momentul în care țara își va reveni…
Doctorultau, politicienii fac asta pentru că alegătorii le cumpără gargara.
pe mine,personal,genul asta de emisiuni ma fac sa ma uit din ce in ce mai putin la tv. poate ramanand fara audienta,sefii acestor redactii devenite case de oaspeti,vor revizui programele si modul de a trata telespectatorii ca pe oameni cu creier si nu dobitoace
iulicika, din pacate, mai sunt romani care se uita la asa ceva. probabil, masochisti. nu pricep de ce ti-ai pierde o dupa-amiaza uitandu-te la niste penibili care oricum nu spun nimic pozitiv. mai bine afara, la plimbare, la aer. acum, cat mai e frumos. 😛
foarte mersi pentru punerea problemei. as vrea mai mult, mai des si de la mai multi. ce se face azi nu e presa. e opiniologie. si aia nedocumentata si neavizata de multe ori!
Alin,asta ziceam si eu 🙂
Ai foarte mare dreptate. Tocmai de aceea cred ca ar trebui sa promovam cumva si exceptiile de pe piata tv. Marti am vazut la Prima ca s-a reluat Incognito. O editie chiar tare despre maternitatile din Romania.
e uimitor cati bani iau moderatorii astia care vorbesc despre nimic. vezi badea sau chirieac. pana la urma televiziunea se inchina la audienta . sub acest aspect singura tv care scapa de barda ratingului e tvr. cel putin pt moment…
Dar de „continutul” livrat de spectator nu spune nimeni? Ca m-am saturat de filmuletele de calitate execrabila servite de pe post de stiri.
oops. Erata: „servite pe post de stiri”, nu „de pe”.
Retin ca la un moment dat, Sanda Nicola povestea despre cum user generated content nu poate fi considerat demers jurnalistic la canalele care se respecta (alea mari si, mai ales, din afara 🙂 ). Ca atare, nu are ce cauta pe post. Desi, intre timp am apucat sa vad si pe cnn filmulete de pe youtube. Sunt si situatii exceptionale, nu zic, dar parca nici chiar cnn-ul nu mai e ce-a fost. 🙂
Maria, Omar,Alin, Robi, Iulicika, eu sper ca pe termen mediu lucrurile se vor schimba. Programele de calitate ar putea readuce în fața televizorului milioane care s-au refugiat în internet și-n literatură. Sper să nu fiu naiv…
Asta, impreuna cu profesionalizarea imposturii in spatiul mediatic – toti neavenitii (duritate asumata) sunt titrati „analisti”. Dar, dincolo de derapajul editorial sau paradigma aceasta a vox populi, nu cred sa mai existe prea multi jurnalisti care sa stie cum anume se impacheteaza o stire. Ori asa, singura impachetare la indemana si care nu presupune intuitie sau fler gazetaresc este cea a sporovaielii, cum altfel decat agresive.
pai de ce ai vrea sa scoti pe cineva din literatura ca sa-l aduci la TV. lasa-l asa, a facut alegerea cea buna