Cine a pus umărul la formarea ISIS?

Statul Islamic nu s-a format peste noapte, nu a apărut din nisipul deșertului irakian. Sigur, extremiști existau, însă nu prea erau băgați în seamă. ISISA fost nevoie de un politician infatuat și limitat: Maliki. Hăituind demnitari irakieni sunniți și intervenind cu armata pentru a pune capăt unor proteste pașnice din Al Anbar, el i-a împins pe mulți moderați în brațele extremiștilor. Sigur, sângele miilor de oameni nevinovați executați de teroriștii sunniți este și pe mâinile celor care conduc Qatarul și Arabia Saudită. De aici au venit la început banii pentru ISIS. Acum teroriștii nu mai au nevoie: au jefuit bănci din Irak și Siria, în schimbul eliberării unor ostatici primesc zeci de milioane de euro de la Serviciile secrete europene și chiar vând petrol. Armament au luat de la prăpădiții de soldați irakieni. Mii de “militari” ai lui Maliki au fugit și au abandonat transportoare blindate, Humvee-uri, tancuri, tunuri, rachete și muniție pentru vreo câteva războaie. De comandanți teroriștii nu duc lipsă. Cei mai mulți au condus armata irakiană pe vremea lui Saddam Hussein. Un foarte interesant documentar despre formarea ISIS au făcut cei de la Frontline, PBS. Îl găsiți aici. Merită văzut!

sursa foto: Reuters

3 thoughts on “Cine a pus umărul la formarea ISIS?

 1. Donkeypapuas

  Dar de asta ce ziceţi: http://www.mediafax.ro/externe/un-fundamentalist-moldovean-membru-al-grupului-stat-islamic-justifica-instituirea-califatului-video-13750995

  Parcă începe să se clarifice de unde au insurgenţii pregătirea de luptă, care nu se capată instant, imediat după ce ai pus laba pe un tanc ori un humvee. Apropo, ştiaţi că unii agenţi ai evreilor bănuiau că în spatele atacului din 9 septembrie s-ar afla altcineva dar că, în eventualitatea în care s-ar divulga acest lucru, s-ar declanşa al treilea război mondial? Dintr-o carte despre o agentă Mossad infiltrată în organizaţiile arabe am aflat asta, volum împrumutat de la Institutul francez.

  Reply
 2. americanu

  Oricum Kobane se dovedeste a fi o nuca tare ,kurzii sunt luptatori buni…..d-zeu cu mila razboiul civil sirian a intrat in umbra in ultimul an…Irakul nu mai exista ,o tara candva prospera si stabila ( da cu un nebun si un criminal la conducere) acuma dezbinata militar ,politic….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.